Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix

-
receptek, 2021.07.19.

Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix

A smoothie fogyasztás trendje pedig alapjaiban változtatta meg az egészséges táplálkozás kőbe vésett ígéretét, hiszen villámgyorsan elkészíthető, vitaminokban gazdag és mindössze csak egy maroknyi hozzávalót követel meg.


Manapság egyre több helyen találkozhatunk a smoothie elnevezéssel, ami egy növényekben gazdag, folyadékkal (legtöbbször növényi tejjel) hígított turmix, igazi vitaminbomba, így télen-nyáron egyaránt egészséges frissítőként szolgálhat. Napról napra jelennek meg különféle magazinokban cikkek, amelyek smoothie recepteket rejtenek, és a boltok polcain palackozva is összetalálkozhatunk velük, nem is beszélve a vendéglátóhelyek smoothie-kínálatáról.

A változatos táplálkozás alapja többek között a hús, a gyümölcs, a zöldség, a hal, a tej és a tojás fogyasztása – természetesen csak mértékkel. Viszont a sok új egészséges ötlet és recept formabontó hatására, az emberek elkezdtek más alternatívák után nézni, hogy ezáltal kicsit változatosabbá tegyék az étrendjüket. A smoothie fogyasztás trendje pedig alapjaiban változtatta meg az egészséges táplálkozás kőbe vésett ígéretét, hiszen villámgyorsan elkészíthető, vitaminokban gazdag és mindössze csak egy maroknyi hozzávalót követel meg a kivitelezése

málnás smoothie

 

A smoothie jelentése

A turmixgépek és a hűtőszekrény feltalálása előtt alapvetően a nyers gyümölcsöket becézgették smoothie-nak.

Maga a smoothie szó “simát” jelent, takarva ezzel azt, hogy egyszerű gyümölcsökből, zöldségekből, illetve ezek keverékéből készül, és hogy mennyire krémesen sima állagú. De ezt az elnevezést valamiért nem fordították le, így terjedt el a neve.

Mi is az a smoothie?

A smoothie egy kellemesen krémes állagú, ízlés szerint édes vagy sós ital, amiben a legjobb, hogy évszaktól függetlenül akármikor elkészíthető, akár a saját otthonunk fala között is. Nincsenek benne megkötések, tehát mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és/vagy gyümölcsöket adhatjuk hozzá, ezzel végtelenné téve a variációk tárházát, hogy ne csak az unalomig kóstoljuk ugyanazt az ízkombinációt.

zöld smoothie

 

Smoothie története

A turmixgépek megjelenésével viszont már könnyebben el lehetett ezeket az italokat készíteni. Az első smoothie elkészítése az amerikai Mabel Stegner nevéhez fűződik, aki pontosan meghatározta a tökéletes smoothie állagát. A férfi egy turmixgépeket fejlesztő és gyártó cégnek dolgozott, így rövid időn belül a szenvedélyévé vált ennek a különleges italnak az elkészítése, ezért is nem véletlen, hogy kis idő elteltével még egy recepteskönyvet is kiadott. A könyv címe „Recipes to make you Warning – Go Round” volt, amely 12 smoothie receptet tartalmazott, illetve később a turmixgépek használatáról is kiadott egy könyvet, és ezen írása még a mai napig is fellelhető egyes netes weboldalakon, ahol meg is lehet őket vásárolni.

A smoothie-k másik nagynevű hívője az egykori testépítő és színész, Arnold Schwarzenegger, aki tápláló smoothie-val töltődött fel nap, mint nap.

A smoothie-k ma már az egész világot bejárták, és hazánkban is körülbelül 5-6 éve jelen van ezeknek a divatos italoknak az elkészítése. A smoothie előnyére legyen írva, hogy gyorsan elkészíthető, a hozzá felhasznált zöldségek és gyümölcsök kellően megőrzik a vitamin, tápanyag és élelmi rost tartalmukat. Kiválóan beindítják az anyagcserét és felébresztik, felfrissülést jelentenek a testünk, szervezetünk számára a korai órákban.

Smoothie vagy turmix?

Bár sokan szinonimaként használják a turmix és a smoothie kifejezéseket, mégis van közöttük különbség. Alapjaiban más a kettő eredete, elkészítési módja és az összetevők tekintetében is vannak némi eltérések.

A turmix mindig tej hozzáadásával készül, turmixgépben megkeverve a gyümölcsös koktélt, az eredetét pedig az 1950-es évek Amerikájának étkezési szokásaihoz köthetjük. Ezzel szemben a smoothie-ra nem jellemző, hogy tejtermékeket vagy aszalt gyümölcsöket tartalmazzon.

A smoothie a turmixszal ellentétben csak a 60-as években robbant be a köztudatba, tehát szorosan kapcsolódik az angolszász kultúra találmányaihoz. Általában nem turmixgépben, hanem botmixer vagy aprítógép segítségével készül, hogy ne legyen darabos textúrájú. Eredetileg szigorúan véve csak gyümölcsök vagy zöldségek jéggel pürésített végterméke volt, szóval teljes egészében mellőzte a tejet, tejtermékeket, mint hozzávalót.

Csakhogy a mai étkezési trendeknek hála a smoothie és a turmix kifejezés teljesen összemosódni látszik, ami nem véletlen, hiszen a két szó közötti cérnavékony határvonalat játszi könnyedséggel át lehet lépni. A receptekben elkezdtek megjelenni a smoothie-knál különféle tejek, joghurtok és magvak, ezzel felszabdalva a határt a smoothie és a turmix között.

Mi kell egy jó smoothie elkészítéséhez?

A jó smoothie elengedhetetlen kellékei egy botmixer, zöldségek, gyümölcsök, jég – feltéve, ha hűsítés céljából fogyasztjuk a nyári forróságban. A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, hogy a hozzávalók frissek és hidegek legyenek - akár fagyasztott gyümölcsök is. A pirosas színű smoothie-t szeretnénk, akkor válasszuk a meggyet, a málnát, az epret, a piros bogyós gyümölcsöket. Ha zöld színű smoothie-t szeretnénk, akkor spenótot tegyünk bele (ne aggódjunk, ízében nem lesz érezhető). Zöld smoothie-ba érdemes mentát és zöldalma húsát tenni, hogy még inkább frissítő minimálisan savas jegyek domináljanak benne.

Az állag eltalálására is fontos összpontosítani, hiszen a smoothie akkor lesz jó, ha eléri a megfelelő pürés, inkább már krémesbe átnyúló állagot. Ha pedig túl sűrűre sikerül a főzet, a hígítása is egy elmaradhatatlan lépése az elkészítési folyamatnak. Hígitáshoz főleg növényi alapú tejeket (pl. mandulatejet vagy kókusztejet) használjunk.

Sok smoothie alapanyaga a banán: ez ad egy krémes állagot. Viszont érdemes a banánnál is arra figyelni, hogy hideg legyen (akár fagyasztott). Banán kapcsán egy javaslat: ha megmarad egy banán és kezd már barnulni tegyük be egy légmentesen záródó tasakba és tegyük be a fagyasztóba, így amikor szükség lesz rá csak kivesszük, beledaraboljuk a smoothie gépbe (vagy az aprítótálba) és elkészítjük a frissítő italt.

smoothie banán

 

Hogyan érhető el a tökéletes állagú smoothie?

A tökéletes állag mindenki számára eltérő lehet. Érdemes az alapján elkészíteni, hogy mi hogy szeretjük: hígabban, hogy könnyen lehessen inni - vagy sűrűbben, hogy szinte harapni lehessen (ez abban is jó, hogy jobban eltelít és akár az egyes fogyókúrába is jól beilleszthető).

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Smoothie, a modern zöldség és gyümölcs turmix magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg