A Szilvagombóc torta – Ország Tortája 2010

-
Ország tortája, 2021.07.04.

A Szilvagombóc torta – Ország Tortája 2010

2010-ben az első helyezettnek járó díjat a Sulyán Cukrászda neve alatt induló ifj. Suyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin nyerte a Szilvagombóc névre keresztelt alkotásukkal.


Ahogy neve is már elárulja a torta jellegzetessége, hogy a hazánkban sok háztartásban előforduló szilvásgombóc újraalkotása ez lényegében, csak tortaformában. Igazi hazai ízvilág testesül meg a tortában, és mivel alapjában véve a tejszínhab édessége domináló szerepet tölt be, ezért egy szelet elfogyasztása már telt érzést ad az embernek.

A Szilvagombóc torta – 2010 nyertes Ország Tortája

2010-ben Sulyán Pál vezetésével készült el a Sulyán Cukrászdában a Szilvagombóc torta, amely a győzelemig vitte őket. Az igazi magyar ízvilágot teremtő sütemény alapja a szilvásgombóc, melynek továbbszőtt változata lett a torta. A pályaműveknek utalnia kellett valamilyen módon az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz, illetve a magyaros ízvilág is határozat volt, így a döntős tortákkal szemben a Szilvagombóc torta minden pontnak tökéletesen eleget tett, és továbbjutott minden fordulóban a szakmai zsűri által összerakott pontrendszer alapján. Fő ízeit a szilvától, csokoládétól és a marcipántól kapja. de édességét a tejszínkrémtől és a tejszínhabos díszítéstől kapja. Savanykás íz a szilva miatt jelenik meg benne. Ez a kettő ízvilág remek kombinációt alkot fogyasztója számára.

A 2010-es Ország tortája verseny döntős tortái

2010-ben más évek versenyeivel összehasonlítva csak három torta jutott el a döntőig. Ezek az alábbiak:

  • Túrógombóc torta
  • Széchenyi epres torta
  • Szilvagombóc torta

A Szilvagombóc torta elődje: a szilvásgombóc

A szilvásgombóc az az étel, amelyet családok tálalnak nagyjából bármilyen főétkezésen, akár ebéd, akár vacsora alkalmával főételként vagy desszertként is. Mivel elkészítése közel fél napot vesz igénybe (nagyjából 3-4 órát), ezért a fagyasztott változata is kelendő a fogyasztók körében. Házi elkészítése azért nyúlik ilyen hosszúra főként, mert mire megfő a krumpli, kihűl, összetörjük és még abból összegyúrjuk végső formájába a többi alapanyaggal, órák telnek el. Érdekessége, hogy tojás nélkül is lágy és omlós lesz a tésztája, bár néhány modernebb recept írja összetevőnek annak ellenére, hogy nem igényli feltétlenül. Összességében nem kell sok minden hozzá, csak krumpli, liszt és szilva, ezeknek egyvelegéből jön össze a gombóc. Időben sokat vesz el, de nagyon egyszerű az elkészítése. Az összegyúrt tésztát négyzetekre vágjuk, és a közepére helyezzük a kisebb méretű szilvaszemet.

A Szilvagombóc torta receptje

Külső piskóta:

  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt

Felső piskóta:

  • 2 tojás
  • 50 g cukor
  • 1 tk. víz
  • 35 g liszt
  • 15 g kakaópor
  • 10 g vaj

Szilvapuding:

  • 500 g szilva
  • 1,75 dl víz
  • 1 tk. fahéj
  • 120 g cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Gombóchoz való cukorszirup:

  • 30 g cukor
  • 0,30 dl víz
  • 0,30 dl rum vagy rumaroma

Töltés:

  • 250 g marcipán
  • porcukor
  • 1 tk. fahéj
  • 100 g aszalt szilva

Vajkrém:

  • 25 g vaj
  • 25 g porcukor

Gombóc bevonat:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Sacher felvert:

  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1 tk. víz
  • 30 g cukor
  • 0,125 dl olaj
  • 270 g liszt
  • 120 g kakaópor

Összeállításhoz:

  • 4 dl habtejszín
  • 100 g aranykrém
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz
  • 1 ek. citromlé
  • csipetnyi fahéj

A torta tetejére:

  • 100 g magas kakaó-tartalmú étcsokoládé

Elkészítése időigényes, akár két napba is beletelik, ezért főleg házilag erre ügyelni kell, de mindenképpen érdemes ezt is kipróbálni a hobbicukrászoknak is, ha valami hazaira vágynak.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Szilvagombóc torta – Ország Tortája 2010 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Szilvagombóc torta – Ország Tortája 2010 magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Szilvagombóc torta – Ország Tortája 2010 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg