Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
2010-ben az első helyezettnek járó díjat a Sulyán Cukrászda neve alatt induló ifj. Suyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin nyerte a Szilvagombóc névre keresztelt alkotásukkal.
Ahogy neve is már elárulja a torta jellegzetessége, hogy a hazánkban sok háztartásban előforduló szilvásgombóc újraalkotása ez lényegében, csak tortaformában. Igazi hazai ízvilág testesül meg a tortában, és mivel alapjában véve a tejszínhab édessége domináló szerepet tölt be, ezért egy szelet elfogyasztása már telt érzést ad az embernek.
2010-ben Sulyán Pál vezetésével készült el a Sulyán Cukrászdában a Szilvagombóc torta, amely a győzelemig vitte őket. Az igazi magyar ízvilágot teremtő sütemény alapja a szilvásgombóc, melynek továbbszőtt változata lett a torta. A pályaműveknek utalnia kellett valamilyen módon az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz, illetve a magyaros ízvilág is határozat volt, így a döntős tortákkal szemben a Szilvagombóc torta minden pontnak tökéletesen eleget tett, és továbbjutott minden fordulóban a szakmai zsűri által összerakott pontrendszer alapján. Fő ízeit a szilvától, csokoládétól és a marcipántól kapja. de édességét a tejszínkrémtől és a tejszínhabos díszítéstől kapja. Savanykás íz a szilva miatt jelenik meg benne. Ez a kettő ízvilág remek kombinációt alkot fogyasztója számára.
2010-ben más évek versenyeivel összehasonlítva csak három torta jutott el a döntőig. Ezek az alábbiak:
A szilvásgombóc az az étel, amelyet családok tálalnak nagyjából bármilyen főétkezésen, akár ebéd, akár vacsora alkalmával főételként vagy desszertként is. Mivel elkészítése közel fél napot vesz igénybe (nagyjából 3-4 órát), ezért a fagyasztott változata is kelendő a fogyasztók körében. Házi elkészítése azért nyúlik ilyen hosszúra főként, mert mire megfő a krumpli, kihűl, összetörjük és még abból összegyúrjuk végső formájába a többi alapanyaggal, órák telnek el. Érdekessége, hogy tojás nélkül is lágy és omlós lesz a tésztája, bár néhány modernebb recept írja összetevőnek annak ellenére, hogy nem igényli feltétlenül. Összességében nem kell sok minden hozzá, csak krumpli, liszt és szilva, ezeknek egyvelegéből jön össze a gombóc. Időben sokat vesz el, de nagyon egyszerű az elkészítése. Az összegyúrt tésztát négyzetekre vágjuk, és a közepére helyezzük a kisebb méretű szilvaszemet.
Külső piskóta:
Felső piskóta:
Szilvapuding:
Gombóchoz való cukorszirup:
Töltés:
Vajkrém:
Gombóc bevonat:
Sacher felvert:
Összeállításhoz:
A torta tetejére:
Elkészítése időigényes, akár két napba is beletelik, ezért főleg házilag erre ügyelni kell, de mindenképpen érdemes ezt is kipróbálni a hobbicukrászoknak is, ha valami hazaira vágynak.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Május 8-án újra féláron lehet fagyizni
2025.04.20.