A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015

-
Ország tortája, 2021.07.09.

A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015

Több mint száz cukrászdában volt megvásárolható szokásosan a Magyar Cukrász Iparosok jóvoltából a 2015-ben nyertes országtorta.


Az országtorta verseny 2015-ös nyertese

2015-ben a Nógrád megyében található Salgótarján településéről származó Szó Gellért nyerte meg a cukrászok egyik legnívósabb magyar versenyét, amelyet minden év augusztus 20-i nemzeti ünnepnap környékén hirdetnek ki. A győztes tortát Magyarország születésnapi tortájának is tekintik sokan, tekintve, hogy az ország államosításának és az államosítás atyjának, Szent István királyunk emlékére rendezik meg minden évben.

A 2015-ös karamell és sárgabarack alapú torta is különleges ízkombinációjú és textúrájú hűen minden év nyertes tortájának a minőségéhez. A pannonhalmi torta harmonikus egyveleget alkot a mandulával, csokoládéval és karamellával, gyümölcsnek egy kis sárgabarack került bele, illetőleg igazi magyar ízvilághoz hűen sárgabarack pálinkával bolondították meg. Gyerekek számára is fogyasztható, hiszen nem tartalmaz annyi alkoholt, csak az aromája miatt került bele.

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre, és szokás szerint a győztes tortát már a kiérdemelt „ország tortája” néven augusztus 19-től lehetett megvásárolni hivatalosan a kijelölt üzletekben, azaz csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tagjainak áll jogában árusítani.

ország tortája 2015 - pannonhalmi sárgabarack - szelet

 

A döntős torták 2015-ben

2015 évében négy torta került a döntőbe az induló harminckilenc kreációból. Minden évben erősödik a mezőny, amit a zsűri sem győz hangsúlyozni.

  • Fűszeres málna torta – Damniczki Balázs, Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár. Középpontban a mandula és a málna, amelyet fűszeres ízvilágúvá a fahéj és a szegedi édesnemes pirospaprika teszi.
  • Hortobágyi Naplemente torta – Bacskó Szilárd, Eleven Cukrászat, Balatonkenese. Titka az egyszerűségben rejlik, müzli alapon többféle gyümölcs és krém fekszik, úgy mint répa, alma, citromhéj, vagy krémként például citrom- és meggykrém.
  • Palóc-nemes karamelltorta meggyel és mogyoróval – Szó Gellért, Kézműves Cukrászda, Salgótarján. A cukrász nem bízta a véletlenre, így több kreációjával is nevezett. Alapja a meggyszirup és karamellizált mogyoró, amely megadja az esszenciáját.
  • Pannonhalmi sárgabarack pálinkás mogyorótorta – Szó Gellért, Kézműves Cukrászda, Salgótarján. Ez már ismerős lehet mindenki számára.

A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta receptje

Karamellizált mandula:

  • 26 g cukor
  • 10 g víz
  • 80 g szeletelt mandulabél
  • 2 g só

Mandulás felvert:

  • 95 g mandulaliszt
  • 75 g kristálycukor
  • 190 g egész tojás
  • 40 g vaj
  • 25 g kristálycukor
  • 80 g tojásfehérje
  • 53 g étcsokoládé
  • 70 g karamellizált mandula

Szirup:

  • 25 g pannonhalmi sárgabarack pálinka
  • 70 g sárgabarack püré
  • 20 g víz
  • 2,5 g citromsav

Zselatinmassza:

  • 100 g zselatin
  • 500 g víz

Sárgabarack krém:

  • 250 g sárgabarack püré
  • 3 g pektin
  • 20 g porcukor
  • 28 g zselatin massza

Karamell mousse:

  • 230 g cukor
  • 80 g glükóz szirup
  • 135 g tej
  • 135 g tejszín
  • 100 g pasztőrözött tojássárgája
  • 400 g tejszín
  • 63 g zselatinmassza

Karamell glazing:

  • 45 g kristálycukor
  • 24 g víz
  • 40 g glükóz szirup
  • 30 g sűrített tej
  • 46 g fehér csokoládé
  • 20 g zselatin massza
  • 3 csipet só

Elkészítés:

A mandula karamellizálásához a cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a mandulát. Jól átforgatjuk a mandulát és egy csipet sót adunk hozzá. Mandulás felverthez a mandulalisztet a kristálycukorral és az egész tojással habosra verjük. A csokit a vajjal felolvasztjuk, hozzákeverjük a mandulalisztes masszához. A tojásfehérjét a 25 g cukorral kemény habbá verjük, majd összekeverjük a mandulalisztes masszával és a karamellizált mandulával. Két darab 22 cm átmérőjű tortakarikában elosztjuk a masszát és 170 °C-on, 20-25 percig sütjük. A sárgabarack pálinkás sziruphoz mindent hozzávalót egy lábasba teszünk és összefőzzük. Ha már majdnem kihűlt beletesszük a citromsavat. Zselatin masszához a zselatint a vízben felolvasztjuk. A sárgabarackos krémhez a pektint a porcukorral összekeverjük. A sárgabarack pürét elkezdjük melegíteni, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pektines porcukrot. Felforraljuk és hozzákeverjük az olvasztott zselatin masszát. A karamell moussehoz a tejet, a glükózt, és a 135 g tejszínt felforraljuk, majd a cukorból karamellt készítünk. A meleg tejes alapot ráöntjük a karamellre, majd a tojássárgáját a robotgépbe öntjük. A karamellt elkezdjük vissza forralni, majd 102 °C-nál elkezdjük verni a sárgáját, és mikor 105 °C-nál járunk, hozzáadjuk szép lassan a sárgájához a karamellt. A zselatinmasszát hozzáadjuk a tojássárgás karamellhez, és addig verjük amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a másik adag tejszínt, és összekeverjük a karamellkrémmel. A karamell glazinghez a vizet a glükózzal felforraljuk és a cukorból karamellt készítünk. A glükózos elegyet hozzáöntjük a karamellhez, hozzáadjuk a sót és felforraljuk. A fehér csokoládét és a sűrített tejet egy keverőtálba tesszük, majd a meleg karamellt 3 lépésben hozzáadjuk, ha kicsit kihűlt hozzáadjuk a zselatin masszát is.

Összeállítás

  • A tortaformába beletesszük az egyik piskótalapot és meglocsoljuk egy kis sziruppal, rákenjük a sárgabarack krémet.
  • A második piskótalap mindkét oldalát meglocsoljuk a sziruppal.
  • Rátesszük a piskótát a sárgabarack krémre, a karamellt ráöntjük, majd hűtőbe tesszük.
  • A langyosra hűlt karamell glazinget ráöntjük a torta tetejére.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell torta – ország tortája 2015 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg