Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Több mint száz cukrászdában volt megvásárolható szokásosan a Magyar Cukrász Iparosok jóvoltából a 2015-ben nyertes országtorta.
2015-ben a Nógrád megyében található Salgótarján településéről származó Szó Gellért nyerte meg a cukrászok egyik legnívósabb magyar versenyét, amelyet minden év augusztus 20-i nemzeti ünnepnap környékén hirdetnek ki. A győztes tortát Magyarország születésnapi tortájának is tekintik sokan, tekintve, hogy az ország államosításának és az államosítás atyjának, Szent István királyunk emlékére rendezik meg minden évben.
A 2015-ös karamell és sárgabarack alapú torta is különleges ízkombinációjú és textúrájú hűen minden év nyertes tortájának a minőségéhez. A pannonhalmi torta harmonikus egyveleget alkot a mandulával, csokoládéval és karamellával, gyümölcsnek egy kis sárgabarack került bele, illetőleg igazi magyar ízvilághoz hűen sárgabarack pálinkával bolondították meg. Gyerekek számára is fogyasztható, hiszen nem tartalmaz annyi alkoholt, csak az aromája miatt került bele.
Nyolcadik alkalommal került megrendezésre, és szokás szerint a győztes tortát már a kiérdemelt „ország tortája” néven augusztus 19-től lehetett megvásárolni hivatalosan a kijelölt üzletekben, azaz csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tagjainak áll jogában árusítani.
2015 évében négy torta került a döntőbe az induló harminckilenc kreációból. Minden évben erősödik a mezőny, amit a zsűri sem győz hangsúlyozni.
Karamellizált mandula:
Mandulás felvert:
Szirup:
Zselatinmassza:
Sárgabarack krém:
Karamell mousse:
Karamell glazing:
Elkészítés:
A mandula karamellizálásához a cukrot a vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a mandulát. Jól átforgatjuk a mandulát és egy csipet sót adunk hozzá. Mandulás felverthez a mandulalisztet a kristálycukorral és az egész tojással habosra verjük. A csokit a vajjal felolvasztjuk, hozzákeverjük a mandulalisztes masszához. A tojásfehérjét a 25 g cukorral kemény habbá verjük, majd összekeverjük a mandulalisztes masszával és a karamellizált mandulával. Két darab 22 cm átmérőjű tortakarikában elosztjuk a masszát és 170 °C-on, 20-25 percig sütjük. A sárgabarack pálinkás sziruphoz mindent hozzávalót egy lábasba teszünk és összefőzzük. Ha már majdnem kihűlt beletesszük a citromsavat. Zselatin masszához a zselatint a vízben felolvasztjuk. A sárgabarackos krémhez a pektint a porcukorral összekeverjük. A sárgabarack pürét elkezdjük melegíteni, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pektines porcukrot. Felforraljuk és hozzákeverjük az olvasztott zselatin masszát. A karamell moussehoz a tejet, a glükózt, és a 135 g tejszínt felforraljuk, majd a cukorból karamellt készítünk. A meleg tejes alapot ráöntjük a karamellre, majd a tojássárgáját a robotgépbe öntjük. A karamellt elkezdjük vissza forralni, majd 102 °C-nál elkezdjük verni a sárgáját, és mikor 105 °C-nál járunk, hozzáadjuk szép lassan a sárgájához a karamellt. A zselatinmasszát hozzáadjuk a tojássárgás karamellhez, és addig verjük amíg ki nem hűl. Ezután felverjük a másik adag tejszínt, és összekeverjük a karamellkrémmel. A karamell glazinghez a vizet a glükózzal felforraljuk és a cukorból karamellt készítünk. A glükózos elegyet hozzáöntjük a karamellhez, hozzáadjuk a sót és felforraljuk. A fehér csokoládét és a sűrített tejet egy keverőtálba tesszük, majd a meleg karamellt 3 lépésben hozzáadjuk, ha kicsit kihűlt hozzáadjuk a zselatin masszát is.
Összeállítás
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.