Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Izgalmas ízkombinációt hozott létre Zila László cukrász, elvégre nem mindennapi összetevőkből készül, különösen, ha a kölest vesszük figyelembe.
2011-ben a Kecskeméti Barackos Kölestortára keresztelt torta lett a nyertes, ami a többszörös nyertes Zila cukrászda keze munkáját dicséri. Izgalmas ízkombinációt hozott létre Zila László cukrász, elvégre nem mindennapi összetevőkből készül, különösen, ha a kölest vesszük figyelembe. Egy tortához nagyjából másfél kiló kölest kell lefőzni, barackból pedig 50-60 dkg-ra.
Több felkérés is érkezett a cukrászmesterhez az alapanyagokat illetően, amelyekből neki már csak egy versenyképes kreációt kellett létrehoznia. A korábbi tortákhoz hasonlóan a gyümölcs volt az első támpont, hiszen olvasói levélből kiderült számára, hogy a kecskeméti barack hungarikumnak minősül, és az előző évben is a hungarikum gyümölcs alapanyagú torták voltak szimpatikusak a zsűri számára. 2011 ország tortájának alap összetevői közé tartozik még a köles, ahogy a neve is elárulja. A köles pedig a legrégebben termesztett gabonaféle, melynek fogyasztása már évszázadokkal ezelőtt, az 1800-as évek környékén megszűnt Európa szerte, habár a többi kontinensen, mint Ázsiában vagy Afrikában még ma is rendszeresen felhasználják. Mégis néha felbukkan hazánkban is. Zila László köles alapú étel kóstoláson vett részt a karcagi birkafesztiválon, ahol is Szabó Imre, molnár ültette a bogarat a fülébe, hogy a kölesnek szerinte helye lenne a kreációban, így a cukrászmester fejében megfogant az alapkoncepció, a kecskeméti sárgabarackos-köles alapú torta.
A 2011-ben kiválasztott országtorta elkészítésének alapja nem más, mint az azóta nagy népszerűségre szert tevő Zila-tortaforma. Ez nem más, mint egy sütéshez, fagyasztáshoz felhasználható, forma oltalommal védett szilikon sütőforma. Olyannyira elterjedt a forma segítségével létrejött sütési technika, hogy azóta háztartások sokaságában megtalálható. Az alapforma 12 szeletes, ami elég praktikusnak minősült, hiszen nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Ezzel a változattal készült az eredeti Kecskeméti Barackos Kölestorta. Ezenkívül megtalálható még persze más típusa is, mint a nyolc szeletes, vagy más alakzatú, mint a háromszög vagy kocka.
Hozzávalók
A tésztához:
A köles alaphoz:
A töltelékhez:
Az öntethez:
Otthoni elkészítéshez javasolt a torta forma használata, de anélkül is egész könnyen kivitelezhető, így többek szerint érdemes kipróbálni a receptet.
Minden évben 2007 óta az augusztus 20-i ünnepségen rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amikor Szent István királyunkra és az államosításra emlékezünk meg. Ilyenkor az ország születésnapi tortáját keresi egy szakmai zsűri egy többfordulós megmérettetése keretei között. A versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából rendezik meg. A nyertes torta augusztus 19-én válik nyilvánossá, ám csak azok a cukrászdák árusíthatják, akik tagjai az Országos Ipartestületnek. Év végén lesz a recept nyilvános mások számára is, így aztán érdemes kipróbálni otthon is az elkészítését.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Te készíted a legjobb paprikás krumplit a világon?
2025.06.10.