Így fagyizzunk diéta alatt

-
receptek, 2021.07.26.

Így fagyizzunk diéta alatt

A nyaralás és a diéta elsőre és másodszorra sem hangzik jó párosításnak. A szakértő is azt javasolja, hogy ne a pihenésre szánt időszakban fogyókúrázzunk. De mi a helyzet a fagyizással? Dr. Farkas Kitti tanácsaival és receptjeivel a vakáció szerves része lehet a jeges nyalánkság.


Sokakban felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek a nyaralás alatt az alakjuk - és a diétájuk - megőrzése érdekében. A szakértő úgy véli, hogy a nyaralás a tudatos kilengés ideje. „A nyaralás alatt elsősorban pihenjünk, érezzük jól magunkat, de néhány egyszerű szabályt tartsunk szem előtt" - emeli ki Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. – "Együnk háromszor egy nap, amelyből a legbőségesebb az ebéd legyen, két étkezés között pedig teljen el 4-6 óra. Mozogjunk minden nap, akár úgy is, hogy ez csak egy rövid séta étkezések előtt és után. És ne feledjük, hogy a napi 3 liter kalóriamentes folyadék alap, kánikulában pedig legyen több is!

De vajon ezeknek a kritériumoknak megfelel a fagyizás? Dr. Farkas Kitti örömhírrel szolgál a jégkrém szerelmeseinek is: „Természetesen nincs nyaralás fagyi nélkül, és akkor sem kell lemondani a hűsítő édességről, amikor diétázunk. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit mikor és miért eszünk, nem kell megijedni a nyaralás után sem, amikor újra farmerbe próbálunk bújni. Az alábbi néhány tanácsot érdemes szem előtt tartani.



  1. Egy átlagos gombóc fagyi körülbelül 50-70 kalóriát tartalmaz. Ha az adagunk szénhidráttartalma 10 gramm alatt van, azt bármikor fogyaszthatjuk. Azonban, ha felette, érdemes ebéd utáni desszertnek választani. Ilyenkor a főételnél célszerű kerülni a szénhidrátdús köreteket - együnk helyette salátát, zöldségeket.
  2. A fagylaltok közül a tejszínalapúak elhúzódóbb vércukor-emelkedést okoznak, a magasabb zsírtartalmuk miatt lassabb a felszívódásuk.
  3. Érdemes pohárba vagy kehelybe kérni a gombócokat, hiszen a tölcsér elhagyásával felesleges kalóriáktól óvjuk meg magunkat. Ugyanígy kerüljük a cukorszórást és az önteteket is, és nem javasolt alkalmanként két gombócnál többet fogyasztani.
  4. Ha aktívan pihenünk és sokat mozgunk a nyaralás alatt, bátran választhatjuk akár a magasabb zsírtartalommal rendelkező étcsokiból vagy dióból készült fagylaltokat is.
  5. Ha biztosra akarunk menni, készítsük el saját, természetes jeges desszertünket. Dr. Farkas Kitti összegyűjtött néhány könnyed receptet, melyeket lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk.





Erdei gyümölcsös jégkrém

180 g erdei gyümölcs
kb. 1 dl (növényi) tej
100 g 0,1%-os natúr joghurt
ízlés szerint kis kevés eritrit (elhagyható)

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és tegyük a mélyhűtőbe az így kapott krémet. Néhány órán belül már fogyasztható is!

erdei gyümölcsös jégkrém

 

Epres jégkása

10-12 szem eper
¼ citrom leve
1 dl víz
4-5 db jégkocka
ízlés szerint friss menta vagy bazsalikom

Turmixoljuk össze a hozzávalókat, díszítsük mentalevéllel és eperrel a poharat, majd élvezzük a hűsítő frissítőt.

epres jégkása recept



Őszibarackos sorbet

3-4 érett őszibarack
1 tk citromlé
1 tk vaníliaaroma
1 evőkanál méz
1 dl víz

Hámozzuk meg és kockázzuk fel a barackokat, tegyük éjszakára a fagyasztóba. Másnap a fagyott barackokat turmixoljuk össze a többi hozzávalóval. Néhány órára tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tálaljuk friss mentalevéllel.

őszibarackos sorbet



Citromos semifreddo

3 tojás
3 tojássárgája
3 dl habtejszín
2 egész citrom
2-3 evőkanál méz
1 kávéskanál porzselatin

A 6 tojássárgáját keverjük habosra a mézzel, a 2 citrom levével és lereszelt héjával. Ehhez használhatunk robotgépet is. Az így kapott krémet óvatosan melegítsük fel vízgőz felett, ügyelve, hogy ne forrjon fel. Adjuk hozzá a zselatint - érdemes előtte kevés vízzel simára keverni - és további 1 percig kevergessük. Ezután tegyük félre a tálat. Verjük kemény habbá a 3 tojásfehérjét és óvatosan forgassuk bele a krémbe. Ezután a felvert habtejszínt is keverjük hozzá. Öntsük a habos krémet fóliával bélelt őzgerincformába, majd legalább 5 órára tegyük a fagyasztóba. Tálalás előtt díszítsük mentával, bogyós gyümölcsökkel.

citromos semifreddo

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Így fagyizzunk diéta alatt magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így fagyizzunk diéta alatt magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg