Az Őrség Zöld Aranya - ország tortája 2016

-
Ország tortája, 2021.07.10.

Az Őrség Zöld Aranya - ország tortája 2016

Mi a különlegessége az Őrség Zöld aranyának? A tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta alap, málnazselé, fehércsokoládés ganache és hántolt ostya-tökmag praliné egyvelegéből kialakított ropogós rétegek.


Mi is az Őrség zöld aranya?

Az Őrség zöld aranya a tökmagolaj. A tökmagolaj kiváló élettani hatású, zöldes-sötétbarna, kifejezetten aromás, igen viszkózus folyadék. Tökmagolajat főleg a nyugati határ mentén, leginkább Ausztriában és Szlovéniában gyártanak és fogyasztanak – főleg salátákhoz, de ahogy látjuk tortához is kiváló.

Ara szinte az aranyhoz fogható, ugyanis 1 liter tökmagolajért 12-15.000 Ft-ot is fizethetünk (határ pedig a csillagos ég).

Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, ezért kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A szív egészsége szempontjából is kedvező zsírsavösszetétele, ugyanis 34% egyszeresen- és 57% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A vér koleszterin-összetételét jótékonyan befolyásolja. Jó hatással lehet a prosztatára, egyes kutatások szerint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő betegeknél alkalmazva javított a prosztata állapotán. De segíthet az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében is.

 

ország tortája 2016-ban

Nagy izgalommal várta 2016-ban az ország, vajon milyen sütemény nyeri el a címet, elvégre az évben a verseny egy évtizedes fennállását is ünnepelték. A különleges alkalomra való tekintettel a cukrászok is beleadták minden szenvedélyüket, hogy elnyerjék a címet. Három döntős tortát juttatott tovább a zsűri, amiből végül Szó Gellért mesterművét választották ki nyertesül.

Negyvenhárom cukrászmester indult az évben, így különösen nagy szó a győzelme, ráadásul úgy, hogy az előző évben, 2015-ben is Szó Gellértnek ítélték az első helyezettnek járó díjat. Akkor a cukrász a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell tortával jutott el a csúcsra, ami merőben más ízvilágot képviselt, mint a tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta alap, málnazselé, fehércsokoládés ganache és hántolt ostya-tökmag praliné egyvelegéből kialakított ropogós rétegek. A különböző textúrák teszik még különlegesebbé és látszólag a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a zsűrinek is ez a véleménye.

Őrség Zöld Aranya - ország tortája 2016

 

Az ország tortája kiválasztása 2016-ban

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából 2007 óta rendezi meg minden évben Magyarország államosításának és államosító királyunknak, I. Szent Istvánnak a megemlékezésére az Országtorta versenyét. 2016-ban szinte egyedülálló volt a menete, mivel négy fordulóból állt.

Elsőként az anonim nevezett tortákból kiválasztottak tízet, később a második fordulóban kineveztek három döntőst, amikből kikerült majd később a végső győztes egy újra kóstolás után. A szakmai zsűri javaslatokat tett a döntő előtt a továbbjutott cukrászoknak, és ezáltal is alakult a verseny állása, ki milyen mértékben, és hogyan valósította meg a saját- és a zsűri elképzelését.

A döntős ország torták 2016-ban

  • Aranyos körtetorta: Édes morzsára marcipános tészta került, fehér csokis, párolt körtés krémmel. Tóth Norbert, Tóth Cukrászda – Dunaföldvár
  • Őrség Zöld Aranya: Pirított, darált tökmagból és tökmagolajos pralinét készített, melyet fehér csokis, hántolt ostya és tökmagolaj ropogós rétege borított. Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászat – Salgótarján
  • Zuzorka: narancslikőrös mandulakrém, eperlekvár, mascarponemousse, balzsamecetes eper-rebarbara zselé kompozíciója. Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászat – Salgótarján

2016 cukormentes tortája

2016-ban rendezték meg ötödik alkalommal a Cukormentes torta nyertesét is, kísérve a főrendezvényt, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány támogatásával kerül megvalósításra. A nyertes a cukormentes kategóriában az Áfonya nevet kapta, készítője Pechtol Zsolt. Szeletenként mindössze 228 kalóriát tartalmaz.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Az Őrség Zöld Aranya - ország tortája 2016 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az Őrség Zöld Aranya - ország tortája 2016 magazin cikk? Írd meg véleményed!

Az Őrség Zöld Aranya - ország tortája 2016 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg