Az akácméz

-
Hungarikum, 2021.08.10.

Az akácméz

A hungarikumnak számító magyar akácméz nemcsak itthon kiemelkedő jelentőségű, Magyarország egyik export termékét külföldön is előszeretettel fogyasztják. Nem véletlenül, hiszen tápanyagokban és vitaminokban is igen gazdag ez a világos színű, lágy illatú étel.


Méznek nevezzük azt a természetesen édes anyagot, melyek méhek által gyűjtött növényi nektárból, illetve különböző nedveket szívó rovarok által kiválasztott növényi részekből jön létre. A nektárokat a méhek szorgos munkájukkal betakarítják majd elraktározzák, érlelik, közben pedig saját anyagiakat is hozzáadják. A különféle mézek zamatát, eltérő aromáját az határozza meg, hogy milyen fa nektárjából készül a sárgás anyag. Jó tudni, hogy bár a mézeknek nincsen lejárati ideje, vagyis nem romlanak meg, ugyanakkor érdemes a készítéstől számított egy éven belül elfogyasztani őket. Az idő előrehaladtával a színe egyre inkább sötétedik, és veszít az aromájából, illóolajgazdagságából.

A magyar akácméz története

Az édes mézet már a kőkorban is fogyasztották az emberek. A fehér akác, aminek nedűjéből készül a hungarikumok közé beválasztott méz, eredetileg nem őshonos faj Magyarországon. Észak-Amerikából telepítették be hazánkba, elsősorban az alföldi területre, hogy megkösse az ottlévő futóhomokot. Mára már azonban elmondható, hogy az erdeink 20%-a akácokból áll. A Kárpát-medence klímája előnyös a fafaj számára, ennek is köszönhető, hogy ekkora akácerdőket más tájakon nem találni.

Milyen az igazi magyar akácméz?

A magyar akácfa akár 20-30 méter magasra is megnőhet, virágai fehér színűek és fürtös alakzatban lógnak az ágakról. A nektárból készült édes ízű méz általában világos színű, a színtelentől az enyhén sárgáig terjedő skálán mozog. Aromája kevésbé karakteres, ám mellékíze nincs, így mégis felismerhető. Az íze édesebb, mint társaié, savassága azonban jóval alacsonyabb. Magas cukortartalma miatt pedig nem kristályosodik. A Magyarországon gyártottak közül az akác a legnépszerűbb és a legkeresettebb méz.

A magyar akácméz jótékony hatásai

Az akácmézet nemcsak édes, kellemes íze miatt, hanem jótékony hatásaiért is sokan kedvelik:

  • immunrendszer erősítő
  • jó felső légúti megbetegedések kezelésére, köhögéscsillapító hatása miatt
  • méregtelenítő hatású
  • csonterősítő
  • emésztési zavarokra is alkalmazható
  • hegek, horzsolások külső kezelésére alkalmas
  • szépségápolásban pakolások, krémek gyakori összetevője
  • gyulladáscsökkentő, enyhíti a duzzanatokat
  • baktériumölő hatású
  • benne lévő gyümölcscukor májregeneráló hatású
  • izomlazító képességgel bír

Az akácméz felhasználása

A mézet gazdag tápanyagtartalma, és számos jótékony hatása miatt, a gyógyászatban rendszeresen alkalmazzák. Édes ízének köszönhetően a gasztronómiában is gyakran előfordul. Önmagában kanalazva, különböző italokba, például teába, kávéba keverve, vagy akár a keleti konyha sós ételeihez is remekül illik. Ezenkívül pedig sütemények, desszertek receptjeiben is sokszor találkozhatunk vele, akár a cukor egészségesebb alternatívájaként.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az akácméz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az akácméz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg