Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
A történelem során volt már rá számtalan példa, hogy egy már létező koktél receptje alapján egy teljesen új koktél merőben más ízvilággal született meg mindössze egy-két változtatással az eredetin. Így történt ez a Negroni felfedezésével is.
Előreláthatólag a Negroni sikere sokak számára csak most válik egyértelművé, a 2010-es évektől vált ismertebbé a receptje összetevőivel, és a számok egyre nőnek. Lehetséges, hogy a 103 éves Negroni lesz a következő ilyen eset? Az biztos, hogy megosztó a fogyasztói számára, hiszen a kesernyés íze miatt sokak döntenek más mellett inkább. Olaszországon, a szülőhazáján kívül még a brit térségekben vált sokak kedvencévé, Ernest Hemingway, amerikai regényíró a való életben és James Bond, filmes karakter is ezt fogyasztotta általában.
Nevét az ötletgazdájától kapta, Gróf Camillo Negronitól. Eredetileg a gróf kedvenc itala az Americano volt, mely összetevői alapján Camprai, Rosso Vermouth és szódavíz volt, de ebből hiányolta az erősséget, illetve valami izgalmasabb ízt, így a vizet ginre cserélték. Ezzel a változtatással készült el 1919-ben az első Negroni, amely Fosco Scrarselli bartender keze munkáját dicséri, aki a Caffé Carson nevű bárban készítette el Firenzében.
A legtöbb koktéllal ellentétben a Negroni nem a hagyományos long-drinkes pohárban van szervírozva, hanem old-fashioned kialakításúban, akárcsak a hagyományos whiskeyt jéggel. A stílusa ellenére nem csak férfiak, de hölgyek is előszeretettel rendelik meg. Titka az elkészítésében, hogy van még egy nagy különbség a hagyományos koktélok és a Negroni között, mégpedig az, hogy míg shaker segítségével rázzák össze a többséget, addig a Negroni keveréséhez egy egyszerű keverőpálcát alkalmaznak.
A Negroni változatai igen széles palettán mozognak, mivel három főösszetevője van, ezért könnyen lehet még kombinálni más alkohollal vagy egyéb kiegészítővel. Íme a Negroni legnépszerűbb variánsai összetevőikkel:
A nyári hőségben kifejezetten ajánlott, ha valaki már kezdené megunni az Aperol Spritzet, de kedveli a kesernyés ízvilágot koktélok formájában! A milánói Martini bar-ban különösen is érdemes megkóstolni a Negronit!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.
2025-től a világörökség része lehet az olasz konyha
gastro érdekesség, 2024.03.23.
A víz világnapja (03.22.)
világnapok, 2024.03.22.
Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata
gastro esemény, 2024.03.21.
Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin
gastro érdekesség, 2024.03.20.
A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága
alapanyag, 2024.03.20.