Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten

-
mentes, 2024.04.09.

Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten

Nincs is jobb, mint ebben a jóidőben egy folyó- vagy tóparti séta egy kellemes beszélgetőpartnerrel, és amennyiben lehetséges ez, ízletes fagylalttal a kézben.


Megérkeztek az első melegebb fuvallatok. Az a 18-20°C-os hőmérséklet, ami ősszel a nyári tűzforró kánikulák után oly hűsnek tűnik, most arra késztet minket, hogy levegyük kabátunkat, és kimenjünk a napra.

Azonban sokaknak oda kell figyelniük, milyen fagylaltot fogyasztanak. Ilyenek az ételallergiások vagy a cukorbetegek. Mások már a strandszezon miatt vadásznak a cukormentes, proteindús hűsítő finomságokra. Szerencsére ma már mindenki számára van megoldás.

- Úgy látom, ma már egyre több fagyizó igyekszik mindenki igényeit kielégíteni. Ez egyfelől szakmai és emberi odafigyelés kérdése is, másfelől gazdasági érdek is. Hiszen amennyiben egy családban csupán egy tejfehérje- vagy szója-allergiás is van, a rá nem gondoló helyről az egész társaság kiszorul. Szerencsére a tendenciák abszolút pozitívak. Jó példa erre a Belina Fagylaltozó, aki finomságait a Csepel-sziget több pontján és az ahhoz közeli Dunaharasztiban is megkóstolhatjuk - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, c. egyetemi tanár, aki maga is főként tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerek illetve azok alapanyagainak fejlesztésével foglalkozik.

csokifagyi

Azonban sok helyen, szerencsére egyre több helyen, nem csak arra figyelnek, hogy mi nincs a termékben, hanem arra is, hogy mi van, és ezáltal mitől lesz egészségesebb. Talán a tejmentes „tejes” fagylaltok példája a legérdekesebb, hiszen a legtöbb növényi-alternatíva rengeteg cukrot tartalmaz, ezáltal nem csak hogy az eredeti, helyettesíteni kívánt termékek fehérje-tartalmát nem helyettesíti, de a szénhidrát bevitelünket is jelentősen megemeli. Azonban vannak más lehetőségek is, és ezt használja a Belina is.

- Ma már lehet a tejtermékeket, akár magát a tehéntejet, de a túrót, a cukrászati krémeket és a tejfölt is proteindús, szénhidrát-mentes alternatívákkal helyettesíteni. Méghozzá egy magyar innovációnak köszönhetően. Ugyanis ezeknek a termékeknek mind van egy tojásfehérje-alapú alternatívájuk, amelynek folyamatos fejlesztésében a cég szakemberei mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vesznek. A tojásfehérje ráadásul az anyatej mellett a legjobban hasznosuló természetes fehérjeforrás az emberi szervezet számára, ami így, az egész életünkben fogyasztottak közül a legkiválóbb opciónk protein bevitelre. Egy ilyen helyettesítők felhasználásával készült, extrán tojásfehérje-dús fagyival sokak minőségi-éhezése, azaz nagy mennyiségű energiabevitelhez nem megfelelően társuló fehérjebevitele is orvosolható - egészítette ki mondandóját Dr. Németh Csaba.

Egyébként a Belina legnépszerűbb fagylaltozója a szigethalmi Duna-parton található, így a kóstolás egy remek hangulatú sétával egybeköthető, de akár egy finom hekkezést követően is megejthető, hiszen néhány méterre találhatóak az országszerte népszerű Karámtól.

- Van, aki sajnos nem tud eljutni idén nyáron a Csepel-szigetre. Számukra is kínálunk egy otthoni megoldást. Méghozzá egy tej-, glutén-, szója-, hozzáadott-cukor-mentes málnafagyi receptet. Ennek a paleo fagyinak nagy előnye, hogy gép nélkül készíthető, azonnal fogyasztható, a maradék pedig jól fagyasztható kis dobozkákba vagy formákba porciózva. Az adagonként számított kalória tartalom nem éri el a 60 kalóriát sem - mondta a szakember.

ToTu-s málnafagyi recept

Hozzávalók:
20 dkg ToTu Krém
20 dkg fagyasztott málna
1 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál eritrit

A tennivalónk csupán annyi vele, hogy turmixgépben összeturmixoljuk, és máris fogyaszthatjuk, vagy kis formákba, dobozokba töltve lefagyasztjuk. Micsoda vendégváró finomság, legyen szó barátokról, rég nem látott rokonokról vagy unokákról.

Jó étvágyat hozzá!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg