A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Harminc torta közül választották ki a 2017-es győztes ország tortát, a Balatoni Habos Mogyorót.
Az Ipartestület elvárásai között szerepelt, hogy a cukrászok és cukrászdáik új és igazán kreatív ötletekkel álljanak elő, amikben megjelennek az igazi magyaros ízek. Nem tartalmazhattak aromákat, margarint, növényi tejszínt és modell burkolóanyagot. Előnyt jelentett még a verseny kiírása szerint, ha az ünnep témájával kapcsolatos tortát készítettek el.
A Balatoni Habos Mogyoró tortát Vaslóczky Orsolya álmodta meg azon az alapon, hogy minél több rétegződésű legyen, és a rétegek minél sokfélébb ízből és textúrából álljanak össze. Ez teszi tökéletessé az ízélményt sokak szerint.
Otthoni elkészítése rendkívül bonyolult, ezért a nagy kihívás miatt nem sokan vállalják be. Íme a torta leírása pár szóban: A torta alapja mogyorós habtészta, rajta roppanós mogyoróréteggel, amit fekete ribiszke zselé követ, majd tejcsokoládés karamellkrém és mogyoróhab rétege jön, végül mogyoróolajos csokoládé koronázza. A torta különlegessége még, hogy a nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához, ezért is csempészték nevébe a Balatont.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Május 8-án újra féláron lehet fagyizni
2025.04.20.