Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
„Curiositas”, azaz kíváncsiság, nem véletlenül! Az volt a névaddás célja, hogy a jelentéséből is adódóan felkeltse a zsűritagok és a vásárlók érdeklődését.
2020-ban, az előző versenyen Füredi Krisztián nyerte meg a címet a Hisztéria Cukrászda nevét erősítve, tortája pedig a „Curiositas-Kíváncsiság” fantázianevet viseli, amely mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birs zselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó együtteséből készül.
A tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő versenyre az első forduló után hat potenciális nyertes tortát választott ki a zsűri, ezt követően pedig az újrakóstolásé volt a főszerep. Így került ki győztesen Füredi Krisztián mandulás süteménye.
A torta méretei alapján 24 cm átmérőjű, 16 szeletes, 1 szelet súlya 125 gramm.
A döntős torták a győztesen kívül
Az ország tortájának a címéért nagy harc megy a lelkes cukrászok között minden évben 2007 óta. A magyar államiság megszületésének megünneplésére rendezik Budapesten, a Szent István napi ünnepségek Magyar Ízek utcája kísérő rendezvényén. A verseny a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által kerül megrendezésre a Magyar Köztársaság Kormányának megbízásából, és azóta is minden évben közösen hirdetik meg a pályázatot. Ebből következik, hogy csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tagjainak áll jogában árusítani, így aztán nem található hazánk akármelyik cukrászdájában meg.
Augusztus 19-től lehet megvásárolni hivatalosan a nyertes idei országtortát a kijelölt üzletekben. A recept csak az év végétől válik mindenki számára elérhetővé, addig kizárólag a fent említett cukrászdák árusíthatják a valódi recept megvalósításával.
Mandulás piskóta
A vajat a cukorral, mandulaliszttel, pudingporral elkezdjük habosítani, cukrászfáklyával rámelegítünk közben az üstre, majd szépen lassan hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejszínt is hozzácsurgatjuk. 2 db 22 cm-es karikába egyenletesen elkenjük és 170 °C-on 22 percig sütjük.
Birs zselé
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, majd félre tesszük. A birs pürét a citromlével 40 °C-ra melegítjük, hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és felforraljuk. Hozzáadjuk az előbb elkészített zselatin masszát és a birs darabokat, majd, ha kihűlt, belekeverjük a pálinkát. Az egyik lapra ráhelyezünk egy 22 cm-es karikát, rákenjük a zselét és kifagyasztjuk.
Ropogós réteg
A tejcsokit és a mogyoróolajat 45 °C-ra melegítem, majd hozzáadom a sópelyhet és az apróra tört hántolt ostyatörmeléket. Jól elkeverem, majd a másik lapra kenem.
Mandula mousse
A zselatinmasszát elkészítjük vízből és a zselatin porból. A tejet a sárgájával, mandulapasztával, és a narancshéjjal 50 °C-ra melegítjük, majd félretesszük pihenni. Amikor a narancs íze kioldódott felmelegítjük 85 °C-ra és ráöntjük a csokoládéra, hozzáadjuk felolvasztva a zselatinmasszát és rúdmixerrel egyneműsítjük. Ha 38 °C-ra visszahűlt, hozzákeverjük a lágyra vert tejszínhabot.
Étcsokoládés áthúzó
A zselatinmasszát elkészítjük a vízből és a zselatin porból. A vizet, cukrot, glükózt 103 °C-ra melegítjük, a kakaómasszát, étcsokit, sűrített tejet kimérjük egy kancsóba, ráöntjük a 103 °C-os szirupot, majd a zselatint és botmixerrel egyneműsítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
2025.05.31.