Az akácméz

-
Hungarikum, 2021.08.10.

Az akácméz

A hungarikumnak számító magyar akácméz nemcsak itthon kiemelkedő jelentőségű, Magyarország egyik export termékét külföldön is előszeretettel fogyasztják. Nem véletlenül, hiszen tápanyagokban és vitaminokban is igen gazdag ez a világos színű, lágy illatú étel.


Méznek nevezzük azt a természetesen édes anyagot, melyek méhek által gyűjtött növényi nektárból, illetve különböző nedveket szívó rovarok által kiválasztott növényi részekből jön létre. A nektárokat a méhek szorgos munkájukkal betakarítják majd elraktározzák, érlelik, közben pedig saját anyagiakat is hozzáadják. A különféle mézek zamatát, eltérő aromáját az határozza meg, hogy milyen fa nektárjából készül a sárgás anyag. Jó tudni, hogy bár a mézeknek nincsen lejárati ideje, vagyis nem romlanak meg, ugyanakkor érdemes a készítéstől számított egy éven belül elfogyasztani őket. Az idő előrehaladtával a színe egyre inkább sötétedik, és veszít az aromájából, illóolajgazdagságából.

A magyar akácméz története

Az édes mézet már a kőkorban is fogyasztották az emberek. A fehér akác, aminek nedűjéből készül a hungarikumok közé beválasztott méz, eredetileg nem őshonos faj Magyarországon. Észak-Amerikából telepítették be hazánkba, elsősorban az alföldi területre, hogy megkösse az ottlévő futóhomokot. Mára már azonban elmondható, hogy az erdeink 20%-a akácokból áll. A Kárpát-medence klímája előnyös a fafaj számára, ennek is köszönhető, hogy ekkora akácerdőket más tájakon nem találni.

Milyen az igazi magyar akácméz?

A magyar akácfa akár 20-30 méter magasra is megnőhet, virágai fehér színűek és fürtös alakzatban lógnak az ágakról. A nektárból készült édes ízű méz általában világos színű, a színtelentől az enyhén sárgáig terjedő skálán mozog. Aromája kevésbé karakteres, ám mellékíze nincs, így mégis felismerhető. Az íze édesebb, mint társaié, savassága azonban jóval alacsonyabb. Magas cukortartalma miatt pedig nem kristályosodik. A Magyarországon gyártottak közül az akác a legnépszerűbb és a legkeresettebb méz.

A magyar akácméz jótékony hatásai

Az akácmézet nemcsak édes, kellemes íze miatt, hanem jótékony hatásaiért is sokan kedvelik:

  • immunrendszer erősítő
  • jó felső légúti megbetegedések kezelésére, köhögéscsillapító hatása miatt
  • méregtelenítő hatású
  • csonterősítő
  • emésztési zavarokra is alkalmazható
  • hegek, horzsolások külső kezelésére alkalmas
  • szépségápolásban pakolások, krémek gyakori összetevője
  • gyulladáscsökkentő, enyhíti a duzzanatokat
  • baktériumölő hatású
  • benne lévő gyümölcscukor májregeneráló hatású
  • izomlazító képességgel bír

Az akácméz felhasználása

A mézet gazdag tápanyagtartalma, és számos jótékony hatása miatt, a gyógyászatban rendszeresen alkalmazzák. Édes ízének köszönhetően a gasztronómiában is gyakran előfordul. Önmagában kanalazva, különböző italokba, például teába, kávéba keverve, vagy akár a keleti konyha sós ételeihez is remekül illik. Ezenkívül pedig sütemények, desszertek receptjeiben is sokszor találkozhatunk vele, akár a cukor egészségesebb alternatívájaként.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az akácméz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az akácméz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg