A somlói revolúció - ország tortája 2014

-
Ország tortája, 2021.07.08.

A somlói revolúció - ország tortája 2014

Ahogy a nevéből már sejteni lehet, a 2014-es győztes országtorta az igazi tradicionális somlói galuska újraalkotása, amely a modern változatában el is nyerte egyből a szakmai zsűri tetszését.


A somlói revolúció

A 2014-ben elnyert országtortája címet viselő kreáció a Székesfehérvárról származó Damniczki Gyula Balázs nevéhez fűződik, aki nem csupán a hagyományos somlói galuska alapanyagait és formáját hívta segítségül a torta elkészítéséhez, hanem egészen különleges nem mindennapi, modern ötletekkel egészítette ki azt. Úgy, mint akár a grillázstészta, a vaníliás fehércsokoládés habkrém vagy a narancsbetét.

Daminczki Gyula, a Daminczki Cukrászda tulajdonosa már a nyolcadik alkalommal megrendezett verseny győztese lett a saját színeiben indulva.

A somlói revolúció - ország tortája 2014 - szelet

 

Az ország torta verseny menete 2014-ben

A versenyt 2007 óta rendezik meg minden év nyarán augusztusban, a Szent István napi ünnepségek Magyar Ízek utcája kísérőrendezvényén. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által kerül megrendezésre a Magyar Köztársaság Kormányának megbízásából, és azóta is minden évben közösen hirdetik meg a pályázatot.

2014-ben összesen húsz torta indult első körben a címért és a vele járó jutalmakért. Ezt követően sor került még további két fordulóra, ahol a döntőbe jutott tortákat megalkotóiknak addig kellett finomítani, amíg méltókká nem váltak arra, hogy Magyarország államosításának évfordulójakor fel legyenek avatva az Augusztus 20-i ünnepségen.

A 2014-es Magyarország tortája verseny döntőjébe mindössze három tortát juttatott a zsűri a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen egyeztetve, amely érdekes kimenettel ért véget, hiszen a Somlói revolúció konkurens tortáinak ugyanaz volt a megálmodója a Budapesten létrejött Művész Kávéház indítása alatt.

A döntős torták 2014-ben

  • A somlói revolúció – Daminczki Gyula, Daminczki Cukrászda, Székesfehérvár: Habár az eredeti somlói galuska íze adta a kiinduló pontot, sem a végeredménye aromában, sem pedig a formája nem hasonlít elődjére. „A grillázstésztára étcsokoládés mousse-t töltenek, amelyet narancsos krémréteg és fehér csokis mousse tesz teljessé. A Somlói revolúció tetejét étcsokis réteg fedi, körben diódarabkákkal megbolondítva és tejszínhabbal díszítve. A mennyei ország tortáját a Damniczki Cukrászdában készítik.”
  • Aranyló tokaji – Művész Kávéház, Budapest: erőteljesen érződik az igazi magyar, azon belül is a tokaji bor íze, a világos piskótaalapon készült tortát tokajival és csokoládéval kezelt mazsola bolondítja meg.
  • Eper furmint - Művész Kávéház, Budapest: az Eper furmint torta igazán "kacifántos egyesítése" az epernek és a furmintnak.

A somlói revolúció receptje

Hozzávalók a diógrillázshoz:

50 gramm kristálycukor, 110 gramm dióbél (fele a tésztába, másik fele a díszítéshez kell)

a grillázsos tésztához:

145 gramm tojásfehérje (5-6 tojásfehérje), 60 gramm tojássárgája (kb. 4 tojássárgája), 50 gramm kristálycukor, 20 gramm finomliszt, 80 gramm diógrillázs, 30 gramm dióbél

a tortaforma kikenéséhez:

20 gramm vaj, 20 gramm (kb. 1 evőkanál) finomliszt

a narancsos réteghez (zseléhez):

2 dl (kb. 200 gramm) frissen facsart narancslé vagy 100%-os narancslé, 1 narancs reszelt héja, 70 gramm kristálycukor, 10 g zselatinpor (az eredeti receptben a fele pektin)

az étcsokoládé mousse-hoz (habos krémhez):

70 gramm 33%-os állati tejszín, 165 gramm 54%-os étcsokoládé (36 % zsírtartalmú), 50 gramm tojássárgája (4 kicsi), 50 gramm 40%-os rum, 240 gramm tejszínhab

a fehér csokoládé mousse-hoz (habos krémhez):

5 gramm zselatinpor, 15 gramm víz, 90 gramm 33%-os állati tejszín, 55 gramm tojássárgája (4 közepes), 200 gramm 33,1%-os fehér csokoládé (40,9 % zsírtartalmú), 1 vaníliarúd, 430 gramm tejszínhab

a csokoládés bevonathoz:

40 gramm tej, 8 gramm glükóz szirup, 20 gramm 85% zsírtartalmú vaj, 75 gramm 54% kakaótartalmú étcsokoládé

a díszítéshez:

50 ramm fehér csokoládé, 30 gramm étcsokoládé, 3-4 evőkanál piskótamorzsa, 2-3 dl habtejszín

  • Először a diógrillázst készítjük el. A cukrot egy nagy serpenyőbe szórjuk, közepesen erős tűzre tesszük. A serpenyőt körkörös mozdulatokkal rázogatva a cukrot egyenletesen szétterítjük, és aranysárgára karamellizáljuk. Vigyázzunk, ha sötétre pirul, megkeseredik! A durvára aprított diót beleszórjuk, de már csak kis lángon pirítjuk 1 percig. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen, vékonyan elterítjük, hűlni hagyjuk. Ezután gyorsvágógéppel durván szemcsésre törjük, de az is jó, ha a tésztához való 80 grammot diódarálóban megdaráljuk.
  • A grillázsos tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén beledolgozzuk a fele (25 gramm) cukrot is. A többi cukrot a tojássárgájával keverjük jó habosra, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A lisztet és az összetört grillázst hozzáadjuk, a cukros tojáshabot beleforgatjuk. Egyenletesen egy 24 centi átmérőjű kivajazott, belisztezett kapcsos tortaformába simítjuk. A durvára vágott dióval megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 C°, légkeveréses sütőben 155 C°), enyhén gőzös sütőben – a sütő aljára egy kis tálkában vizet teszünk – kb. 25 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. A tésztát kiemeljük, a tortaformát elmossuk, szárazra töröljük, az aljára egy kerek lapot, a belső oldalára egy magas csíkot vágunk ki sütőpapírból. A tésztát újra belerakjuk.
  • Az étcsokoládé mousse-hoz (habos krémhez) a tejszínt a kb. 80 C°-ra melegítjük. A tojássárgáját habosra keverjük, majd elektromos habverővel szüntelenül verve apránként hozzácsurgatjuk a megmelegített tejszínt. Nem az a cél, hogy habos legyen, hanem hogy jól el legyen dolgozva.
  • A csokoládét 38 C°-ra fölolvasztjuk, kevergetve az előzőekbe csurgatjuk, majd megvárjuk, amíg 27 C°-ra lehűl. Ekkor a rummal ízesítjük, majd a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk. Egyenletesen a tésztára simítjuk. Nagyjából fél órára mélyhűtőbe tesszük.
  • A narancsos réteghez (zseléhez) a frissen facsart és átszűrt narancslevet, az alaposan megmosott narancs reszelt héjával, a cukorral és a zselatinporral összekeverjük. 5 percig duzzadni, oldódni hagyjuk, majd kis lángon, szüntelenül keverve, mert a zselatin könnyen leég kb. 1 percig forraljuk, ezalatt a zselatin föloldódik benne. Megvárjuk amíg kézmelegre hűl, a mélyhűtőből kivett félkész tortára simítjuk, a mélyhűtőbe visszatesszük.
  • A fehér csokoládé mousse-hoz (habos krémhez) a zselatinport a vízzel és a tejszínnel simára keverjük, majd kb. 80 C°-ra melegítjük. A tojássárgáját habosra keverjük, majd elektromos habverővel szüntelenül verve apránként hozzácsurgatjuk a megmelegített zselatinos tejszínt. Nem az a cél, hogy habos legyen, hanem hogy jól el legyen dolgozva. A fehér csokoládét 36 C°-ra fölolvasztjuk, az előzőekhez adjuk. A kettéhasított vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük, megvárjuk amíg 27 C°-ra hűl, majd a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk. Az időközben megszilárdult narancsos rétegre simítjuk és mehet is vissza a mélyhűtőbe.
  • A tejet a glükóz sziruppal és a vajjal 80 C°-ra melegítjük. A tűzről lehúzva a csokoládét beletördeljük és többször megkeverve hagyjuk, hogy fölolvadjon benne. Amikor kellően kihűlt, de még folyós, a mélyhűtőből kivett tortára simítjuk. Most már elég hűtőszekrénybe tenni.
  • A díszítéshez való fehér csokoládét nem túl forró vízgőzön fölolvasztjuk, ahogyan egy másik tálban az étcsokoládét is. A fehér csokit egy sütőpapírra simítjuk kb. 1 milliméter vastagságban, téglalap alakban. Az étcsokoládét vékony csíkban rácsurgatjuk (hajszálmintásra csíkozzuk). Ha kész, megszórjuk a félretett, durvára aprított grillázs egy részével. Hűlni hagyjuk és ha teljesen megdermedt, 16 darab kicsi, 2-3 centi hosszúságú egyenlőszárú háromszögekre vágjuk.
  • A kész tortát kiemeljük a formából: a csatot kinyitjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. A maradék grillázst finomra őröljük, a piskótamorzsával összeforgatjuk, a torta alsó kétharmad részét körbeburkoljuk (panírozzuk) vele. A kemény habbá vert tejszínből csillagcsővel ellátott habzsákból 16 kis halmot nyomunk belőle körben a torta tetejére és mindegyikre egy grillázsos csokidíszt rakunk.

16 szelethez

  • Elkészítési idő: 3 óra + dermesztés
  • Egy szelet: 518 kcal ● fehérje: 11,1 gramm ● zsír: 35,4 gramm ● szénhidrát: 36,3 gramm ● rost: 1,0 gramm ● koleszterin: 231 milligramm

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A somlói revolúció - ország tortája 2014 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A somlói revolúció - ország tortája 2014 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A somlói revolúció - ország tortája 2014 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg