Negroni – A modern koktél

-
Koktél, 2021.08.10.

Negroni – A modern koktél

A történelem során volt már rá számtalan példa, hogy egy már létező koktél receptje alapján egy teljesen új koktél merőben más ízvilággal született meg mindössze egy-két változtatással az eredetin. Így történt ez a Negroni felfedezésével is.


Előreláthatólag a Negroni sikere sokak számára csak most válik egyértelművé, a 2010-es évektől vált ismertebbé a receptje összetevőivel, és a számok egyre nőnek. Lehetséges, hogy a 103 éves Negroni lesz a következő ilyen eset? Az biztos, hogy megosztó a fogyasztói számára, hiszen a kesernyés íze miatt sokak döntenek más mellett inkább. Olaszországon, a szülőhazáján kívül még a brit térségekben vált sokak kedvencévé, Ernest Hemingway, amerikai regényíró a való életben és James Bond, filmes karakter is ezt fogyasztotta általában.

A Negroni eredete és névadója

Nevét az ötletgazdájától kapta, Gróf Camillo Negronitól. Eredetileg a gróf kedvenc itala az Americano volt, mely összetevői alapján Camprai, Rosso Vermouth és szódavíz volt, de ebből hiányolta az erősséget, illetve valami izgalmasabb ízt, így a vizet ginre cserélték. Ezzel a változtatással készült el 1919-ben az első Negroni, amely Fosco Scrarselli bartender keze munkáját dicséri, aki a Caffé Carson nevű bárban készítette el Firenzében.

A Negroni összetevői és elkészítése

  • 3cl Dry Gin
  • 3cl Vermouth Rosso
  • 3cl Campari
  • Egy szódaspricc
  • Narancspeel

A legtöbb koktéllal ellentétben a Negroni nem a hagyományos long-drinkes pohárban van szervírozva, hanem old-fashioned kialakításúban, akárcsak a hagyományos whiskeyt jéggel. A stílusa ellenére nem csak férfiak, de hölgyek is előszeretettel rendelik meg. Titka az elkészítésében, hogy van még egy nagy különbség a hagyományos koktélok és a Negroni között, mégpedig az, hogy míg shaker segítségével rázzák össze a többséget, addig a Negroni keveréséhez egy egyszerű keverőpálcát alkalmaznak.

A Negroni változatai

A Negroni változatai igen széles palettán mozognak, mivel három főösszetevője van, ezért könnyen lehet még kombinálni más alkohollal vagy egyéb kiegészítővel. Íme a Negroni legnépszerűbb variánsai összetevőikkel:

  • Negroni Sbagliato (1/4 Campari, 1/4 Vermouth Rosso, 2/4 rész Prosecco)
  • Americano – Negroni elődje (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso, szódavíz és narancsszelet)
  • Americano Perfecto (4,5 cl Campari, 2,25 cl Dolin Rouge vermouth, 2,25 cl Carpano Antica vermouth, 12 cl sör és narancsszelet)
  • Blood and sand (2 cl Whiskey, 2 cl Cherry Brandy, 2 cl édes vörös Vermouth és 2 cl narancslé)
  • Boulevardier (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso és 4,5 cl bourbon whiskey)
  • Rose Water (3 cl Campari, 3 cl Vermouth Rosso, 3 cl gin és ¼ teáskanál rózsavíz)

A nyári hőségben kifejezetten ajánlott, ha valaki már kezdené megunni az Aperol Spritzet, de kedveli a kesernyés ízvilágot koktélok formájában! A milánói Martini bar-ban különösen is érdemes megkóstolni a Negronit!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Negroni – A modern koktél magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Negroni – A modern koktél magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg