Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Mi a különlegessége az Őrség Zöld aranyának? A tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta alap, málnazselé, fehércsokoládés ganache és hántolt ostya-tökmag praliné egyvelegéből kialakított ropogós rétegek.
Az Őrség zöld aranya a tökmagolaj. A tökmagolaj kiváló élettani hatású, zöldes-sötétbarna, kifejezetten aromás, igen viszkózus folyadék. Tökmagolajat főleg a nyugati határ mentén, leginkább Ausztriában és Szlovéniában gyártanak és fogyasztanak – főleg salátákhoz, de ahogy látjuk tortához is kiváló.
Ara szinte az aranyhoz fogható, ugyanis 1 liter tökmagolajért 12-15.000 Ft-ot is fizethetünk (határ pedig a csillagos ég).
Mivel a tökmagolaj igen sok antioxidánst tartalmaz, ezért kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól. A szív egészsége szempontjából is kedvező zsírsavösszetétele, ugyanis 34% egyszeresen- és 57% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A vér koleszterin-összetételét jótékonyan befolyásolja. Jó hatással lehet a prosztatára, egyes kutatások szerint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő betegeknél alkalmazva javított a prosztata állapotán. De segíthet az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében is.
Nagy izgalommal várta 2016-ban az ország, vajon milyen sütemény nyeri el a címet, elvégre az évben a verseny egy évtizedes fennállását is ünnepelték. A különleges alkalomra való tekintettel a cukrászok is beleadták minden szenvedélyüket, hogy elnyerjék a címet. Három döntős tortát juttatott tovább a zsűri, amiből végül Szó Gellért mesterművét választották ki nyertesül.
Negyvenhárom cukrászmester indult az évben, így különösen nagy szó a győzelme, ráadásul úgy, hogy az előző évben, 2015-ben is Szó Gellértnek ítélték az első helyezettnek járó díjat. Akkor a cukrász a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamell tortával jutott el a csúcsra, ami merőben más ízvilágot képviselt, mint a tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta alap, málnazselé, fehércsokoládés ganache és hántolt ostya-tökmag praliné egyvelegéből kialakított ropogós rétegek. A különböző textúrák teszik még különlegesebbé és látszólag a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a zsűrinek is ez a véleménye.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából 2007 óta rendezi meg minden évben Magyarország államosításának és államosító királyunknak, I. Szent Istvánnak a megemlékezésére az Országtorta versenyét. 2016-ban szinte egyedülálló volt a menete, mivel négy fordulóból állt.
Elsőként az anonim nevezett tortákból kiválasztottak tízet, később a második fordulóban kineveztek három döntőst, amikből kikerült majd később a végső győztes egy újra kóstolás után. A szakmai zsűri javaslatokat tett a döntő előtt a továbbjutott cukrászoknak, és ezáltal is alakult a verseny állása, ki milyen mértékben, és hogyan valósította meg a saját- és a zsűri elképzelését.
2016-ban rendezték meg ötödik alkalommal a Cukormentes torta nyertesét is, kísérve a főrendezvényt, amit az Egy Csepp Figyelem Alapítvány támogatásával kerül megvalósításra. A nyertes a cukormentes kategóriában az Áfonya nevet kapta, készítője Pechtol Zsolt. Szeletenként mindössze 228 kalóriát tartalmaz.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Északi ízek a Viking Múzeum éttermében
2025.05.03.