Bloody Mary – A legvéresebb koktél

-
Koktél, 2021.08.07.

Bloody Mary – A legvéresebb koktél

1933-ban keverték ki először a Bloody Mary koktélt, amely azonnal azok kedvencévé vált, akik szeretik a sós ételeket, italokat. Nevét valószínűleg I. Mária, XVI. angol uralkodó után kapta. Hogy miért is? Erre is választ adunk a cikkben!


1933-ban keverték ki először a Bloody Mary koktélt, amely azonnal azok kedvencévé vált, akik szeretik a sós ételeket, italokat. A vodka és paradicsomlé alapú, fűszeres koktél könnyedén felveszi nyáron is a versenyt édes ízű társaival. A Bloody Mary nyújt az öt alapízből négyet a hozzávalói által úgy, mint édeset, sósat, savanyút és umamit (japánul a jelentése: kellemes sós íz), ezért tartják még számon a legösszetettebb ízű koktélként is.

A Bloody Mary koktél eredete

Ha hihetünk a történeteknek, a Bloody Mary koktél első kikeverése 1933-ban történt New Yorkban. A Red Snapper nevet adták neki eredetileg, később nevezték át Bloody Mary-nek, valószínűleg I. Mária, XVI. angol uralkodó után, mivel egészen kegyetlenül tervezte visszaállítani a római-katolikus egyház dominanciáját a többségben lévő protestáns angolok körében, illetve az egyház uralmát az országban. Így ragadt rá gúnynévként a „Véres Mária”.

A koktél feltalálója, egy francia származású csapos, Pete mester nem finomkodott a fűszerek felhasználásával sem, bátran ízesítette borssal és paprikával, habár akkoriban még kevesebbet adtak az italhoz belőlük, mint manapság tesszük. Az igazi csípős aromáját a fűszerek előtt mégis a két féle szósz adja meg, a tabasco és a worcestershire.

Az amerikai bárok az alkoholtilalom miatt nem voltak ellátva már évek óta legálisan utánpótlással, a csapos ginnel próbálta először helyettesíteni a vodkát, de nem volt az igazi. Így mikor a vodka is beérkezett kellő mennyiségekben Amerikába, beindult a Bloody Mary készítése az egész országban, később pedig világszerte elterjedt az érdekes ízű, paradicsom alapú koktél.

A legtöbb koktél alap szeszesitala a vodka, és itt is a koktél erősségét megadó összetevőként szerepel. Megosztja a közönséget ez a típusú koktél különös ízvilága miatt, talán a legmegosztóbb.

A Bloody Mary koktél titka

Természetesen egy igazi koktél alapját képezi az alkohol, ami jelen esetben vodka, így annak a minőségén múlik a nagy része. A jó minőségű alkohol hozzáadásával alapozzuk meg az ízvilágot, és a másnapi fejfájás elkerüléséhez is hozzájárul. A másik támpont a többségben levő paradicsomlé, amire célszerű szintén odafigyelni, mert nem fog működni az italunk, ha túl híg vagy túl sűrű paradicsom készítményt használunk az elkészítéséhez.

A Bloody May-vel a repülőjáratokon is találkozhatunk. Ennek az a fő oka, hogy az utazási magasságon másként érzékeljük az ízeket és a földi viszonyokhoz képest mindent sósabbnak érzünk (jobban érezzük a mineralitás-hatást). E miatt jobban dominál a sósság, így egy olyan ízhatást kapunk, amivel tengerszint közeli magasságban kevésbé találkozhatunk.

A Bloody Mary koktél hozzávalói

  • 60 ml vodka
  • 120 ml paradicsomlé
  • 2 teáskanál reszelt torma
  • 1 cikk lime / 5 ml limelé
  • 1 cikk citrom / 5 ml citromlé

Szószok:

  • 2 csepp Tabasco szósz
  • 2 csepp Worcestershire szósz

Fűszerek:

  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet paprika

Elkészítési javaslat:

Mint a koktélok többségénél, egy magas falú poharat használunk, amibe jégkockát helyezünk. Erre kerül elsőként a vodka, majd belehelyezzük a fűszereket és a szószokat, végül a citromlevet és a paradicsomlevet. Alaposan összekeverjük, majd a már előkészített, jéggel töltött, magas falú pohárba töltjük.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Bloody Mary – A legvéresebb koktél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Bloody Mary – A legvéresebb koktél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg