A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015

-
Ország tortája, 2021.07.09.

A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015

Több mint száz cukrászdában volt megvásárolható szokásosan a Magyar Cukrász Iparosok jóvoltából a 2015-ben nyertes országtorta.


Az országtorta verseny 2015-ös nyertese

2015-ben a Nógrád megyében található Salgótarján településéről származó Szó Gellért nyerte meg a cukrászok egyik legnívósabb magyar versenyét, amelyet minden év augusztus 20-i nemzeti ünnepnap környékén hirdetnek ki. A győztes tortát Magyarország születésnapi tortájának is tekintik sokan, tekintve, hogy az ország államosításának és az államosítás atyjának, Szent István királyunk emlékére rendezik meg minden évben.

A 2015-ös karamell és sárgabarack alapú torta is különleges ízkombinációjú és textúrájú hűen minden év nyertes tortájának a minőségéhez. A pannonhalmi torta harmonikus egyveleget alkot a mandulával, csokoládéval és karamellával, gyümölcsnek egy kis sárgabarack került bele, illetőleg igazi magyar ízvilághoz hűen sárgabarack pálinkával bolondították meg. Gyerekek számára is fogyasztható, hiszen nem tartalmaz annyi alkoholt, csak az aromája miatt került bele.

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre, és szokás szerint a győztes tortát már a kiérdemelt „ország tortája” néven augusztus 19-től lehetett megvásárolni hivatalosan a kijelölt üzletekben, azaz csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tagjainak áll jogában árusítani.

ország tortája 2015 - pannonhalmi sárgabarack - szelet

 

A döntős torták 2015-ben

2015 évében négy torta került a döntőbe az induló harminckilenc kreációból. Minden évben erősödik a mezőny, amit a zsűri sem győz hangsúlyozni.

  • Fűszeres málna torta – Damniczki Balázs, Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár. Középpontban a mandula és a málna, amelyet fűszeres ízvilágúvá a fahéj és a szegedi édesnemes pirospaprika teszi.
  • Hortobágyi Naplemente torta – Bacskó Szilárd, Eleven Cukrászat, Balatonkenese. Titka az egyszerűségben rejlik, müzli alapon többféle gyümölcs és krém fekszik, úgy mint répa, alma, citromhéj, vagy krémként például citrom- és meggykrém.
  • Palóc-nemes karamelltorta meggyel és mogyoróval – Szó Gellért, Kézműves Cukrászda, Salgótarján. A cukrász nem bízta a véletlenre, így több kreációjával is nevezett. Alapja a meggyszirup és karamellizált mogyoró, amely megadja az esszenciáját.
  • Pannonhalmi sárgabarack pálinkás mogyorótorta – Szó Gellért, Kézműves Cukrászda, Salgótarján. Ez már ismerős lehet mindenki számára.

A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta receptje

Karamellizált mandula:

  • 26 g cukor
  • 10 g víz
  • 80 g szeletelt mandulabél
  • 2 g só

Mandulás felvert:

  • 95 g mandulaliszt
  • 75 g kristálycukor
  • 190 g egész tojás
  • 40 g vaj
  • 25 g kristálycukor
  • 80 g tojásfehérje
  • 53 g étcsokoládé
  • 70 g karamellizált mandula

Szirup:

  • 25 g pannonhalmi sárgabarack pálinka
  • 70 g sárgabarack püré
  • 20 g víz
  • 2,5 g citromsav

Zselatinmassza:

  • 100 g zselatin
  • 500 g víz

Sárgabarack krém:

  • 250 g sárgabarack püré
  • 3 g pektin
  • 20 g porcukor
  • 28 g zselatin massza

Karamell mousse:

  • 230 g cukor
  • 80 g glükóz szirup
  • 135 g tej
  • 135 g tejszín
  • 100 g pasztőrözött tojássárgája
  • 400 g tejszín
  • 63 g zselatinmassza

Karamell glazing:

  • 45 g kristálycukor
  • 24 g víz
  • 40 g glükóz szirup
  • 30 g sűrített tej
  • 46 g fehér csokoládé
  • 20 g zselatin massza
  • 3 csipet só

Elkészítés:

A mandula karamellizálásához a cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a mandulát. Jól átforgatjuk a mandulát és egy csipet sót adunk hozzá. Mandulás felverthez a mandulalisztet a kristálycukorral és az egész tojással habosra verjük. A csokit a vajjal felolvasztjuk, hozzákeverjük a mandulalisztes masszához. A tojásfehérjét a 25 g cukorral kemény habbá verjük, majd összekeverjük a mandulalisztes masszával és a karamellizált mandulával. Két darab 22 cm átmérőjű tortakarikában elosztjuk a masszát és 170 °C-on, 20-25 percig sütjük. A sárgabarack pálinkás sziruphoz mindent hozzávalót egy lábasba teszünk és összefőzzük. Ha már majdnem kihűlt beletesszük a citromsavat. Zselatin masszához a zselatint a vízben felolvasztjuk. A sárgabarackos krémhez a pektint a porcukorral összekeverjük. A sárgabarack pürét elkezdjük melegíteni, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pektines porcukrot. Felforraljuk és hozzákeverjük az olvasztott zselatin masszát. A karamell moussehoz a tejet, a glükózt, és a 135 g tejszínt felforraljuk, majd a cukorból karamellt készítünk. A meleg tejes alapot ráöntjük a karamellre, majd a tojássárgáját a robotgépbe öntjük. A karamellt elkezdjük vissza forralni, majd 102 °C-nál elkezdjük verni a sárgáját, és mikor 105 °C-nál járunk, hozzáadjuk szép lassan a sárgájához a karamellt. A zselatinmasszát hozzáadjuk a tojássárgás karamellhez, és addig verjük amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a másik adag tejszínt, és összekeverjük a karamellkrémmel. A karamell glazinghez a vizet a glükózzal felforraljuk és a cukorból karamellt készítünk. A glükózos elegyet hozzáöntjük a karamellhez, hozzáadjuk a sót és felforraljuk. A fehér csokoládét és a sűrített tejet egy keverőtálba tesszük, majd a meleg karamellt 3 lépésben hozzáadjuk, ha kicsit kihűlt hozzáadjuk a zselatin masszát is.

Összeállítás

  • A tortaformába beletesszük az egyik piskótalapot és meglocsoljuk egy kis sziruppal, rákenjük a sárgabarack krémet.
  • A második piskótalap mindkét oldalát meglocsoljuk a sziruppal.
  • Rátesszük a piskótát a sárgabarack krémre, a karamellt ráöntjük, majd hűtőbe tesszük.
  • A langyosra hűlt karamell glazinget ráöntjük a torta tetejére.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg