Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A hungarikumnak számító magyar akácméz nemcsak itthon kiemelkedő jelentőségű, Magyarország egyik export termékét külföldön is előszeretettel fogyasztják. Nem véletlenül, hiszen tápanyagokban és vitaminokban is igen gazdag ez a világos színű, lágy illatú étel.
Méznek nevezzük azt a természetesen édes anyagot, melyek méhek által gyűjtött növényi nektárból, illetve különböző nedveket szívó rovarok által kiválasztott növényi részekből jön létre. A nektárokat a méhek szorgos munkájukkal betakarítják majd elraktározzák, érlelik, közben pedig saját anyagiakat is hozzáadják. A különféle mézek zamatát, eltérő aromáját az határozza meg, hogy milyen fa nektárjából készül a sárgás anyag. Jó tudni, hogy bár a mézeknek nincsen lejárati ideje, vagyis nem romlanak meg, ugyanakkor érdemes a készítéstől számított egy éven belül elfogyasztani őket. Az idő előrehaladtával a színe egyre inkább sötétedik, és veszít az aromájából, illóolajgazdagságából.
Az édes mézet már a kőkorban is fogyasztották az emberek. A fehér akác, aminek nedűjéből készül a hungarikumok közé beválasztott méz, eredetileg nem őshonos faj Magyarországon. Észak-Amerikából telepítették be hazánkba, elsősorban az alföldi területre, hogy megkösse az ottlévő futóhomokot. Mára már azonban elmondható, hogy az erdeink 20%-a akácokból áll. A Kárpát-medence klímája előnyös a fafaj számára, ennek is köszönhető, hogy ekkora akácerdőket más tájakon nem találni.
A magyar akácfa akár 20-30 méter magasra is megnőhet, virágai fehér színűek és fürtös alakzatban lógnak az ágakról. A nektárból készült édes ízű méz általában világos színű, a színtelentől az enyhén sárgáig terjedő skálán mozog. Aromája kevésbé karakteres, ám mellékíze nincs, így mégis felismerhető. Az íze édesebb, mint társaié, savassága azonban jóval alacsonyabb. Magas cukortartalma miatt pedig nem kristályosodik. A Magyarországon gyártottak közül az akác a legnépszerűbb és a legkeresettebb méz.
Az akácmézet nemcsak édes, kellemes íze miatt, hanem jótékony hatásaiért is sokan kedvelik:
A mézet gazdag tápanyagtartalma, és számos jótékony hatása miatt, a gyógyászatban rendszeresen alkalmazzák. Édes ízének köszönhetően a gasztronómiában is gyakran előfordul. Önmagában kanalazva, különböző italokba, például teába, kávéba keverve, vagy akár a keleti konyha sós ételeihez is remekül illik. Ezenkívül pedig sütemények, desszertek receptjeiben is sokszor találkozhatunk vele, akár a cukor egészségesebb alternatívájaként.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.