Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
2010-ben az első helyezettnek járó díjat a Sulyán Cukrászda neve alatt induló ifj. Suyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin nyerte a Szilvagombóc névre keresztelt alkotásukkal.
Ahogy neve is már elárulja a torta jellegzetessége, hogy a hazánkban sok háztartásban előforduló szilvásgombóc újraalkotása ez lényegében, csak tortaformában. Igazi hazai ízvilág testesül meg a tortában, és mivel alapjában véve a tejszínhab édessége domináló szerepet tölt be, ezért egy szelet elfogyasztása már telt érzést ad az embernek.
2010-ben Sulyán Pál vezetésével készült el a Sulyán Cukrászdában a Szilvagombóc torta, amely a győzelemig vitte őket. Az igazi magyar ízvilágot teremtő sütemény alapja a szilvásgombóc, melynek továbbszőtt változata lett a torta. A pályaműveknek utalnia kellett valamilyen módon az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz, illetve a magyaros ízvilág is határozat volt, így a döntős tortákkal szemben a Szilvagombóc torta minden pontnak tökéletesen eleget tett, és továbbjutott minden fordulóban a szakmai zsűri által összerakott pontrendszer alapján. Fő ízeit a szilvától, csokoládétól és a marcipántól kapja. de édességét a tejszínkrémtől és a tejszínhabos díszítéstől kapja. Savanykás íz a szilva miatt jelenik meg benne. Ez a kettő ízvilág remek kombinációt alkot fogyasztója számára.
2010-ben más évek versenyeivel összehasonlítva csak három torta jutott el a döntőig. Ezek az alábbiak:
A szilvásgombóc az az étel, amelyet családok tálalnak nagyjából bármilyen főétkezésen, akár ebéd, akár vacsora alkalmával főételként vagy desszertként is. Mivel elkészítése közel fél napot vesz igénybe (nagyjából 3-4 órát), ezért a fagyasztott változata is kelendő a fogyasztók körében. Házi elkészítése azért nyúlik ilyen hosszúra főként, mert mire megfő a krumpli, kihűl, összetörjük és még abból összegyúrjuk végső formájába a többi alapanyaggal, órák telnek el. Érdekessége, hogy tojás nélkül is lágy és omlós lesz a tésztája, bár néhány modernebb recept írja összetevőnek annak ellenére, hogy nem igényli feltétlenül. Összességében nem kell sok minden hozzá, csak krumpli, liszt és szilva, ezeknek egyvelegéből jön össze a gombóc. Időben sokat vesz el, de nagyon egyszerű az elkészítése. Az összegyúrt tésztát négyzetekre vágjuk, és a közepére helyezzük a kisebb méretű szilvaszemet.
Külső piskóta:
Felső piskóta:
Szilvapuding:
Gombóchoz való cukorszirup:
Töltés:
Vajkrém:
Gombóc bevonat:
Sacher felvert:
Összeállításhoz:
A torta tetejére:
Elkészítése időigényes, akár két napba is beletelik, ezért főleg házilag erre ügyelni kell, de mindenképpen érdemes ezt is kipróbálni a hobbicukrászoknak is, ha valami hazaira vágynak.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.