A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni?

-
receptek, 2024.03.22.

A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni?

A neve is fura. Mi köze van a tojásnak a kaszinóhoz? Honnan ered ez az étel egyáltalán? Miért nehéz igazán jól elkészíteni? Mindezekre a kérdésekre választ adunk ebben a cikkben.


A kaszinótojás egy világszerte ismert hideg előétel, amelyet legfőképp húsvétkor, karácsonykor vagy koktélpartikon tálalnak. A recept pofonegyszerű, mégis könnyű elrontani, illetve nehéz jól elkészíteni.

Az eredeti kaszinótojás receptje

Az eredeti kaszinótojás receptje az ókori rómaiakhoz vezethető vissza, akik még az I. században feltalálták ennek az előételnek a prototípusát. A félbevágott főtt tojásokat fűszerekkel töltötték meg és ünnepi lakomákon fogyasztották őket.

Annyira részévé vált a római étkezési kultúrának, hogy még egy mondás is született belőle: “ab ovo usque ad mala”, ami magyarul azt jelenti, hogy a tojástól az almáig, más szóval az első fogástól az utolsóig.

Retro kaszinótojás

Tény: A mai verzióhoz leginkább hasonlító változata az ételnek, mondhatni a retro kaszinótojás receptje, Andalúziához köthető, méghozzá a XIII. századtól kezdve.

Ebben a variációban, a főtt tojássárgákat korianderrel, hagymalével és egy erjesztett árpából készült szószal keverték össze. Ezután a masszát a kivájt tojásfehérjébe töltötték, majd a tojások két felét egy kis pálcikával összeillesztették.

Honnan ered ez a név?

Ennek a klasszikus előételnek elég sok neve van világszerte - angolul például “deviled eggs”-nek nevezik, ami ördögi tojásként fordítható le. Ennek az az oka, hogy a XVIII. században minden olyan étel, ami erősen fűszerezve volt, ezt az elnevezést kapta. Az Egyesült Államokban templomi összejöveteleken is népszerűvé vált, de érthető okok miatt ez a név nem nagyon passzolt ahhoz a környezethez, ezért töltött tojásként vagy angyali tojásként is ismert angol nyelven.

Magyarország az egyetlen hely, ahol kaszinótojásnak hívják. De mi köze van a tojásnak a szerencsejátékhoz? Hát mint kiderült, nem sok.

Ugyanis a legenda szerint, ez a név Magyar Eleknek, az Ínyesmesterként is ismert, legendás gasztronómiai szakírónak köszönhető, aki ugyan szerette ezt az előételt, de szerinte kevés helyen lehetett jókat kapni, mert a pesti büfék, éttermek, kávézók “elkaszinózzák” a receptet. Innen tehát az elnevezés, legalábbis a köztudatban így tartják. A magyar kaszinótojás recept egyébként különbözik a többitől, ennek a részleteit felfedjük a továbbiakban. 

Magyar Elek a 1910-es és harmincas évek egyik legmeghatározóbb újságírójának, aki az elején nem csak ételekről írt, de végső soron mint gasztronómiai szakértő vonult be a történelembe, több szakácskönyvet is írva, a sok újság rovata mellett.

“Előfordult, hogy az iskolából is elkéstem, oly soká bámultam az ínycsiklandó kirakatot” írta a pesti fűszerboltokkal kapcsolatban az egyik könyvében.

A kaszinótojás receptje

A kaszinótojás recept két fő elemből áll: a tojás fehérje és a töltelék.

  1. A tojás fehérje akkor lesz ideális, ha 12 percig főzzük.  Ezután hagyni kell, hogy kihűljön és csak utána szedjük le a tojás héját, figyelve arra, hogy az nehogy megsérüljön. Hosszában félbe vágjuk és kiszedjük a sárgáját.
  2. A tojássárgáját majonézzel, mustárral, vajjal, tejföllel, sóval, fekete borssal és egy kevés porcukorral összekeverjük, majd visszatöltjük a tojásokba.

Összességében 10 db tojáshoz a következő hozzávalók kellenek:

  • 1 kávéskanál mustár
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál bors
  • 1 csipet porcukor

Kaszinózni nem a recepttel kell

Mostanra, hogy kiderült, honnan is ez a különleges elnevezés, arra kell figyelni, nehogy mi is elkaszinózzuk a receptet - más szóval, figyeljünk oda az arányokra és ne spóroljunk az összetevőkkel. Kaszinózni pedig nyugodtan kaszinózzunk ott, ahol kell: a kaszinóban. A kaszinok.online pedig segít abban hogy megtaláljuk, hogy hol érdemes játszani. Magyarországon nagyon sok online kaszinó érhető már el és mindegyiknél más-más paraméterek szerint lehet játszani, más bónusz rendszerek léteznek és így tovább. Emiatt is érdemes a linkre kattintva tájékozódni, mert a felhozatal annyira széles, hogy ember legyen a talpán, aki saját maga át tudja látni az egészet.

Összegzés

Bár a klasszikus előételnek a neve nem köthető direkt módon a kaszinókhoz, mégis létezik egy kevésbé elfogadott legenda, ami szerint a Monte Carlo-i kaszinókban tálalták rendszeresen és emiatt lett így elnevezve. 

Mivel csak magyarul nevezik így, ez a verzió marad a kevésbé hihető kategóriában, de létezik még egy másik legenda, ami szerint nem Monte Carlo-ban, hanem budapesti kaszinókban terjedt el legelőször Magyarországon ez az előétel és ezért ragadt rá ez az elnevezés. Egyébként, külföldön sokan ezt a történetet ismerik, nem pedig a Magyar Elek féle verziót. 

Tény: Az igazság az, hogy valójában ezt az ételt kaszinókban is gyakran felszolgálják és könnyen lehet, hogy valójában emiatt lett így elnevezve eredetileg, a nevezetes gasztró író pedig kitalált rá egy sajátos legendát, hogy mai szóval élve, “felhype-olja” a saját írásait. 

Egy mai gasro-bloggertől ez nem is lenne fura, sőt talán el is várnánk tőle, akkor miért nem tehette meg ezt egy klasszikus szakíró? 

Ki tudja, valószínűleg soha nem tudjuk meg a teljes igazságot, de mindenesetre, a legenda így is szépen hangzik, talán azért is, mert ennek köszönhetően sokan megismerhették Magyar Elek nevét, akinek a szakácskönyvéről Babits Mihály ezt mondta anno: “Nagy kiadóink ritkán bocsátanak piacra oly igaz és irodalmi művet, mint ez a szakácskönyv.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg