Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten

-
mentes, 2024.04.09.

Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten

Nincs is jobb, mint ebben a jóidőben egy folyó- vagy tóparti séta egy kellemes beszélgetőpartnerrel, és amennyiben lehetséges ez, ízletes fagylalttal a kézben.


Megérkeztek az első melegebb fuvallatok. Az a 18-20°C-os hőmérséklet, ami ősszel a nyári tűzforró kánikulák után oly hűsnek tűnik, most arra késztet minket, hogy levegyük kabátunkat, és kimenjünk a napra.

Azonban sokaknak oda kell figyelniük, milyen fagylaltot fogyasztanak. Ilyenek az ételallergiások vagy a cukorbetegek. Mások már a strandszezon miatt vadásznak a cukormentes, proteindús hűsítő finomságokra. Szerencsére ma már mindenki számára van megoldás.

- Úgy látom, ma már egyre több fagyizó igyekszik mindenki igényeit kielégíteni. Ez egyfelől szakmai és emberi odafigyelés kérdése is, másfelől gazdasági érdek is. Hiszen amennyiben egy családban csupán egy tejfehérje- vagy szója-allergiás is van, a rá nem gondoló helyről az egész társaság kiszorul. Szerencsére a tendenciák abszolút pozitívak. Jó példa erre a Belina Fagylaltozó, aki finomságait a Csepel-sziget több pontján és az ahhoz közeli Dunaharasztiban is megkóstolhatjuk - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, c. egyetemi tanár, aki maga is főként tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerek illetve azok alapanyagainak fejlesztésével foglalkozik.

csokifagyi

Azonban sok helyen, szerencsére egyre több helyen, nem csak arra figyelnek, hogy mi nincs a termékben, hanem arra is, hogy mi van, és ezáltal mitől lesz egészségesebb. Talán a tejmentes „tejes” fagylaltok példája a legérdekesebb, hiszen a legtöbb növényi-alternatíva rengeteg cukrot tartalmaz, ezáltal nem csak hogy az eredeti, helyettesíteni kívánt termékek fehérje-tartalmát nem helyettesíti, de a szénhidrát bevitelünket is jelentősen megemeli. Azonban vannak más lehetőségek is, és ezt használja a Belina is.

- Ma már lehet a tejtermékeket, akár magát a tehéntejet, de a túrót, a cukrászati krémeket és a tejfölt is proteindús, szénhidrát-mentes alternatívákkal helyettesíteni. Méghozzá egy magyar innovációnak köszönhetően. Ugyanis ezeknek a termékeknek mind van egy tojásfehérje-alapú alternatívájuk, amelynek folyamatos fejlesztésében a cég szakemberei mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vesznek. A tojásfehérje ráadásul az anyatej mellett a legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás az emberi szervezet számára, ami így, az egész életünkben fogyasztottak közül a legkiválóbb opciónk protein bevitelre. Egy ilyen helyettesítők felhasználásával készült, extrán tojásfehérje-dús fagyival sokak minőségi-éhezése, azaz nagy mennyiségű energiabevitelhez nem megfelelően társuló fehérjebevitele is orvosolható - egészítette ki mondandóját Dr. Németh Csaba.

Egyébként a Belina legnépszerűbb fagylaltozója a szigethalmi Duna-parton található, így a kóstolás egy remek hangulatú sétával egybeköthető, de akár egy finom hekkezést követően is megejthető, hiszen néhány méterre találhatóak az országszerte népszerű Karámtól.

- Van, aki sajnos nem tud eljutni idén nyáron a Csepel-szigetre. Számukra is kínálunk egy otthoni megoldást. Méghozzá egy tej-, glutén-, szója-, hozzáadott-cukor-mentes málnafagyi receptet. Ennek a paleo fagyinak nagy előnye, hogy gép nélkül készíthető, azonnal fogyasztható, a maradék pedig jól fagyasztható kis dobozkákba vagy formákba porciózva. Az adagonként számított kalória tartalom nem éri el a 60 kalóriát sem - mondta a szakember.

ToTu-s málnafagyi recept

Hozzávalók:
20 dkg ToTu Krém
20 dkg fagyasztott málna
1 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál eritrit

A tennivalónk csupán annyi vele, hogy turmixgépben összeturmixoljuk, és máris fogyaszthatjuk, vagy kis formákba, dobozokba töltve lefagyasztjuk. Micsoda vendégváró finomság, legyen szó barátokról, rég nem látott rokonokról vagy unokákról.

Jó étvágyat hozzá!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg