A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011

-
Ország tortája, 2021.07.05.

A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011

Izgalmas ízkombinációt hozott létre Zila László cukrász, elvégre nem mindennapi összetevőkből készül, különösen, ha a kölest vesszük figyelembe.


A Kecskeméti Barackos Kölestorta

2011-ben a Kecskeméti Barackos Kölestortára keresztelt torta lett a nyertes, ami a többszörös nyertes Zila cukrászda keze munkáját dicséri. Izgalmas ízkombinációt hozott létre Zila László cukrász, elvégre nem mindennapi összetevőkből készül, különösen, ha a kölest vesszük figyelembe. Egy tortához nagyjából másfél kiló kölest kell lefőzni, barackból pedig 50-60 dkg-ra.

A Kecskeméti Barackos Kölestorta összetevői

Több felkérés is érkezett a cukrászmesterhez az alapanyagokat illetően, amelyekből neki már csak egy versenyképes kreációt kellett létrehoznia. A korábbi tortákhoz hasonlóan a gyümölcs volt az első támpont, hiszen olvasói levélből kiderült számára, hogy a kecskeméti barack hungarikumnak minősül, és az előző évben is a hungarikum gyümölcs alapanyagú torták voltak szimpatikusak a zsűri számára. 2011 ország tortájának alap összetevői közé tartozik még a köles, ahogy a neve is elárulja. A köles pedig a legrégebben termesztett gabonaféle, melynek fogyasztása már évszázadokkal ezelőtt, az 1800-as évek környékén megszűnt Európa szerte, habár a többi kontinensen, mint Ázsiában vagy Afrikában még ma is rendszeresen felhasználják. Mégis néha felbukkan hazánkban is. Zila László köles alapú étel kóstoláson vett részt a karcagi birkafesztiválon, ahol is Szabó Imre, molnár ültette a bogarat a fülébe, hogy a kölesnek szerinte helye lenne a kreációban, így a cukrászmester fejében megfogant az alapkoncepció, a kecskeméti sárgabarackos-köles alapú torta.

A 2011-es országtorta hozzávalói és a Zila-tortaforma

A 2011-ben kiválasztott országtorta elkészítésének alapja nem más, mint az azóta nagy népszerűségre szert tevő Zila-tortaforma. Ez nem más, mint egy sütéshez, fagyasztáshoz felhasználható, forma oltalommal védett szilikon sütőforma. Olyannyira elterjedt a forma segítségével létrejött sütési technika, hogy azóta háztartások sokaságában megtalálható. Az alapforma 12 szeletes, ami elég praktikusnak minősült, hiszen nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Ezzel a változattal készült az eredeti Kecskeméti Barackos Kölestorta. Ezenkívül megtalálható még persze más típusa is, mint a nyolc szeletes, vagy más alakzatú, mint a háromszög vagy kocka.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 7 dkg lenmagpehely
  • 7 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 3 dkg mandulaliszt

A köles alaphoz:

  • Főzött, 1,5 kilós köles alap
  • 1 egész citromnak a lereszelt héja
  • 1 csipet só
  • 27 dkg porcukor
  • 1 l tej
  • 7 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 30 dkg hántolt köles

A töltelékhez:

  • 16 dkg felvert tejszín
  • 6 db zselatinlap
  • sárgabarack befőtt

Az öntethez:

  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg befőzőcukor
  • friss sárgabarack

Otthoni elkészítéshez javasolt a torta forma használata, de anélkül is egész könnyen kivitelezhető, így többek szerint érdemes kipróbálni a receptet.

Minden évben 2007 óta az augusztus 20-i ünnepségen rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amikor Szent István királyunkra és az államosításra emlékezünk meg. Ilyenkor az ország születésnapi tortáját keresi egy szakmai zsűri egy többfordulós megmérettetése keretei között. A versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából rendezik meg. A nyertes torta augusztus 19-én válik nyilvánossá, ám csak azok a cukrászdák árusíthatják, akik tagjai az Országos Ipartestületnek. Év végén lesz a recept nyilvános mások számára is, így aztán érdemes kipróbálni otthon is az elkészítését.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg