A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni?

-
receptek, 2024.03.22.

A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni?

A neve is fura. Mi köze van a tojásnak a kaszinóhoz? Honnan ered ez az étel egyáltalán? Miért nehéz igazán jól elkészíteni? Mindezekre a kérdésekre választ adunk ebben a cikkben.


A kaszinótojás egy világszerte ismert hideg előétel, amelyet legfőképp húsvétkor, karácsonykor vagy koktélpartikon tálalnak. A recept pofonegyszerű, mégis könnyű elrontani, illetve nehéz jól elkészíteni.

Az eredeti kaszinótojás receptje

Az eredeti kaszinótojás receptje az ókori rómaiakhoz vezethető vissza, akik még az I. században feltalálták ennek az előételnek a prototípusát. A félbevágott főtt tojásokat fűszerekkel töltötték meg és ünnepi lakomákon fogyasztották őket.

Annyira részévé vált a római étkezési kultúrának, hogy még egy mondás is született belőle: “ab ovo usque ad mala”, ami magyarul azt jelenti, hogy a tojástól az almáig, más szóval az első fogástól az utolsóig.

Retro kaszinótojás

Tény: A mai verzióhoz leginkább hasonlító változata az ételnek, mondhatni a retro kaszinótojás receptje, Andalúziához köthető, méghozzá a XIII. századtól kezdve.

Ebben a variációban, a főtt tojássárgákat korianderrel, hagymalével és egy erjesztett árpából készült szószal keverték össze. Ezután a masszát a kivájt tojásfehérjébe töltötték, majd a tojások két felét egy kis pálcikával összeillesztették.

Honnan ered ez a név?

Ennek a klasszikus előételnek elég sok neve van világszerte - angolul például “deviled eggs”-nek nevezik, ami ördögi tojásként fordítható le. Ennek az az oka, hogy a XVIII. században minden olyan étel, ami erősen fűszerezve volt, ezt az elnevezést kapta. Az Egyesült Államokban templomi összejöveteleken is népszerűvé vált, de érthető okok miatt ez a név nem nagyon passzolt ahhoz a környezethez, ezért töltött tojásként vagy angyali tojásként is ismert angol nyelven.

Magyarország az egyetlen hely, ahol kaszinótojásnak hívják. De mi köze van a tojásnak a szerencsejátékhoz? Hát mint kiderült, nem sok.

Ugyanis a legenda szerint, ez a név Magyar Eleknek, az Ínyesmesterként is ismert, legendás gasztronómiai szakírónak köszönhető, aki ugyan szerette ezt az előételt, de szerinte kevés helyen lehetett jókat kapni, mert a pesti büfék, éttermek, kávézók “elkaszinózzák” a receptet. Innen tehát az elnevezés, legalábbis a köztudatban így tartják. A magyar kaszinótojás recept egyébként különbözik a többitől, ennek a részleteit felfedjük a továbbiakban. 

Magyar Elek a 1910-es és harmincas évek egyik legmeghatározóbb újságírójának, aki az elején nem csak ételekről írt, de végső soron mint gasztronómiai szakértő vonult be a történelembe, több szakácskönyvet is írva, a sok újság rovata mellett.

“Előfordult, hogy az iskolából is elkéstem, oly soká bámultam az ínycsiklandó kirakatot” írta a pesti fűszerboltokkal kapcsolatban az egyik könyvében.

A kaszinótojás receptje

A kaszinótojás recept két fő elemből áll: a tojás fehérje és a töltelék.

  1. A tojás fehérje akkor lesz ideális, ha 12 percig főzzük.  Ezután hagyni kell, hogy kihűljön és csak utána szedjük le a tojás héját, figyelve arra, hogy az nehogy megsérüljön. Hosszában félbe vágjuk és kiszedjük a sárgáját.
  2. A tojássárgáját majonézzel, mustárral, vajjal, tejföllel, sóval, fekete borssal és egy kevés porcukorral összekeverjük, majd visszatöltjük a tojásokba.

Összességében 10 db tojáshoz a következő hozzávalók kellenek:

  • 1 kávéskanál mustár
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál bors
  • 1 csipet porcukor

Kaszinózni nem a recepttel kell

Mostanra, hogy kiderült, honnan is ez a különleges elnevezés, arra kell figyelni, nehogy mi is elkaszinózzuk a receptet - más szóval, figyeljünk oda az arányokra és ne spóroljunk az összetevőkkel. Kaszinózni pedig nyugodtan kaszinózzunk ott, ahol kell: a kaszinóban. A kaszinok.online pedig segít abban hogy megtaláljuk, hogy hol érdemes játszani. Magyarországon nagyon sok online kaszinó érhető már el és mindegyiknél más-más paraméterek szerint lehet játszani, más bónusz rendszerek léteznek és így tovább. Emiatt is érdemes a linkre kattintva tájékozódni, mert a felhozatal annyira széles, hogy ember legyen a talpán, aki saját maga át tudja látni az egészet.

Összegzés

Bár a klasszikus előételnek a neve nem köthető direkt módon a kaszinókhoz, mégis létezik egy kevésbé elfogadott legenda, ami szerint a Monte Carlo-i kaszinókban tálalták rendszeresen és emiatt lett így elnevezve. 

Mivel csak magyarul nevezik így, ez a verzió marad a kevésbé hihető kategóriában, de létezik még egy másik legenda, ami szerint nem Monte Carlo-ban, hanem budapesti kaszinókban terjedt el legelőször Magyarországon ez az előétel és ezért ragadt rá ez az elnevezés. Egyébként, külföldön sokan ezt a történetet ismerik, nem pedig a Magyar Elek féle verziót. 

Tény: Az igazság az, hogy valójában ezt az ételt kaszinókban is gyakran felszolgálják és könnyen lehet, hogy valójában emiatt lett így elnevezve eredetileg, a nevezetes gasztró író pedig kitalált rá egy sajátos legendát, hogy mai szóval élve, “felhype-olja” a saját írásait. 

Egy mai gasro-bloggertől ez nem is lenne fura, sőt talán el is várnánk tőle, akkor miért nem tehette meg ezt egy klasszikus szakíró? 

Ki tudja, valószínűleg soha nem tudjuk meg a teljes igazságot, de mindenesetre, a legenda így is szépen hangzik, talán azért is, mert ennek köszönhetően sokan megismerhették Magyar Elek nevét, akinek a szakácskönyvéről Babits Mihály ezt mondta anno: “Nagy kiadóink ritkán bocsátanak piacra oly igaz és irodalmi művet, mint ez a szakácskönyv.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kaszinótojás titkai: miért lett ez a neve és hogyan kell elkészíteni? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg