A Pándi Meggytorta, 2009 ország tortája

-
Ország tortája, 2021.07.03.

A Pándi Meggytorta, 2009 ország tortája

A versenyt a magyar államalapításnak és államalapító királyunknak, I. Szent Istvánnak megemlékezésére hozták létre, ezzel úgy emlegetve a cukrászverseny állandó tematikáját, hogy születésnapi tortát keresnek Hazánknak.


2009-ben immáron harmadik éve, rendezték meg Magyarország tortája versenyt a magyar cukrászok között a pályázat alapján, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ír ki Magyar Köztársaság kormányának megbízásából.

A verseny menete hagyományosan több fordulós, elsőként az anonim nevezett tortákból kiválasztják a potenciális döntősöket, később a második fordulóban kineveztek három-hat döntőst (ez évenként eltérhet a mezőnytől függően), amikből kikerül később a végső győztes egy újrakóstolás után. A szakmai zsűri javaslatokat tesz a döntő előtt a továbbjutott cukrászoknak, és ezáltal is alakult a verseny állása, ki milyen mértékben, és hogyan valósította meg a saját és a zsűri elképzelését.

A Pándi Meggytorta – 2009 Ország Tortája

A verseny első három évében a Budapesten található Zila Cukrászda atyja, Zila László kiváló receptjei alapján első helyezettként volt díjazott. Ahogy a cukrász 2009-ben győztes Pándi meggytortájának nevéből is kiderül, alapja a meggy, amely nem csak a töltelékben köszön vissza, de helyet kap a piskótájában is, valamint díszítőelemként egyaránt felbukkan. A meggy Magyarországon hungarikumnak számít, így a 2009-ben győztes tortáról állíthatjuk, hogy igazi tradicionális magyar ízvilágot prezentál számunkra. A torta felépítése a következőképpen néz ki: három meggy alapú piskótaréteg közé helyezzük az alapkrémet, mely főként mascarponéból, fehércsokoládéból és meggyből áll. A töltelék cherry brandyt és fahéjat is tartalmaz, a díszítés apró zöld marcipánlevelekből készülnek, valamint elmaradhatatlanul meggyből.

A Pándy 279 Meggy

Igaz eredete ismeretlen, a Pándy meggy mégis már az 1970-es évektől kezdve vezetőszerepet tölt be a magyar meggytermelés területén. Egy szem tömege 6-8 gramm, amely jelzi, hogy nagyszemű meggytípusról van szó. Íze a hagyományosan savanykás alap mellett igazán jellegzetes, mert kombinálva van egy édesebb esszenciával. Június végétől érik elhúzódóan, világos piros színű, amely világosabb színárnyalat, mint legtöbb társának van.

A Pándi Meggytorta hozzávalói

Azok számára, akiknek háza táján fellelhető a pándi meggy, az elkészítése erősen javasolt, hiszen olyan ízélményt hozhatnak ők is létre otthoni keretek között, amely egy cukrászdában tapasztalható meg. Érdemes kipróbálni egyébként minden sütni szerető fogyasztónak is, hiszen aki szereti a meggyet, valószínűleg nagyon fogja kedvelni.

Hozzávalók

A piskóta

  • 3 db egész tojás
  • 18 dkg kristálycukor
  • 14 dkg meggy
  • 0,33 dl tej
  • 10 dkg olaj
  • 7 dkg vaj
  • 19 dkg liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 csipet fahéj

Az alapkrém

  • 2 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 5 tojás sárgája
  • 8 dkg fehér csokoládé
  • 16 dkg mascarpone

A meggytöltelék

  • 36 dkg meggy
  • 2 dl meggylé
  • 3 dkg pudingpor
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/4 citrom leve
  • csipet fahéj
  • 5 ml cherry brandy

A díszítés

  • darált pörkölt dió
  • tejszínhab
  • csokoládépasztilla
  • meggy
  • zöld marcipánlevelek

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Pándi Meggytorta, 2009 ország tortája magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Pándi Meggytorta, 2009 ország tortája magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Pándi Meggytorta, 2009 ország tortája cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg