Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
2007-ben került megrendezésre az Ország Tortája verseny első alkalommal.
2007-ben került megrendezésre az Ország Tortája verseny első alkalommal. Ennek az alapkoncepciója az volt, hogy az Augusztus 20-i ünnepség alkalmából bemutatják Magyarország születésnapi tortáját, mert ekkor emlékezünk meg I. Szent István király államalapítónkra és hazánk államosítására. A verseny szervezője a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság Kormányának megbízásából.
A verseny több fordulón át zajlik, amelynek döntőjében végül kitűnnek a legjobb ötletek és a legkreatívabb cukrászok. A kreációkat egy összetett pontrendszer alapján pontozza egy szakmai zsűri, végül augusztusban az ünnepség előtt pár nappal kihirdetik a győztest. Augusztus 20-án a környező településekről is érkeznek vendégek a fővárosba még pedig azért, hogy a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen megkóstolhassák az akkori év nyertes tortáját. 2007-ben ez a Madártejtorta lett, a Zila Cukrászda neve alatt induló Zila László mestercukrász kreációja.
A verseny, amikor Magyarország tortáját keresik, 2007-ben indult, így az első évben még mondhatni gyerekcipőben járt. Még kevésbé volt elterjedt, kevesebb cukrász jelentkezett. Az országtorták történetében többször előfordult már, hogy valamilyen tradicionális étel továbbgondolása, és annak torta formába öntése, gondoljunk csak a Somlói Revolúcióra, mely a somlói galuskát gondolta újra, vagy a Szilvagombóc tortát, mely a szilvásgombócot vette alapul. Ahogy a tipikus madártejnek is, így a Madártejtortának is a tojásfehérje szolgál alapjául. Baracklekvárral illesztünk össze két tortalapot, amelybe vaníliakrémet is töltünk. Tetejét többféle módon, de első sorban csokoládéforgáccsal és tejszínhabrózsákkal díszíthetjük. A baracklekvár és a madártej igazán érdekes, eddig nem megszokott édes ízkombinációt hoz létre, de meglepően kellemesen harmonizál kóstolója számára.
Mint már a neve is elárulja, a 2007-es első Ország Tortája című verseny győztes kreációja a madártej ízélményére és receptjére alapult. A hagyományos madártej elkészítésénél kevés egyszerűbb recept létezik, ha valaki igazán édes desszertre vágyik. Eredetileg Franciaország tradicionális édessége a 18. századból, később egész Európában elterjedt. Elődje a 17. századból egy még egyszerűbb változata volt, és mindössze annyiból állt, hogy sós vajjal összekeverték a főtt tojássárgáját és a felvert tojásfehérjét változata volt. Tálalásnál kedvükre édesítették, de volt, aki sósan is kedvelte. Jelenlegi leggyakoribb elkészítési módja szerint a tojásfehérjét egy csipet sóval és cukorral kemény habbá kell verni, majd forrásban lévő, vaníliás, cukros tejbe szaggatni. Hideg angolkrémmel lehet fokozni, de Magyarországon sokan csak enélkül kínálják.
Mivel az egyszerű madártej elkészítése nem tartozik a legbonyolultabb receptek közé, ezért a torta, amely alapjául vette szintén nem nehéz elkészítésű. Otthon is bátran neki lehet állni, és kipróbálni az eredeti Zila László féle receptet! Ehhez a hozzávalók az alábbiak:
A piskóta
A madártej alapkrém
A krém
Az öntet
A díszítés
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
2025.05.31.