A Szentivánéji Álom – Cukormentes Ország Tortája 2020

-
Ország tortája, 2021.07.14.

A Szentivánéji Álom – Cukormentes Ország Tortája 2020

2020-ban már a kilencedik alkalom volt, hogy sor került a cukormentes torta kiválasztására az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által.


2020-ban már a kilencedik alkalom volt, hogy sor került a cukormentes torta kiválasztására az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által. Az évben a Szentivánéji Álom névre keresztelt, meggy alapú és ízvilágú torta nyerte meg az első helyezettnek járó elismerést.

2020 Cukormentes Országtortája – a Szentivánéji Álom

A 2020-ban győztes torta legfontosabb tulajdonsága, hogy egy szelete mindössze 252,5 kcal-t és 13,3 g szénhidrátot tartalmaz, így nem csak a cukorbetegségben szenvedők részesítik előnyben, de a szigorú diétát betartó emberek számára is lényeges érv szólhat mellette. A JÓkenyér Cukrászda neve alatt indították a tortát, ahol Dienes Andrea, cukrászmester volt vezérszerepben. A cukrász pontosan követte a verseny kiírását, így nem tartalmaz búzafinomlisztet vagy akár különféle tartósítószereket, csak természetes összetevőket. Az ízélmény alapját a meggy adja lekvár és finom krém formájában, mely már korábbi országtorták építőanyaga is volt, mint például a 2009-es Pándi Meggytortának. Ettől válik kicsit savanykássá, de mégis a tejszínes-zabpelyhes krém miatt egyenlítődnek ki az ízek.

2020 Cukormentes Országtortája verseny döntősei

Rendkívül érdekes alapanyagokat választottak a döntőbe jutott torták cukrászai, mint például mandulát, napraforgókrémet, tonkababot vagy yuzut. Habár ezek nem lettek első helyen díjazottak, emlékezetes recepteket hoztak létre. Érdemes kipróbálni valamennyit ezek közül!

  • Szecsői mámor - Hisztéria cukrászda, Tápiószecső
  • Ami pisztácia - AMI Süti, Monor
  • Kicsi mogyoró- Virág cukrászda, Szeged
  • Csicsíjja - Virág cukrászda, Szeged
  • Szentivánéji álom – Ludwig & Mentesi Kft. Pilisszentiván

A szakmai zsűri három főpont alapján értékelte egy többfordulós versenyen az indulótortákat, miszerint figyelték az ízvilágot, a stílust és az új technológiák alkalmazását az elkészítésében. Ezek szerint a Szentivánéji Álom nyerte el igazán a tetszésüket.

A Szentivánéji Álom receptje

Céklás-almás felverthez

  • 50 g tojássárgája
  • 17,5 g eritrit
  • 62,5 g vaj (82% zsírtartalom)
  • 90 g tojásfehérje
  • 50 g cékla (nyers, tisztított)
  • 50 g savanykás alma (nyers, tisztított)
  • 10 g zabpehely (nagy szemű)
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 45 g mandulaliszt (teljes mandulaőrlemény)
  • 1,5 g szódabikarbóna
  • 0,2 g őrölt fahéj

Fahéjas meggylekvár

  • 715 g meggy (cukormentes, fagyasztott vagy friss)
  • 120 g eritrit
  • 0,2 g őrölt fahéj

Tejszínes-zabpelyhes angolkrém

  • 335 g zabital (hozzáadott cukor nélkül)
  • 47 g tojássárga
  • 30 g eritrit
  • 27 g zabpehelyliszt
  • 15 g citromlé
  • 34 g cukormentes fehércsokoládé (30,7%-os kakaótartalom)
  • 200 g tejszín (32%-os zsírtartalom)
  • 10 g zselatin
  • 40 ml víz

Meggyzselé réteg

  • 300 g fahéjas meggylekvár (ennyit mérünk ki a meggyzselé réteghez a készen körülbelül 500 gramm össztömegű, előre elkészített fahéjas meggylekvárból)
  • 5 g zselatinlap

Fahéjas-meggyes könnyű habkrém

  • 200 g fahéjas meggylekvár
  • 100 g natúr joghurt (3,5% zsírtartalom)
  • 10 g zselatin
  • 40 ml víz
  • 200 g tejszín (32% zsírtartalom)

Díszítés

  • 45 g cukormentes fehércsokoládé (30,7% kakaótartalom)
  • 80 g tejszín (32% zsírtartalom)
  • 1,25 g zselatinlap
  • 10 g liofilizált meggy

Otthoni elkészítését figyelembe véve nem egy egyszerű receptről van szó, így a már rutinosabb hobbi cukrászok számára könnyebben teljesíthető a feladat, de akik szeretik a kihívásokat, számukra is ajánlott a kipróbálása.

2012 óta rendezik meg párhuzamosan a Magyarország tortája verseny kísérőversenyét, amelynek lényege, hogy szembeszálljon a hazánkban elterjedt cukorbetegséggel, illetve szolidaritást vállaljon a betegségben szenvedő lakosokkal is. Augusztus 19-től árusítják a szokásokhoz híven a körülbelül 150 cukrászdában, melyek tagjai az Ipartestületnek. A recept csak minden év végén válik elérhetővé a többi cukrászda és a hobbi cukrászok számára.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Szentivánéji Álom – Cukormentes Ország Tortája 2020 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Szentivánéji Álom – Cukormentes Ország Tortája 2020 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Szentivánéji Álom – Cukormentes Ország Tortája 2020 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg