Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
1933-ban keverték ki először a Bloody Mary koktélt, amely azonnal azok kedvencévé vált, akik szeretik a sós ételeket, italokat. Nevét valószínűleg I. Mária, XVI. angol uralkodó után kapta. Hogy miért is? Erre is választ adunk a cikkben!
1933-ban keverték ki először a Bloody Mary koktélt, amely azonnal azok kedvencévé vált, akik szeretik a sós ételeket, italokat. A vodka és paradicsomlé alapú, fűszeres koktél könnyedén felveszi nyáron is a versenyt édes ízű társaival. A Bloody Mary nyújt az öt alapízből négyet a hozzávalói által úgy, mint édeset, sósat, savanyút és umamit (japánul a jelentése: kellemes sós íz), ezért tartják még számon a legösszetettebb ízű koktélként is.
Ha hihetünk a történeteknek, a Bloody Mary koktél első kikeverése 1933-ban történt New Yorkban. A Red Snapper nevet adták neki eredetileg, később nevezték át Bloody Mary-nek, valószínűleg I. Mária, XVI. angol uralkodó után, mivel egészen kegyetlenül tervezte visszaállítani a római-katolikus egyház dominanciáját a többségben lévő protestáns angolok körében, illetve az egyház uralmát az országban. Így ragadt rá gúnynévként a „Véres Mária”.
A koktél feltalálója, egy francia származású csapos, Pete mester nem finomkodott a fűszerek felhasználásával sem, bátran ízesítette borssal és paprikával, habár akkoriban még kevesebbet adtak az italhoz belőlük, mint manapság tesszük. Az igazi csípős aromáját a fűszerek előtt mégis a két féle szósz adja meg, a tabasco és a worcestershire.
Az amerikai bárok az alkoholtilalom miatt nem voltak ellátva már évek óta legálisan utánpótlással, a csapos ginnel próbálta először helyettesíteni a vodkát, de nem volt az igazi. Így mikor a vodka is beérkezett kellő mennyiségekben Amerikába, beindult a Bloody Mary készítése az egész országban, később pedig világszerte elterjedt az érdekes ízű, paradicsom alapú koktél.
A legtöbb koktél alap szeszesitala a vodka, és itt is a koktél erősségét megadó összetevőként szerepel. Megosztja a közönséget ez a típusú koktél különös ízvilága miatt, talán a legmegosztóbb.
Természetesen egy igazi koktél alapját képezi az alkohol, ami jelen esetben vodka, így annak a minőségén múlik a nagy része. A jó minőségű alkohol hozzáadásával alapozzuk meg az ízvilágot, és a másnapi fejfájás elkerüléséhez is hozzájárul. A másik támpont a többségben levő paradicsomlé, amire célszerű szintén odafigyelni, mert nem fog működni az italunk, ha túl híg vagy túl sűrű paradicsom készítményt használunk az elkészítéséhez.
A Bloody May-vel a repülőjáratokon is találkozhatunk. Ennek az a fő oka, hogy az utazási magasságon másként érzékeljük az ízeket és a földi viszonyokhoz képest mindent sósabbnak érzünk (jobban érezzük a mineralitás-hatást). E miatt jobban dominál a sósság, így egy olyan ízhatást kapunk, amivel tengerszint közeli magasságban kevésbé találkozhatunk.
Szószok:
Fűszerek:
Elkészítési javaslat:
Mint a koktélok többségénél, egy magas falú poharat használunk, amibe jégkockát helyezünk. Erre kerül elsőként a vodka, majd belehelyezzük a fűszereket és a szószokat, végül a citromlevet és a paradicsomlevet. Alaposan összekeverjük, majd a már előkészített, jéggel töltött, magas falú pohárba töltjük.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
2025.05.31.