Bloody Mary – A legvéresebb koktél

-
Koktél, 2021.08.07.

Bloody Mary – A legvéresebb koktél

1933-ban keverték ki először a Bloody Mary koktélt, amely azonnal azok kedvencévé vált, akik szeretik a sós ételeket, italokat. Nevét valószínűleg I. Mária, XVI. angol uralkodó után kapta. Hogy miért is? Erre is választ adunk a cikkben!


1933-ban keverték ki először a Bloody Mary koktélt, amely azonnal azok kedvencévé vált, akik szeretik a sós ételeket, italokat. A vodka és paradicsomlé alapú, fűszeres koktél könnyedén felveszi nyáron is a versenyt édes ízű társaival. A Bloody Mary nyújt az öt alapízből négyet a hozzávalói által úgy, mint édeset, sósat, savanyút és umamit (japánul a jelentése: kellemes sós íz), ezért tartják még számon a legösszetettebb ízű koktélként is.

A Bloody Mary koktél eredete

Ha hihetünk a történeteknek, a Bloody Mary koktél első kikeverése 1933-ban történt New Yorkban. A Red Snapper nevet adták neki eredetileg, később nevezték át Bloody Mary-nek, valószínűleg I. Mária, XVI. angol uralkodó után, mivel egészen kegyetlenül tervezte visszaállítani a római-katolikus egyház dominanciáját a többségben lévő protestáns angolok körében, illetve az egyház uralmát az országban. Így ragadt rá gúnynévként a „Véres Mária”.

A koktél feltalálója, egy francia származású csapos, Pete mester nem finomkodott a fűszerek felhasználásával sem, bátran ízesítette borssal és paprikával, habár akkoriban még kevesebbet adtak az italhoz belőlük, mint manapság tesszük. Az igazi csípős aromáját a fűszerek előtt mégis a két féle szósz adja meg, a tabasco és a worcestershire.

Az amerikai bárok az alkoholtilalom miatt nem voltak ellátva már évek óta legálisan utánpótlással, a csapos ginnel próbálta először helyettesíteni a vodkát, de nem volt az igazi. Így mikor a vodka is beérkezett kellő mennyiségekben Amerikába, beindult a Bloody Mary készítése az egész országban, később pedig világszerte elterjedt az érdekes ízű, paradicsom alapú koktél.

A legtöbb koktél alap szeszesitala a vodka, és itt is a koktél erősségét megadó összetevőként szerepel. Megosztja a közönséget ez a típusú koktél különös ízvilága miatt, talán a legmegosztóbb.

A Bloody Mary koktél titka

Természetesen egy igazi koktél alapját képezi az alkohol, ami jelen esetben vodka, így annak a minőségén múlik a nagy része. A jó minőségű alkohol hozzáadásával alapozzuk meg az ízvilágot, és a másnapi fejfájás elkerüléséhez is hozzájárul. A másik támpont a többségben levő paradicsomlé, amire célszerű szintén odafigyelni, mert nem fog működni az italunk, ha túl híg vagy túl sűrű paradicsom készítményt használunk az elkészítéséhez.

A Bloody May-vel a repülőjáratokon is találkozhatunk. Ennek az a fő oka, hogy az utazási magasságon másként érzékeljük az ízeket és a földi viszonyokhoz képest mindent sósabbnak érzünk (jobban érezzük a mineralitás-hatást). E miatt jobban dominál a sósság, így egy olyan ízhatást kapunk, amivel tengerszint közeli magasságban kevésbé találkozhatunk.

A Bloody Mary koktél hozzávalói

  • 60 ml vodka
  • 120 ml paradicsomlé
  • 2 teáskanál reszelt torma
  • 1 cikk lime / 5 ml limelé
  • 1 cikk citrom / 5 ml citromlé

Szószok:

  • 2 csepp Tabasco szósz
  • 2 csepp Worcestershire szósz

Fűszerek:

  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet paprika

Elkészítési javaslat:

Mint a koktélok többségénél, egy magas falú poharat használunk, amibe jégkockát helyezünk. Erre kerül elsőként a vodka, majd belehelyezzük a fűszereket és a szószokat, végül a citromlevet és a paradicsomlevet. Alaposan összekeverjük, majd a már előkészített, jéggel töltött, magas falú pohárba töltjük.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Bloody Mary – A legvéresebb koktél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Bloody Mary – A legvéresebb koktél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg