A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
A neve is fura. Mi köze van a tojásnak a kaszinóhoz? Honnan ered ez az étel egyáltalán? Miért nehéz igazán jól elkészíteni? Mindezekre a kérdésekre választ adunk ebben a cikkben.
A kaszinótojás egy világszerte ismert hideg előétel, amelyet legfőképp húsvétkor, karácsonykor vagy koktélpartikon tálalnak. A recept pofonegyszerű, mégis könnyű elrontani, illetve nehéz jól elkészíteni.
Az eredeti kaszinótojás receptje az ókori rómaiakhoz vezethető vissza, akik még az I. században feltalálták ennek az előételnek a prototípusát. A félbevágott főtt tojásokat fűszerekkel töltötték meg és ünnepi lakomákon fogyasztották őket.
Annyira részévé vált a római étkezési kultúrának, hogy még egy mondás is született belőle: “ab ovo usque ad mala”, ami magyarul azt jelenti, hogy a tojástól az almáig, más szóval az első fogástól az utolsóig.
Tény: A mai verzióhoz leginkább hasonlító változata az ételnek, mondhatni a retro kaszinótojás receptje, Andalúziához köthető, méghozzá a XIII. századtól kezdve.
Ebben a variációban, a főtt tojássárgákat korianderrel, hagymalével és egy erjesztett árpából készült szószal keverték össze. Ezután a masszát a kivájt tojásfehérjébe töltötték, majd a tojások két felét egy kis pálcikával összeillesztették.
Ennek a klasszikus előételnek elég sok neve van világszerte - angolul például “deviled eggs”-nek nevezik, ami ördögi tojásként fordítható le. Ennek az az oka, hogy a XVIII. században minden olyan étel, ami erősen fűszerezve volt, ezt az elnevezést kapta. Az Egyesült Államokban templomi összejöveteleken is népszerűvé vált, de érthető okok miatt ez a név nem nagyon passzolt ahhoz a környezethez, ezért töltött tojásként vagy angyali tojásként is ismert angol nyelven.
Magyarország az egyetlen hely, ahol kaszinótojásnak hívják. De mi köze van a tojásnak a szerencsejátékhoz? Hát mint kiderült, nem sok.
Ugyanis a legenda szerint, ez a név Magyar Eleknek, az Ínyesmesterként is ismert, legendás gasztronómiai szakírónak köszönhető, aki ugyan szerette ezt az előételt, de szerinte kevés helyen lehetett jókat kapni, mert a pesti büfék, éttermek, kávézók “elkaszinózzák” a receptet. Innen tehát az elnevezés, legalábbis a köztudatban így tartják. A magyar kaszinótojás recept egyébként különbözik a többitől, ennek a részleteit felfedjük a továbbiakban.
Magyar Elek a 1910-es és harmincas évek egyik legmeghatározóbb újságírójának, aki az elején nem csak ételekről írt, de végső soron mint gasztronómiai szakértő vonult be a történelembe, több szakácskönyvet is írva, a sok újság rovata mellett.
“Előfordult, hogy az iskolából is elkéstem, oly soká bámultam az ínycsiklandó kirakatot” írta a pesti fűszerboltokkal kapcsolatban az egyik könyvében.
A kaszinótojás recept két fő elemből áll: a tojás fehérje és a töltelék.
Összességében 10 db tojáshoz a következő hozzávalók kellenek:
Mostanra, hogy kiderült, honnan is ez a különleges elnevezés, arra kell figyelni, nehogy mi is elkaszinózzuk a receptet - más szóval, figyeljünk oda az arányokra és ne spóroljunk az összetevőkkel. Kaszinózni pedig nyugodtan kaszinózzunk ott, ahol kell: a kaszinóban. A kaszinok.online pedig segít abban hogy megtaláljuk, hogy hol érdemes játszani. Magyarországon nagyon sok online kaszinó érhető már el és mindegyiknél más-más paraméterek szerint lehet játszani, más bónusz rendszerek léteznek és így tovább. Emiatt is érdemes a linkre kattintva tájékozódni, mert a felhozatal annyira széles, hogy ember legyen a talpán, aki saját maga át tudja látni az egészet.
Bár a klasszikus előételnek a neve nem köthető direkt módon a kaszinókhoz, mégis létezik egy kevésbé elfogadott legenda, ami szerint a Monte Carlo-i kaszinókban tálalták rendszeresen és emiatt lett így elnevezve.
Mivel csak magyarul nevezik így, ez a verzió marad a kevésbé hihető kategóriában, de létezik még egy másik legenda, ami szerint nem Monte Carlo-ban, hanem budapesti kaszinókban terjedt el legelőször Magyarországon ez az előétel és ezért ragadt rá ez az elnevezés. Egyébként, külföldön sokan ezt a történetet ismerik, nem pedig a Magyar Elek féle verziót.
Tény: Az igazság az, hogy valójában ezt az ételt kaszinókban is gyakran felszolgálják és könnyen lehet, hogy valójában emiatt lett így elnevezve eredetileg, a nevezetes gasztró író pedig kitalált rá egy sajátos legendát, hogy mai szóval élve, “felhype-olja” a saját írásait.
Egy mai gasro-bloggertől ez nem is lenne fura, sőt talán el is várnánk tőle, akkor miért nem tehette meg ezt egy klasszikus szakíró?
Ki tudja, valószínűleg soha nem tudjuk meg a teljes igazságot, de mindenesetre, a legenda így is szépen hangzik, talán azért is, mert ennek köszönhetően sokan megismerhették Magyar Elek nevét, akinek a szakácskönyvéről Babits Mihály ezt mondta anno: “Nagy kiadóink ritkán bocsátanak piacra oly igaz és irodalmi művet, mint ez a szakácskönyv.”
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Magyarország étele 2025
2025.04.29.