Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix

-
receptek, 2021.07.19.

Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix

A smoothie fogyasztás trendje pedig alapjaiban változtatta meg az egészséges táplálkozás kőbe vésett ígéretét, hiszen villámgyorsan elkészíthető, vitaminokban gazdag és mindössze csak egy maroknyi hozzávalót követel meg.


Manapság egyre több helyen találkozhatunk a smoothie elnevezéssel, ami egy növényekben gazdag, folyadékkal (legtöbbször növényi tejjel) hígított turmix, igazi vitaminbomba, így télen-nyáron egyaránt egészséges frissítőként szolgálhat. Napról napra jelennek meg különféle magazinokban cikkek, amelyek smoothie recepteket rejtenek, és a boltok polcain palackozva is összetalálkozhatunk velük, nem is beszélve a vendéglátóhelyek smoothie-kínálatáról.

A változatos táplálkozás alapja többek között a hús, a gyümölcs, a zöldség, a hal, a tej és a tojás fogyasztása – természetesen csak mértékkel. Viszont a sok új egészséges ötlet és recept formabontó hatására, az emberek elkezdtek más alternatívák után nézni, hogy ezáltal kicsit változatosabbá tegyék az étrendjüket. A smoothie fogyasztás trendje pedig alapjaiban változtatta meg az egészséges táplálkozás kőbe vésett ígéretét, hiszen villámgyorsan elkészíthető, vitaminokban gazdag és mindössze csak egy maroknyi hozzávalót követel meg a kivitelezése

málnás smoothie

 

A smoothie jelentése

A turmixgépek és a hűtőszekrény feltalálása előtt alapvetően a nyers gyümölcsöket becézgették smoothie-nak.

Maga a smoothie szó “simát” jelent, takarva ezzel azt, hogy egyszerű gyümölcsökből, zöldségekből, illetve ezek keverékéből készül, és hogy mennyire krémesen sima állagú. De ezt az elnevezést valamiért nem fordították le, így terjedt el a neve.

Mi is az a smoothie?

A smoothie egy kellemesen krémes állagú, ízlés szerint édes vagy sós ital, amiben a legjobb, hogy évszaktól függetlenül akármikor elkészíthető, akár a saját otthonunk fala között is. Nincsenek benne megkötések, tehát mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és/vagy gyümölcsöket adhatjuk hozzá, ezzel végtelenné téve a variációk tárházát, hogy ne csak az unalomig kóstoljuk ugyanazt az ízkombinációt.

zöld smoothie

 

Smoothie története

A turmixgépek megjelenésével viszont már könnyebben el lehetett ezeket az italokat készíteni. Az első smoothie elkészítése az amerikai Mabel Stegner nevéhez fűződik, aki pontosan meghatározta a tökéletes smoothie állagát. A férfi egy turmixgépeket fejlesztő és gyártó cégnek dolgozott, így rövid időn belül a szenvedélyévé vált ennek a különleges italnak az elkészítése, ezért is nem véletlen, hogy kis idő elteltével még egy recepteskönyvet is kiadott. A könyv címe „Recipes to make you Warning – Go Round” volt, amely 12 smoothie receptet tartalmazott, illetve később a turmixgépek használatáról is kiadott egy könyvet, és ezen írása még a mai napig is fellelhető egyes netes weboldalakon, ahol meg is lehet őket vásárolni.

A smoothie-k másik nagynevű hívője az egykori testépítő és színész, Arnold Schwarzenegger, aki tápláló smoothie-val töltődött fel nap, mint nap.

A smoothie-k ma már az egész világot bejárták, és hazánkban is körülbelül 5-6 éve jelen van ezeknek a divatos italoknak az elkészítése. A smoothie előnyére legyen írva, hogy gyorsan elkészíthető, a hozzá felhasznált zöldségek és gyümölcsök kellően megőrzik a vitamin, tápanyag és élelmi rost tartalmukat. Kiválóan beindítják az anyagcserét és felébresztik, felfrissülést jelentenek a testünk, szervezetünk számára a korai órákban.

Smoothie vagy turmix?

Bár sokan szinonimaként használják a turmix és a smoothie kifejezéseket, mégis van közöttük különbség. Alapjaiban más a kettő eredete, elkészítési módja és az összetevők tekintetében is vannak némi eltérések.

A turmix mindig tej hozzáadásával készül, turmixgépben megkeverve a gyümölcsös koktélt, az eredetét pedig az 1950-es évek Amerikájának étkezési szokásaihoz köthetjük. Ezzel szemben a smoothie-ra nem jellemző, hogy tejtermékeket vagy aszalt gyümölcsöket tartalmazzon.

A smoothie a turmixszal ellentétben csak a 60-as években robbant be a köztudatba, tehát szorosan kapcsolódik az angolszász kultúra találmányaihoz. Általában nem turmixgépben, hanem botmixer vagy aprítógép segítségével készül, hogy ne legyen darabos textúrájú. Eredetileg szigorúan véve csak gyümölcsök vagy zöldségek jéggel pürésített végterméke volt, szóval teljes egészében mellőzte a tejet, tejtermékeket, mint hozzávalót.

Csakhogy a mai étkezési trendeknek hála a smoothie és a turmix kifejezés teljesen összemosódni látszik, ami nem véletlen, hiszen a két szó közötti cérnavékony határvonalat játszi könnyedséggel át lehet lépni. A receptekben elkezdtek megjelenni a smoothie-knál különféle tejek, joghurtok és magvak, ezzel felszabdalva a határt a smoothie és a turmix között.

Mi kell egy jó smoothie elkészítéséhez?

A jó smoothie elengedhetetlen kellékei egy botmixer, zöldségek, gyümölcsök, jég – feltéve, ha hűsítés céljából fogyasztjuk a nyári forróságban. A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, hogy a hozzávalók frissek és hidegek legyenek - akár fagyasztott gyümölcsök is. A pirosas színű smoothie-t szeretnénk, akkor válasszuk a meggyet, a málnát, az epret, a piros bogyós gyümölcsöket. Ha zöld színű smoothie-t szeretnénk, akkor spenótot tegyünk bele (ne aggódjunk, ízében nem lesz érezhető). Zöld smoothie-ba érdemes mentát és zöldalma húsát tenni, hogy még inkább frissítő minimálisan savas jegyek domináljanak benne.

Az állag eltalálására is fontos összpontosítani, hiszen a smoothie akkor lesz jó, ha eléri a megfelelő pürés, inkább már krémesbe átnyúló állagot. Ha pedig túl sűrűre sikerül a főzet, a hígítása is egy elmaradhatatlan lépése az elkészítési folyamatnak. Hígitáshoz főleg növényi alapú tejeket (pl. mandulatejet vagy kókusztejet) használjunk.

Sok smoothie alapanyaga a banán: ez ad egy krémes állagot. Viszont érdemes a banánnál is arra figyelni, hogy hideg legyen (akár fagyasztott). Banán kapcsán egy javaslat: ha megmarad egy banán és kezd már barnulni tegyük be egy légmentesen záródó tasakba és tegyük be a fagyasztóba, így amikor szükség lesz rá csak kivesszük, beledaraboljuk a smoothie gépbe (vagy az aprítótálba) és elkészítjük a frissítő italt.

smoothie banán

 

Hogyan érhető el a tökéletes állagú smoothie?

A tökéletes állag mindenki számára eltérő lehet. Érdemes az alapján elkészíteni, hogy mi hogy szeretjük: hígabban, hogy könnyen lehessen inni - vagy sűrűbben, hogy szinte harapni lehessen (ez abban is jó, hogy jobban eltelít és akár az egyes fogyókúrába is jól beilleszthető).

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

A tavaszi fáradtság sokaknál jelentkezik, ezért az immunrendszerük megerősítésére törekszenek. A RedPower funkcionális gyógynövényitalok kitűnő választásnak bizonyulnak ebben az évszakban, hiszen segítenek feltölteni a tél végi vitaminraktárakat, és támogatják az immunrendszer megfelelő működését.

gastro érdekesség, 2024.03.26.

néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket

Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. A bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek.

gastro esemény, 2024.03.24.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.

világnapok, 2024.03.22.

Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata

Egy színházi élmény mindig utánozhatatlan, és ehhez ma már hozzátartozik az is, hogy előtte vagy utána beüljünk valahova ráhangolódni az eseményekre. Március 23-án idén is Színházak Éjszakája Budapesten, melyre a színházak ölelésében működő N28 Wine & Kitchen is kedves ajánlattal készül.

gastro esemény, 2024.03.21.

Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin

A több mint 170 nagykövetségnek helyet adó Washingtonban rendezték meg az idei Events DC Embassy Chef Challenge-t, amelyen a látogatók és a szakmai zsűri az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által készített autentikus italokat és ételeket kóstolhatták. Szabó Balázs paprikás csirkével és nokedlivel, valamint túrós pogácsával és zserbóval varázsolta el az amerikaiak ízlelőbimbóit.

gastro érdekesség, 2024.03.20.

A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága

Az egész világot érintő megélhetési válság miatt sokan választanak az egészséges élelmiszerek helyett olcsóbb, és ezáltal gyengébb színvonalú megoldásokat. Pedig vannak olyan alternatívák, amelyek megfizethetővé teszik a termékeket, a minőség és az ízélmény megtartása mellett.

alapanyag, 2024.03.20.

"narrow"
Gear.svg