Curiositas - 2020 Országtortája

-
Ország tortája, 2021.07.14.

Curiositas - 2020 Országtortája

„Curiositas”, azaz kíváncsiság, nem véletlenül! Az volt a névaddás célja, hogy a jelentéséből is adódóan felkeltse a zsűritagok és a vásárlók érdeklődését.


„Curiositas-Kíváncsiság” – 2020 országtortája

2020-ban, az előző versenyen Füredi Krisztián nyerte meg a címet a Hisztéria Cukrászda nevét erősítve, tortája pedig a „Curiositas-Kíváncsiság” fantázianevet viseli, amely mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birs zselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó együtteséből készül.

A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő versenyre az első forduló után hat potenciális nyertes tortát választott ki a zsűri, ezt követően pedig az újrakóstolásé volt a főszerep. Így került ki győztesen Füredi Krisztián mandulás süteménye.

A torta méretei alapján 24 cm átmérőjű, 16 szeletes, 1 szelet súlya 125 gramm.

Curiositas - ország torta 2020



A döntős torták a győztesen kívül

  • Hunyadi Krónikája – Sztaracsek Ádám tortája: gesztenye, törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder egyvelege ad ki remek ízkombinációt.
  • Tétényi Áfonyás Mandula - Sztaracsek Ádám tortája: áfonya és mandula harmóniája jön ki.
  • Fenséges Fügés Manna - Marsa Éva Heléna tortája - Vanília és Gelarto Cukrászda: alapja dió, másik fő építőanyaga pedig a jonatán alma.
  • Mákvirág - Szívós Zita, Poór István tortája - Budapest, Major cukrászda: a mákon kívül eperzselé, citrom mousse, eper mousse, citromkrém, fehércsokoládés glazing teszi különlegessé.
  • Szegedi boszorkány - Gyuris László tortája – Capella cukrászda: mákkal, tejszínnel, ribizlivel és fehér csokival készült édesség.


Az ország tortájának árusítási joga és kezdete

Az ország tortájának a címéért nagy harc megy a lelkes cukrászok között minden évben 2007 óta. A magyar államiság megszületésének megünneplésére rendezik Budapesten, a Szent István napi ünnepségek Magyar Ízek utcája kísérő rendezvényén. A verseny a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által kerül megrendezésre a Magyar Köztársaság Kormányának megbízásából, és azóta is minden évben közösen hirdetik meg a pályázatot. Ebből következik, hogy csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tagjainak áll jogában árusítani, így aztán nem található hazánk akármelyik cukrászdájában meg.

Augusztus 19-től lehet megvásárolni hivatalosan a nyertes idei országtortát a kijelölt üzletekben. A recept csak az év végétől válik mindenki számára elérhetővé, addig kizárólag a fent említett cukrászdák árusíthatják a valódi recept megvalósításával.

A díjnyertes torta hozzávalói és a receptje

Mandulás piskóta

  • 123 g vaj
  • 109 g cukor
  • 103 g pirított mandulaliszt
  • 47 g pudingpor
  • 49 g tojássárgája
  • 70 g tojásfehérje
  • 82 g 32% tejszín

A vajat a cukorral, mandulaliszttel, pudingporral elkezdjük habosítani, cukrászfáklyával rámelegítünk közben az üstre, majd szépen lassan hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejszínt is hozzácsurgatjuk. 2 db 22 cm-es karikába egyenletesen elkenjük és 170 °C-on 22 percig sütjük.

Birs zselé

  • 288 g birs püré/velő
  • 135 g birs kompót
  • 22 g cukor
  • 7 g nh pektin
  • 6 g citromlé
  • 10 g zselatin por
  • 50 g víz
  • 13,5 g birs pálinka

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, majd félre tesszük. A birs pürét a citromlével 40 °C-ra melegítjük, hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és felforraljuk. Hozzáadjuk az előbb elkészített zselatin masszát és a birs darabokat, majd, ha kihűlt, belekeverjük a pálinkát. Az egyik lapra ráhelyezünk egy 22 cm-es karikát, rákenjük a zselét és kifagyasztjuk.

Ropogós réteg

  • 65 g 35,5% tejcsokoládé
  • 4 g törökmogyoróolaj
  • 38 g hántolt ostya
  • 0,55 g tengeri sópehely

A tejcsokit és a mogyoróolajat 45 °C-ra melegítem, majd hozzáadom a sópelyhet és az apróra tört hántolt ostyatörmeléket. Jól elkeverem, majd a másik lapra kenem.

Mandula mousse

  • 144 g tej 2,8%
  • 30 g tojássárgája
  • 100 g 100% mandula paszta
  • 225 g 28% fehér csokoládé
  • 6,6 g zselatin por
  • 33 g víz
  • 270 g 32% tejszín
  • 2 g kezeletlen héjú narancs reszelt héja

A zselatinmasszát elkészítjük vízből és a zselatin porból. A tejet a sárgájával, mandulapasztával, és a narancshéjjal 50 °C-ra melegítjük, majd félretesszük pihenni. Amikor a narancs íze kioldódott felmelegítjük 85 °C-ra és ráöntjük a csokoládéra, hozzáadjuk felolvasztva a zselatinmasszát és rúdmixerrel egyneműsítjük. Ha 38 °C-ra visszahűlt, hozzákeverjük a lágyra vert tejszínhabot.

Étcsokoládés áthúzó

  • 14,6 g víz
  • 20 g cukor
  • 20 g glükózszirup
  • 13,3 g sűrített tej
  • 3,3 g 100% kakaómassza
  • 13,3 g 60 % étcsokoládé
  • 2,6 g zselatin
  • 13,3 g víz

A zselatinmasszát elkészítjük a vízből és a zselatin porból. A vizet, cukrot, glükózt 103 °C-ra melegítjük, a kakaómasszát, étcsokit, sűrített tejet kimérjük egy kancsóba, ráöntjük a 103 °C-os szirupot, majd a zselatint és botmixerrel egyneműsítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Curiositas - 2020 Országtortája magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Curiositas - 2020 Országtortája magazin cikk? Írd meg véleményed!

Curiositas - 2020 Országtortája cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg