A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011

-
Ország tortája, 2021.07.05.

A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011

Izgalmas ízkombinációt hozott létre Zila László cukrász, elvégre nem mindennapi összetevőkből készül, különösen, ha a kölest vesszük figyelembe.


A Kecskeméti Barackos Kölestorta

2011-ben a Kecskeméti Barackos Kölestortára keresztelt torta lett a nyertes, ami a többszörös nyertes Zila cukrászda keze munkáját dicséri. Izgalmas ízkombinációt hozott létre Zila László cukrász, elvégre nem mindennapi összetevőkből készül, különösen, ha a kölest vesszük figyelembe. Egy tortához nagyjából másfél kiló kölest kell lefőzni, barackból pedig 50-60 dkg-ra.

A Kecskeméti Barackos Kölestorta összetevői

Több felkérés is érkezett a cukrászmesterhez az alapanyagokat illetően, amelyekből neki már csak egy versenyképes kreációt kellett létrehoznia. A korábbi tortákhoz hasonlóan a gyümölcs volt az első támpont, hiszen olvasói levélből kiderült számára, hogy a kecskeméti barack hungarikumnak minősül, és az előző évben is a hungarikum gyümölcs alapanyagú torták voltak szimpatikusak a zsűri számára. 2011 ország tortájának alap összetevői közé tartozik még a köles, ahogy a neve is elárulja. A köles pedig a legrégebben termesztett gabonaféle, melynek fogyasztása már évszázadokkal ezelőtt, az 1800-as évek környékén megszűnt Európa szerte, habár a többi kontinensen, mint Ázsiában vagy Afrikában még ma is rendszeresen felhasználják. Mégis néha felbukkan hazánkban is. Zila László köles alapú étel kóstoláson vett részt a karcagi birkafesztiválon, ahol is Szabó Imre, molnár ültette a bogarat a fülébe, hogy a kölesnek szerinte helye lenne a kreációban, így a cukrászmester fejében megfogant az alapkoncepció, a kecskeméti sárgabarackos-köles alapú torta.

A 2011-es országtorta hozzávalói és a Zila-tortaforma

A 2011-ben kiválasztott országtorta elkészítésének alapja nem más, mint az azóta nagy népszerűségre szert tevő Zila-tortaforma. Ez nem más, mint egy sütéshez, fagyasztáshoz felhasználható, forma oltalommal védett szilikon sütőforma. Olyannyira elterjedt a forma segítségével létrejött sütési technika, hogy azóta háztartások sokaságában megtalálható. Az alapforma 12 szeletes, ami elég praktikusnak minősült, hiszen nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Ezzel a változattal készült az eredeti Kecskeméti Barackos Kölestorta. Ezenkívül megtalálható még persze más típusa is, mint a nyolc szeletes, vagy más alakzatú, mint a háromszög vagy kocka.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 7 dkg lenmagpehely
  • 7 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 3 dkg mandulaliszt

A köles alaphoz:

  • Főzött, 1,5 kilós köles alap
  • 1 egész citromnak a lereszelt héja
  • 1 csipet só
  • 27 dkg porcukor
  • 1 l tej
  • 7 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 30 dkg hántolt köles

A töltelékhez:

  • 16 dkg felvert tejszín
  • 6 db zselatinlap
  • sárgabarack befőtt

Az öntethez:

  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg befőzőcukor
  • friss sárgabarack

Otthoni elkészítéshez javasolt a torta forma használata, de anélkül is egész könnyen kivitelezhető, így többek szerint érdemes kipróbálni a receptet.

Minden évben 2007 óta az augusztus 20-i ünnepségen rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amikor Szent István királyunkra és az államosításra emlékezünk meg. Ilyenkor az ország születésnapi tortáját keresi egy szakmai zsűri egy többfordulós megmérettetése keretei között. A versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából rendezik meg. A nyertes torta augusztus 19-én válik nyilvánossá, ám csak azok a cukrászdák árusíthatják, akik tagjai az Országos Ipartestületnek. Év végén lesz a recept nyilvános mások számára is, így aztán érdemes kipróbálni otthon is az elkészítését.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Kecskeméti Barackos Kölestorta – Ország Tortája 2011 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg