Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
2020-ban már a kilencedik alkalom volt, hogy sor került a cukormentes torta kiválasztására az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által.
2020-ban már a kilencedik alkalom volt, hogy sor került a cukormentes torta kiválasztására az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által. Az évben a Szentivánéji Álom névre keresztelt, meggy alapú és ízvilágú torta nyerte meg az első helyezettnek járó elismerést.
A 2020-ban győztes torta legfontosabb tulajdonsága, hogy egy szelete mindössze 252,5 kcal-t és 13,3 g szénhidrátot tartalmaz, így nem csak a cukorbetegségben szenvedők részesítik előnyben, de a szigorú diétát betartó emberek számára is lényeges érv szólhat mellette. A JÓkenyér Cukrászda neve alatt indították a tortát, ahol Dienes Andrea, cukrászmester volt vezérszerepben. A cukrász pontosan követte a verseny kiírását, így nem tartalmaz búzafinomlisztet vagy akár különféle tartósítószereket, csak természetes összetevőket. Az ízélmény alapját a meggy adja lekvár és finom krém formájában, mely már korábbi országtorták építőanyaga is volt, mint például a 2009-es Pándi Meggytortának. Ettől válik kicsit savanykássá, de mégis a tejszínes-zabpelyhes krém miatt egyenlítődnek ki az ízek.
Rendkívül érdekes alapanyagokat választottak a döntőbe jutott torták cukrászai, mint például mandulát, napraforgókrémet, tonkababot vagy yuzut. Habár ezek nem lettek első helyen díjazottak, emlékezetes recepteket hoztak létre. Érdemes kipróbálni valamennyit ezek közül!
A szakmai zsűri három főpont alapján értékelte egy többfordulós versenyen az indulótortákat, miszerint figyelték az ízvilágot, a stílust és az új technológiák alkalmazását az elkészítésében. Ezek szerint a Szentivánéji Álom nyerte el igazán a tetszésüket.
Céklás-almás felverthez
Fahéjas meggylekvár
Tejszínes-zabpelyhes angolkrém
Meggyzselé réteg
Fahéjas-meggyes könnyű habkrém
Díszítés
Otthoni elkészítését figyelembe véve nem egy egyszerű receptről van szó, így a már rutinosabb hobbi cukrászok számára könnyebben teljesíthető a feladat, de akik szeretik a kihívásokat, számukra is ajánlott a kipróbálása.
2012 óta rendezik meg párhuzamosan a Magyarország tortája verseny kísérőversenyét, amelynek lényege, hogy szembeszálljon a hazánkban elterjedt cukorbetegséggel, illetve szolidaritást vállaljon a betegségben szenvedő lakosokkal is. Augusztus 19-től árusítják a szokásokhoz híven a körülbelül 150 cukrászdában, melyek tagjai az Ipartestületnek. A recept csak minden év végén válik elérhetővé a többi cukrászda és a hobbi cukrászok számára.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
2025.05.06.