A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
A nyaralás és a diéta elsőre és másodszorra sem hangzik jó párosításnak. A szakértő is azt javasolja, hogy ne a pihenésre szánt időszakban fogyókúrázzunk. De mi a helyzet a fagyizással? Dr. Farkas Kitti tanácsaival és receptjeivel a vakáció szerves része lehet a jeges nyalánkság.
Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek a nyaralás alatt az alakjuk - és a diétájuk - megőrzése érdekében. A szakértő úgy véli, hogy a nyaralás a tudatos kilengés ideje. „A nyaralás alatt elsősorban pihenjünk, érezzük jól magunkat, de néhány egyszerű szabályt tartsunk szem előtt" - emeli ki Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. – "Együnk háromszor egy nap, amelyből a legbőségesebb az ebéd legyen, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Mozogjunk minden nap, akár úgy is, hogy ez csak egy rövid séta étkezések előtt és után. És ne feledjük, hogy a napi 3 liter kalóriamentes folyadék alap, kánikulában pedig legyen több is!”
De vajon ezeknek a kritériumoknak megfelel a fagyizás? Dr. Farkas Kitti örömhírrel szolgál a jégkrém szerelmeseinek is: „Természetesen nincs nyaralás fagyi nélkül, és akkor sem kell lemondani a hűsítő édességről, amikor diétázunk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit mikor és miért eszünk, nem kell megijedni a nyaralás után sem, amikor újra farmerbe próbálunk bújni. Az alábbi néhány tanácsot érdemes szem előtt tartani.”
Erdei gyümölcsös jégkrém
180 g erdei gyümölcs
kb. 1 dl (növényi) tej
100 g 0,1%-os natúr joghurt
ízlés szerint kis kevés eritrit (elhagyható)
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és tegyük a mélyhűtőbe az így kapott krémet. Néhány órán belül már fogyasztható is!
Epres jégkása
10-12 szem eper
¼ citrom leve
1 dl víz
4-5 db jégkocka
ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, díszítsük mentalevéllel és eperrel a poharat, majd élvezzük a hűsítő frissítőt.
Őszibarackos sorbet
3-4 érett őszibarack
1 tk citromlé
1 tk vaníliaaroma
1 evőkanál méz
1 dl víz
Hámozzuk meg és kockázzuk fel a barackokat, tegyük éjszakára a fagyasztóba. Másnap a fagyott barackokat turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Néhány órára tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tálaljuk friss mentalevéllel.
Citromos semifreddo
3 tojás
3 tojássárgája
3 dl habtejszín
2 egész citrom
2-3 evőkanál méz
1 kávéskanál porzselatin
A 6 tojássárgáját keverjük habosra a mézzel, a 2 citrom levével és lereszelt héjával. Ehhez használhatunk robotgépet is. Az így kapott krémet óvatosan melegítsük fel vízgőz felett, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Adjuk hozzá a zselatint - érdemes előtte kevés vízzel simára keverni - és további 1 percig kevergessük. Ezután tegyük félre a tálat. Verjük kemény habbá a 3 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk bele a krémbe. Ezután a felvert habtejszínt is keverjük hozzá. Öntsük a habos krémet fóliával bélelt őzgerincformába, majd legalább 5 órára tegyük a fagyasztóba. Tálalás előtt díszítsük mentával, bogyós gyümölcsökkel.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Magyarország étele 2025
2025.04.29.