Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Nézzük, mit érdemes tudni az aperitivo családba tartozó olasz italról, ami egyre közkedveltebb a világ minden táján!
Olaszországban munka után és vacsora előtt sokan beülnek egy italra az útba eső bárokba. Ezt hívjuk aperitivo-nak (vagy aperitivo time-nak). Ilyenkor valamilyen könnyebb ital kerül a poharakba: Aperol spritz, Campari soda, Crodino Martini - vagy ha valaki nem iszik alkoholt (legtöbbször a gyerekek vagy akik vezetnek), az pedig leginkább sanbittert kér. E mellé valami rágcsálnivalót szolgálnak fel, egész sokszor hoznak ki chips-et vagy mogyorót.
Az aromáját illetően maga az Aperol enyhén alkoholos, pikáns, narancsos ízek kombinációja, hozzáadott gyógynövényekkel és fűszerekkel, melyet édesít egy leheletnyi vaníliás aroma. Bársonyos és kerek állagú, mely hosszan tart és van egy féle fás íze. 15%-os alkoholtartalommal bír. Ha ehhez az alap alkoholhoz adunk hozzá még habzóbort (Proseccot) és tonic-ot, akkor megkapjuk az Aperol Spritz-et.
1919-ben Padova városában a Barbieri testvérpár főként gyógynövények és különleges gyümölcsök felhasználásával hoztak létre új aperitifet. Az ízélmény párhuzamba vonható egy másik itallal is, a Camparival, más néven a keserű likőrrel. Olaszországban már 1950-es évektől fogyasztották csak nem a mai formájában, mert akkor még egy sokkal vizesebb változata terjedt el. Miután a Gruppo Campari nevű cég 2003-ban megszerezte az irányítást a cég felett, kezdett el egész Európában ismertté válni, később szerte a világon.
Általában egyszerű boros pohárban szokták szervírozni oldalán narancs szelettel.
A legtöbb koktélnak az alapváltozatuk mellett van többféle variációjuk, mert akár területenként is eltérően készíthetik. Ami az Aperol változatait illeti, természetesen az Aperol, mint fő szeszesital megmarad, és azt tudjuk különböző arány- vagy teljes hozzávaló változtatásokkal színesíteni még.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.