Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A versenyt a magyar államalapításnak és államalapító királyunknak, I. Szent Istvánnak megemlékezésére hozták létre, ezzel úgy emlegetve a cukrászverseny állandó tematikáját, hogy születésnapi tortát keresnek Hazánknak.
2009-ben immáron harmadik éve, rendezték meg Magyarország tortája versenyt a magyar cukrászok között a pályázat alapján, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ír ki Magyar Köztársaság kormányának megbízásából.
A verseny menete hagyományosan több fordulós, elsőként az anonim nevezett tortákból kiválasztják a potenciális döntősöket, később a második fordulóban kineveztek három-hat döntőst (ez évenként eltérhet a mezőnytől függően), amikből kikerül később a végső győztes egy újrakóstolás után. A szakmai zsűri javaslatokat tesz a döntő előtt a továbbjutott cukrászoknak, és ezáltal is alakult a verseny állása, ki milyen mértékben, és hogyan valósította meg a saját és a zsűri elképzelését.
A verseny első három évében a Budapesten található Zila Cukrászda atyja, Zila László kiváló receptjei alapján első helyezettként volt díjazott. Ahogy a cukrász 2009-ben győztes Pándi meggytortájának nevéből is kiderül, alapja a meggy, amely nem csak a töltelékben köszön vissza, de helyet kap a piskótájában is, valamint díszítőelemként egyaránt felbukkan. A meggy Magyarországon hungarikumnak számít, így a 2009-ben győztes tortáról állíthatjuk, hogy igazi tradicionális magyar ízvilágot prezentál számunkra. A torta felépítése a következőképpen néz ki: három meggy alapú piskótaréteg közé helyezzük az alapkrémet, mely főként mascarponéból, fehércsokoládéból és meggyből áll. A töltelék cherry brandyt és fahéjat is tartalmaz, a díszítés apró zöld marcipánlevelekből készülnek, valamint elmaradhatatlanul meggyből.
Igaz eredete ismeretlen, a Pándy meggy mégis már az 1970-es évektől kezdve vezetőszerepet tölt be a magyar meggytermelés területén. Egy szem tömege 6-8 gramm, amely jelzi, hogy nagyszemű meggytípusról van szó. Íze a hagyományosan savanykás alap mellett igazán jellegzetes, mert kombinálva van egy édesebb esszenciával. Június végétől érik elhúzódóan, világos piros színű, amely világosabb színárnyalat, mint legtöbb társának van.
Azok számára, akiknek háza táján fellelhető a pándi meggy, az elkészítése erősen javasolt, hiszen olyan ízélményt hozhatnak ők is létre otthoni keretek között, amely egy cukrászdában tapasztalható meg. Érdemes kipróbálni egyébként minden sütni szerető fogyasztónak is, hiszen aki szereti a meggyet, valószínűleg nagyon fogja kedvelni.
Hozzávalók
A piskóta
Az alapkrém
A meggytöltelék
A díszítés
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.