Balatoni Habos Mogyoró - ország tortája 2017

-
Ország tortája, 2021.07.11.

Balatoni Habos Mogyoró - ország tortája 2017

Harminc torta közül választották ki a 2017-es győztes ország tortát, a Balatoni Habos Mogyorót.


Az Ipartestület elvárásai között szerepelt, hogy a cukrászok és cukrászdáik új és igazán kreatív ötletekkel álljanak elő, amikben megjelennek az igazi magyaros ízek. Nem tartalmazhattak aromákat, margarint, növényi tejszínt és modell burkolóanyagot. Előnyt jelentett még a verseny kiírása szerint, ha az ünnep témájával kapcsolatos tortát készítettek el.

Balatoni Habor Mogyoró szelet

 

A Balatoni Habos Mogyoró titka

A Balatoni Habos Mogyoró tortát Vaslóczky Orsolya álmodta meg azon az alapon, hogy minél több rétegződésű legyen, és a rétegek minél sokfélébb ízből és textúrából álljanak össze. Ez teszi tökéletessé az ízélményt sokak szerint.

A Balatoni Habos Mogyoró receptje

Otthoni elkészítése rendkívül bonyolult, ezért a nagy kihívás miatt nem sokan vállalják be. Íme a torta leírása pár szóban: A torta alapja mogyorós habtészta, rajta roppanós mogyoróréteggel, amit fekete ribiszke zselé követ, majd tejcsokoládés karamellkrém és mogyoróhab rétege jön, végül mogyoróolajos csokoládé koronázza. A torta különlegessége még, hogy a nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához, ezért is csempészték nevébe a Balatont.

A Balatoni Habos Mogyoró és a másik négy döntős torta

  • Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda (feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel készített torta)
  • Szent Erzsébet – Hisztéria Cukrászda (roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttorta)
  • Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – Nándori Cukrászda (joghurtos ribizlibetéttel kombinált torta)
  • Fertődi Fekete – Frer Cukrászda (barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes torta)
  • Ingyom-Bingyom – Tóth Cukrászda (málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukor-rétegekkel készült torta)


Magyarország cukormentes tortája döntősök 2017-ban



A budapesti Horváth Cukrászda Kft alatt futó SUGAR! Design Cukrászda nevezésében indult a cukrász a versenyen, aki korábban 2015-ben már elnyerte az ország cukormentes tortájának díját a Barackos Buboréktorta nevet viselő kreációval.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Balatoni Habos Mogyoró - ország tortája 2017 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Balatoni Habos Mogyoró - ország tortája 2017 magazin cikk? Írd meg véleményed!

Balatoni Habos Mogyoró - ország tortája 2017 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg