A Kicsi Gesztenye – Cukormentes Ország Tortája 2019

-
Ország tortája, 2021.07.13.

A Kicsi Gesztenye – Cukormentes Ország Tortája 2019

2019-ben a Cukormentes Országtorta címet a Kicsi Gesztenye névre keresztelt kreáció nyerte el, amely természetesen nem tartalmaz hozzáadott lisztet és cukrot. Mindössze 204 kcal és szénhidráttartalma is rendkívül alacsony.


A Kicsi Gesztenye – 2019-es országtorta

2019-ben a Kicsi Gesztenye nevű torta nyerte meg a versenyt, és a szegedi A Cappella Cukrászda nevéhez fűződik, Gyuris László és Reisinger Ferenc cukrászmesterek álmodták meg. Egy szelet mindössze 14,9 g szénhidrátot és 204 kalóriát tartalmaz, így tökéletes a szigorú étrendet követő emberek számára is. Mint nevéből is kiderül a gesztenye dominál benne, ami viszont nem derül ki, hogy van még két fontos összetevője a mogyoró és az áfonya. Az alapanyagok okozta ízkombináció megadja egyszerre az édes vonalat a gesztenyével, míg az áfonya kölcsönöz neki egy savanykás ízvilágot, így teszi élvezetessé kóstolója számára.

A Kicsi Gesztenye domináló alapanyagai

A fő, névadó összetevője a 2019 cukormentes országtortának a gesztenye. Általában ősszel kezdődik a gesztenye szezon, de ezt megelőzvén a két kreálója már felhasználta hozzá korábban. Olyannyira népszerű összetevője lehet ételeknek vagy népszerű csak magában fogyasztva is, hogy saját ünnepe van Velemen, amely egy két napos rendezvény 1992 óta folyamatosan telis-tele gesztenye alapú termékekkel. A gyümölcs jelen esetben az áfonya, melyről úgy tartják, hogy az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen habár egy szemnek nincs túl nagy termete, de hatalmas tápértékkel bír. Egy adag áfonya jelent annyi antioxidánst, mint öt adag sárgarépa. Cukormentes étcsokoládé borítja, és a torta külső jegyeit erősíti a csokoládéív körbefuttatva a tortán. Ezenkívül tartalmaz még mogyorós ropogóst, amely egy fajta stabilizációnak is megfelel, illetve különlegességnek nem túlnyomó részben csillagánizst.

2019 Cukormentes Ország Tortája verseny döntősei

2019 Kicsi Gesztenye cukormentes ország torta receptje

Felverthez

  • 140 g tojás
  • 26 g natúr gesztenye (100% natúr gesztenyemassza)
  • 4 g xilit
  • 0,02 g 100%-os stevia por
  • 2 g vanília rúd
  • 0,5 g só
  • 10 g víz
  • 64 g tojásfehérje
  • 16 g eritrit
  • 2 g amaránt mag
  • 20 g xilit
  • 50 g mandulaliszt

Gesztenyés krém

  • 125 g tej (2,8% zsírtartalom)
  • 274 g natúr gesztenye (100% natúr gesztenyemassza vagy főzött szelídgesztenye)
  • 155 g víz
  • 35 g eritrit
  • 11 g xilit
  • 19,5 g tojássárgája
  • 84 g tejszínhab (33% zsírtartalom)
  • 162 g tojásfehérje
  • 35 g eritrit
  • 14 g xilit
  • 69,5 g zselatin massza (1:5)

Áfonyavelő

  • 152 g natúr áfonya
  • 13 g víz
  • 19 g eritrit
  • 2 g xilit
  • 0,07 g őrölt csillagánizs
  • 2,25 g szentjánoskenyérmag-liszt
  • 22 g natúr citromlé
  • 29 g zselatinmassza (1:5)

Mogyorós Ropogós

  • 56 g cukormentes tejcsokoládé
  • 20 g cukor nélkül készült mandula paszta (blansírozott mandulából)
  • 13 g mogyoró olaj
  • 47 g hántolatlan törökmogyoró aprítva
  • 4 g puffasztott amaránt

Habár több részből és rétegből áll, és kicsit időigényes lehet elkészítése, de mindenképpen megéri akár otthon is nekifutni, mert nagy sikert okoz.

2012-ben hirdették meg először a versenyt, ahol kiválasztották elsőként az ország cukormentes tortáját is párhuzamosan a hatodik évben megrendezésre kerülő országtortával. Ez a testvérverseny az országtortával ellentétben nem Magyarország Kormánya megbízásából jöhetett létre, hanem a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együtt álmodta meg, akik munkájukkal a diabéteszre hívják fel a figyelmet törekedve főként a magyar emberek egészségének megőrzésére Erős Antónia alapításával. Így indult útjának munkájuk következő projektje, a cukormentes országtorta kiválasztása.

 

 

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Kicsi Gesztenye – Cukormentes Ország Tortája 2019 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Kicsi Gesztenye – Cukormentes Ország Tortája 2019 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Kicsi Gesztenye – Cukormentes Ország Tortája 2019 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg