A Madártejtorta, 2007 ország tortája

-
Ország tortája, 2021.07.01.

A Madártejtorta, 2007 ország tortája

2007-ben került megrendezésre az Ország Tortája verseny első alkalommal.


2007-ben került megrendezésre az Ország Tortája verseny első alkalommal. Ennek az alapkoncepciója az volt, hogy az Augusztus 20-i ünnepség alkalmából bemutatják Magyarország születésnapi tortáját, mert ekkor emlékezünk meg I. Szent István király államalapítónkra és hazánk államosítására. A verseny szervezője a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság Kormányának megbízásából.

A verseny több fordulón át zajlik, amelynek döntőjében végül kitűnnek a legjobb ötletek és a legkreatívabb cukrászok. A kreációkat egy összetett pontrendszer alapján pontozza egy szakmai zsűri, végül augusztusban az ünnepség előtt pár nappal kihirdetik a győztest. Augusztus 20-án a környező településekről is érkeznek vendégek a fővárosba még pedig azért, hogy a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényen megkóstolhassák az akkori év nyertes tortáját. 2007-ben ez a Madártejtorta lett, a Zila Cukrászda neve alatt induló Zila László mestercukrász kreációja.

A Madártejtorta – 2007 Ország Tortája

A verseny, amikor Magyarország tortáját keresik, 2007-ben indult, így az első évben még mondhatni gyerekcipőben járt. Még kevésbé volt elterjedt, kevesebb cukrász jelentkezett. Az országtorták történetében többször előfordult már, hogy valamilyen tradicionális étel továbbgondolása, és annak torta formába öntése, gondoljunk csak a Somlói Revolúcióra, mely a somlói galuskát gondolta újra, vagy a Szilvagombóc tortát, mely a szilvásgombócot vette alapul. Ahogy a tipikus madártejnek is, így a Madártejtortának is a tojásfehérje szolgál alapjául. Baracklekvárral illesztünk össze két tortalapot, amelybe vaníliakrémet is töltünk. Tetejét többféle módon, de első sorban csokoládéforgáccsal és tejszínhabrózsákkal díszíthetjük. A baracklekvár és a madártej igazán érdekes, eddig nem megszokott édes ízkombinációt hoz létre, de meglepően kellemesen harmonizál kóstolója számára.

A 2007-es Ország Torta alapja – A tradicionális madártej

Mint már a neve is elárulja, a 2007-es első Ország Tortája című verseny győztes kreációja a madártej ízélményére és receptjére alapult. A hagyományos madártej elkészítésénél kevés egyszerűbb recept létezik, ha valaki igazán édes desszertre vágyik. Eredetileg Franciaország tradicionális édessége a 18. századból, később egész Európában elterjedt. Elődje a 17. századból egy még egyszerűbb változata volt, és mindössze annyiból állt, hogy sós vajjal összekeverték a főtt tojássárgáját és a felvert tojásfehérjét változata volt. Tálalásnál kedvükre édesítették, de volt, aki sósan is kedvelte. Jelenlegi leggyakoribb elkészítési módja szerint a tojásfehérjét egy csipet sóval és cukorral kemény habbá kell verni, majd forrásban lévő, vaníliás, cukros tejbe szaggatni. Hideg angolkrémmel lehet fokozni, de Magyarországon sokan csak enélkül kínálják.

A Madártejtorta hozzávalói

Mivel az egyszerű madártej elkészítése nem tartozik a legbonyolultabb receptek közé, ezért a torta, amely alapjául vette szintén nem nehéz elkészítésű. Otthon is bátran neki lehet állni, és kipróbálni az eredeti Zila László féle receptet! Ehhez a hozzávalók az alábbiak:

A piskóta

  • 1,5 tojás sárgája és fehérje
  • 1,5 ek. kristálycukor
  • 1 mk. keményítő
  • 1 ek. porcukor
  • 2 ek. liszt
  • 5 dkg vaj

A madártej alapkrém

  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 ek. vaj
  • 13 dkg kristálycukor
  • 10 db tojássárgája
  • 8 g zselatin
  • 5 dl tej

A krém

  • 5 dl tejszínből vert hab
  • 70 dkg madártejalap
  • 1 dkg zselatin
  • fél dl víz

Az öntet

  • a maradék madártejalap 1-2 dl tejjel hígítva

A díszítés

  • habcsók
  • reszelt csokoládé

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Madártejtorta, 2007 ország tortája magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Madártejtorta, 2007 ország tortája magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Madártejtorta, 2007 ország tortája cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg