Negroni – A modern koktél

-
Koktél, 2021.08.10.

Negroni – A modern koktél

A történelem során volt már rá számtalan példa, hogy egy már létező koktél receptje alapján egy teljesen új koktél merőben más ízvilággal született meg mindössze egy-két változtatással az eredetin. Így történt ez a Negroni felfedezésével is.


Előreláthatólag a Negroni sikere sokak számára csak most válik egyértelművé, a 2010-es évektől vált ismertebbé a receptje összetevőivel, és a számok egyre nőnek. Lehetséges, hogy a 103 éves Negroni lesz a következő ilyen eset? Az biztos, hogy megosztó a fogyasztói számára, hiszen a kesernyés íze miatt sokak döntenek más mellett inkább. Olaszországon, a szülőhazáján kívül még a brit térségekben vált sokak kedvencévé, Ernest Hemingway, amerikai regényíró a való életben és James Bond, filmes karakter is ezt fogyasztotta általában.

A Negroni eredete és névadója

Nevét az ötletgazdájától kapta, Gróf Camillo Negronitól. Eredetileg a gróf kedvenc itala az Americano volt, mely összetevői alapján Camprai, Rosso Vermouth és szódavíz volt, de ebből hiányolta az erősséget, illetve valami izgalmasabb ízt, így a vizet ginre cserélték. Ezzel a változtatással készült el 1919-ben az első Negroni, amely Fosco Scrarselli bartender keze munkáját dicséri, aki a Caffé Carson nevű bárban készítette el Firenzében.

A Negroni összetevői és elkészítése

  • 3cl Dry Gin
  • 3cl Vermouth Rosso
  • 3cl Campari
  • Egy szódaspricc
  • Narancspeel

A legtöbb koktéllal ellentétben a Negroni nem a hagyományos long-drinkes pohárban van szervírozva, hanem old-fashioned kialakításúban, akárcsak a hagyományos whiskeyt jéggel. A stílusa ellenére nem csak férfiak, de hölgyek is előszeretettel rendelik meg. Titka az elkészítésében, hogy van még egy nagy különbség a hagyományos koktélok és a Negroni között, mégpedig az, hogy míg shaker segítségével rázzák össze a többséget, addig a Negroni keveréséhez egy egyszerű keverőpálcát alkalmaznak.

A Negroni változatai

A Negroni változatai igen széles palettán mozognak, mivel három főösszetevője van, ezért könnyen lehet még kombinálni más alkohollal vagy egyéb kiegészítővel. Íme a Negroni legnépszerűbb variánsai összetevőikkel:

  • Negroni Sbagliato (1/4 Campari, 1/4 Vermouth Rosso, 2/4 rész Prosecco)
  • Americano – Negroni elődje (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso, szódavíz és narancsszelet)
  • Americano Perfecto (4,5 cl Campari, 2,25 cl Dolin Rouge vermouth, 2,25 cl Carpano Antica vermouth, 12 cl sör és narancsszelet)
  • Blood and sand (2 cl Whiskey, 2 cl Cherry Brandy, 2 cl édes vörös Vermouth és 2 cl narancslé)
  • Boulevardier (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso és 4,5 cl bourbon whiskey)
  • Rose Water (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso, 3 cl gin és ¼ teáskanál rózsavíz)

A nyári hőségben kifejezetten ajánlott, ha valaki már kezdené megunni az Aperol Spritzet, de kedveli a kesernyés ízvilágot koktélok formájában! A milánói Martini bar-ban különösen is érdemes megkóstolni a Negronit!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Negroni – A modern koktél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Negroni – A modern koktél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg