Aperol Spritz

-
Koktél, 2021.08.11.

Aperol Spritz

Nézzük, mit érdemes tudni az aperitivo családba tartozó olasz italról, ami egyre közkedveltebb a világ minden táján!


Olaszországban munka után és vacsora előtt sokan beülnek egy italra az útba eső bárokba. Ezt hívjuk aperitivo-nak (vagy aperitivo time-nak). Ilyenkor valamilyen könnyebb ital kerül a poharakba: Aperol spritz, Campari soda, Crodino Martini - vagy ha valaki nem iszik alkoholt (legtöbbször a gyerekek vagy akik vezetnek), az pedig leginkább sanbittert kér. E mellé valami rágcsálnivalót szolgálnak fel, egész sokszor hoznak ki chips-et vagy mogyorót.
 

Aperol, mint alapital

Az aromáját illetően maga az Aperol enyhén alkoholos, pikáns, narancsos ízek kombinációja, hozzáadott gyógynövényekkel és fűszerekkel, melyet édesít egy leheletnyi vaníliás aroma. Bársonyos és kerek állagú, mely hosszan tart és van egy féle fás íze. 15%-os alkoholtartalommal bír. Ha ehhez az alap alkoholhoz adunk hozzá még habzóbort (Proseccot) és tonic-ot, akkor megkapjuk az Aperol Spritz-et.

Aperol Spritz

Aperol Spritz története

1919-ben Padova városában a Barbieri testvérpár főként gyógynövények és különleges gyümölcsök felhasználásával hoztak létre új aperitifet. Az ízélmény párhuzamba vonható egy másik itallal is, a Camparival, más néven a keserű likőrrel. Olaszországban már 1950-es évektől fogyasztották csak nem a mai formájában, mert akkor még egy sokkal vizesebb változata terjedt el. Miután a Gruppo Campari nevű cég 2003-ban megszerezte az irányítást a cég felett, kezdett el egész Európában ismertté válni, később szerte a világon.

Az Aperol Spritz összetevői

  • 7,5 cl Prosecco
  • 5cl Aperol
  • 2,5 cl tonic
  • narancs szelet

Általában egyszerű boros pohárban szokták szervírozni oldalán narancs szelettel.

Az Aperol Spritz különböző változatai hozzávalóikkal

A legtöbb koktélnak az alapváltozatuk mellett van többféle variációjuk, mert akár területenként is eltérően készíthetik. Ami az Aperol változatait illeti, természetesen az Aperol, mint fő szeszesital megmarad, és azt tudjuk különböző arány- vagy teljes hozzávaló változtatásokkal színesíteni még.

  • Aperol Caipirol (4 cl Aperol, 6 cl Prosecco, 2-3 cl szódavíz, ½ narancs szelet)
  • Aperol Sour (4 cl Aperol, 2 cl citromlé, 2 cl cukorszirup, 10 cl narancslé)
  • Aperol Soda (4 cl Aperol, 1 cl citromlé, 15 cl szóda, citromkarika)
  • Aperol Betty (2 cl Aperol, 2,5 cl narancslé, 2,5 cl grapefruitlé)
  • Aperol Berry (2,5 dl Aperol, 2,5 dl szóda, 1 üveg habzóbor, 10 szem málna, 10 szem eper)

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Aperol Spritz magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Aperol Spritz magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg