Long Island Iced Tea

-
receptek, 2021.07.17.

Long Island Iced Tea

Egy tea, ami a legerősebb hűsítőnk lehet nyáron... A Long Island Iced Tea koktél a társaitól eltér több szempontból is, ebből az egyik legkiemelkedőbb, hogy míg a koktélok többségének egyféle alkohol adja meg az alapját, addig a Long Island eredeti recepjte ötfélét tartalmaz.


A Long Island Iced Tea koktél a társaitól eltér több szempontból is, ebből az egyik legkiemelkedőbb, hogy míg a koktélok többségének egyféle alkohol adja meg az alapját, addig a Long Island eredeti recepjte ötfélét tartalmaz. A másik érdekessége, hogy többféle eredettörténetet társítanak felfedezéséhez, mindegyik az USA-hoz köthető.

A Long Island Iced Tea története

A Long Island elsőszámú története az alkoholtilalom idejéhez köthető, mikor USA elfogadta a törvényt az első világháború után 1919-ben. Az emberek nem voltak rá felkészülve, ezért hirtelen kellett kitalálniuk valamilyen megoldást, hogy bárjaikat, éttermeiket fenn tudják tartani. Azért, hogy ezt az igazságtalan rendszert becsapják, álcával próbálták fedni az elkészült italokat. Mivel a Long Island külsőre valóban hasonlít a jeges teára, ezért nem volt feltűnő, hogy öt féle alkohollal van megalapozva a kellő hatásért, ezek pedig nem mások, mint vodka, tequila, rum, gin és narancslikőr keverve egy kis Coca-Cola-val és citromlével. A szervírozásnál is óvatosak voltak, teáscsészékben szolgálták fel, így a nyomozóknak nem volt egyértelmű, hogy 28%-os erősségű ital van a vendégek kezében.

Egy másik történet szerint a 70-es évek végén került feltalálásra egy koktélversenyen egy New-Yorkból származó Robert Butt nevű csapos által. Habár csak a csapos állítása szerint történt így, többen hisznek ennek a változatnak.

Long island iced tea citrommal

 

A Long Island koktél változatai

A Long Island, ha hihetünk az első számú történetnek, körülbelül egy évszázada keletkezett, így nem túlzás azt állítani, hogy nagyon sok változata van egy-két összetevő megváltoztatásával és területenként tér el.

A legismertebb variációi:

  • Hawaiian Iced Tea: Hawaii térségében kóla helyett ananász levet használnak fel az ízesítéséhez.
  • Caribbean Iced Tea: tequila és vodka helyett úgynevezett amarettot tesznek bele, amely egy olasz likőr, mandulából és/ vagy a sárgabarackmagból kinyert olajból, és ezen felül 23 féle gyógy-, és fűszernövényből készül.
  • Miami Iced Tea: tequila helyett baracklikőr kerül bele.
  • Texas Iced Tea: a recept whiskyt is tartalmaz, nem csak az alap alkohol típusokat.

Egyéb variációk:

  • Long Beach Iced Tea
  • Adios Motherfucker
  • Tokyo Tea
  • California Iced Tea
  • Georgia Iced Tea

A tökéletes Long Island Iced Tea receptje

Otthon is elkészíthető a Long Island koktél egyszerűen, mindössze egy átlagos longdrink-es pohár szükséges a szervírozásához.

  • 1,5 cl vodka
  • 1,5 cl gin
  • 1,5 cl fehér rum
  • 1,5 cl tequila
  • 1,5 cl narancslikőr
  • 3 gerezd lime
  • 1 cl cukorszirup
  • top kóla

A jéggel töltött pohárba lassacskán hozzáadjuk minden fentemlített építőelemét, majd a maradék helyet töltjük ki a kólával. Ezt követően elkeverjük, és így megkapjuk a jeges tea kinézetbe bújtatott alattomos nyári koktélunkat!

Habár legfőbb különlegessége, hogy ilyen színes az alkoholtartalma, pontosan emiatt óvatosan fogyasszuk!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Long Island Iced Tea magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Long Island Iced Tea magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg