Negroni – A modern koktél

-
Koktél, 2021.08.10.

Negroni – A modern koktél

A történelem során volt már rá számtalan példa, hogy egy már létező koktél receptje alapján egy teljesen új koktél merőben más ízvilággal született meg mindössze egy-két változtatással az eredetin. Így történt ez a Negroni felfedezésével is.


Előreláthatólag a Negroni sikere sokak számára csak most válik egyértelművé, a 2010-es évektől vált ismertebbé a receptje összetevőivel, és a számok egyre nőnek. Lehetséges, hogy a 103 éves Negroni lesz a következő ilyen eset? Az biztos, hogy megosztó a fogyasztói számára, hiszen a kesernyés íze miatt sokak döntenek más mellett inkább. Olaszországon, a szülőhazáján kívül még a brit térségekben vált sokak kedvencévé, Ernest Hemingway, amerikai regényíró a való életben és James Bond, filmes karakter is ezt fogyasztotta általában.

A Negroni eredete és névadója

Nevét az ötletgazdájától kapta, Gróf Camillo Negronitól. Eredetileg a gróf kedvenc itala az Americano volt, mely összetevői alapján Camprai, Rosso Vermouth és szódavíz volt, de ebből hiányolta az erősséget, illetve valami izgalmasabb ízt, így a vizet ginre cserélték. Ezzel a változtatással készült el 1919-ben az első Negroni, amely Fosco Scrarselli bartender keze munkáját dicséri, aki a Caffé Carson nevű bárban készítette el Firenzében.

A Negroni összetevői és elkészítése

  • 3cl Dry Gin
  • 3cl Vermouth Rosso
  • 3cl Campari
  • Egy szódaspricc
  • Narancspeel

A legtöbb koktéllal ellentétben a Negroni nem a hagyományos long-drinkes pohárban van szervírozva, hanem old-fashioned kialakításúban, akárcsak a hagyományos whiskeyt jéggel. A stílusa ellenére nem csak férfiak, de hölgyek is előszeretettel rendelik meg. Titka az elkészítésében, hogy van még egy nagy különbség a hagyományos koktélok és a Negroni között, mégpedig az, hogy míg shaker segítségével rázzák össze a többséget, addig a Negroni keveréséhez egy egyszerű keverőpálcát alkalmaznak.

A Negroni változatai

A Negroni változatai igen széles palettán mozognak, mivel három főösszetevője van, ezért könnyen lehet még kombinálni más alkohollal vagy egyéb kiegészítővel. Íme a Negroni legnépszerűbb variánsai összetevőikkel:

  • Negroni Sbagliato (1/4 Campari, 1/4 Vermouth Rosso, 2/4 rész Prosecco)
  • Americano – Negroni elődje (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso, szódavíz és narancsszelet)
  • Americano Perfecto (4,5 cl Campari, 2,25 cl Dolin Rouge vermouth, 2,25 cl Carpano Antica vermouth, 12 cl sör és narancsszelet)
  • Blood and sand (2 cl Whiskey, 2 cl Cherry Brandy, 2 cl édes vörös Vermouth és 2 cl narancslé)
  • Boulevardier (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso és 4,5 cl bourbon whiskey)
  • Rose Water (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso, 3 cl gin és ¼ teáskanál rózsavíz)

A nyári hőségben kifejezetten ajánlott, ha valaki már kezdené megunni az Aperol Spritzet, de kedveli a kesernyés ízvilágot koktélok formájában! A milánói Martini bar-ban különösen is érdemes megkóstolni a Negronit!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Negroni – A modern koktél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Negroni – A modern koktél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg