Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A smoothie fogyasztás trendje pedig alapjaiban változtatta meg az egészséges táplálkozás kőbe vésett ígéretét, hiszen villámgyorsan elkészíthető, vitaminokban gazdag és mindössze csak egy maroknyi hozzávalót követel meg.
Manapság egyre több helyen találkozhatunk a smoothie elnevezéssel, ami egy növényekben gazdag, folyadékkal (legtöbbször növényi tejjel) hígított turmix, igazi vitaminbomba, így télen-nyáron egyaránt egészséges frissítőként szolgálhat. Napról napra jelennek meg különféle magazinokban cikkek, amelyek smoothie recepteket rejtenek, és a boltok polcain palackozva is összetalálkozhatunk velük, nem is beszélve a vendéglátóhelyek smoothie-kínálatáról.
A változatos táplálkozás alapja többek között a hús, a gyümölcs, a zöldség, a hal, a tej és a tojás fogyasztása – természetesen csak mértékkel. Viszont a sok új egészséges ötlet és recept formabontó hatására, az emberek elkezdtek más alternatívák után nézni, hogy ezáltal kicsit változatosabbá tegyék az étrendjüket. A smoothie fogyasztás trendje pedig alapjaiban változtatta meg az egészséges táplálkozás kőbe vésett ígéretét, hiszen villámgyorsan elkészíthető, vitaminokban gazdag és mindössze csak egy maroknyi hozzávalót követel meg a kivitelezése
A turmixgépek és a hűtőszekrény feltalálása előtt alapvetően a nyers gyümölcsöket becézgették smoothie-nak.
Maga a smoothie szó “simát” jelent, takarva ezzel azt, hogy egyszerű gyümölcsökből, zöldségekből, illetve ezek keverékéből készül, és hogy mennyire krémesen sima állagú. De ezt az elnevezést valamiért nem fordították le, így terjedt el a neve.
A smoothie egy kellemesen krémes állagú, ízlés szerint édes vagy sós ital, amiben a legjobb, hogy évszaktól függetlenül akármikor elkészíthető, akár a saját otthonunk fala között is. Nincsenek benne megkötések, tehát mindig a szezonnak megfelelő zöldségeket és/vagy gyümölcsöket adhatjuk hozzá, ezzel végtelenné téve a variációk tárházát, hogy ne csak az unalomig kóstoljuk ugyanazt az ízkombinációt.
A turmixgépek megjelenésével viszont már könnyebben el lehetett ezeket az italokat készíteni. Az első smoothie elkészítése az amerikai Mabel Stegner nevéhez fűződik, aki pontosan meghatározta a tökéletes smoothie állagát. A férfi egy turmixgépeket fejlesztő és gyártó cégnek dolgozott, így rövid időn belül a szenvedélyévé vált ennek a különleges italnak az elkészítése, ezért is nem véletlen, hogy kis idő elteltével még egy recepteskönyvet is kiadott. A könyv címe „Recipes to make you Warning – Go Round” volt, amely 12 smoothie receptet tartalmazott, illetve később a turmixgépek használatáról is kiadott egy könyvet, és ezen írása még a mai napig is fellelhető egyes netes weboldalakon, ahol meg is lehet őket vásárolni.
A smoothie-k másik nagynevű hívője az egykori testépítő és színész, Arnold Schwarzenegger, aki tápláló smoothie-val töltődött fel nap, mint nap.
A smoothie-k ma már az egész világot bejárták, és hazánkban is körülbelül 5-6 éve jelen van ezeknek a divatos italoknak az elkészítése. A smoothie előnyére legyen írva, hogy gyorsan elkészíthető, a hozzá felhasznált zöldségek és gyümölcsök kellően megőrzik a vitamin, tápanyag és élelmi rost tartalmukat. Kiválóan beindítják az anyagcserét és felébresztik, felfrissülést jelentenek a testünk, szervezetünk számára a korai órákban.
Bár sokan szinonimaként használják a turmix és a smoothie kifejezéseket, mégis van közöttük különbség. Alapjaiban más a kettő eredete, elkészítési módja és az összetevők tekintetében is vannak némi eltérések.
A turmix mindig tej hozzáadásával készül, turmixgépben megkeverve a gyümölcsös koktélt, az eredetét pedig az 1950-es évek Amerikájának étkezési szokásaihoz köthetjük. Ezzel szemben a smoothie-ra nem jellemző, hogy tejtermékeket vagy aszalt gyümölcsöket tartalmazzon.
A smoothie a turmixszal ellentétben csak a 60-as években robbant be a köztudatba, tehát szorosan kapcsolódik az angolszász kultúra találmányaihoz. Általában nem turmixgépben, hanem botmixer vagy aprítógép segítségével készül, hogy ne legyen darabos textúrájú. Eredetileg szigorúan véve csak gyümölcsök vagy zöldségek jéggel pürésített végterméke volt, szóval teljes egészében mellőzte a tejet, tejtermékeket, mint hozzávalót.
Csakhogy a mai étkezési trendeknek hála a smoothie és a turmix kifejezés teljesen összemosódni látszik, ami nem véletlen, hiszen a két szó közötti cérnavékony határvonalat játszi könnyedséggel át lehet lépni. A receptekben elkezdtek megjelenni a smoothie-knál különféle tejek, joghurtok és magvak, ezzel felszabdalva a határt a smoothie és a turmix között.
A jó smoothie elengedhetetlen kellékei egy botmixer, zöldségek, gyümölcsök, jég – feltéve, ha hűsítés céljából fogyasztjuk a nyári forróságban. A legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, hogy a hozzávalók frissek és hidegek legyenek - akár fagyasztott gyümölcsök is. A pirosas színű smoothie-t szeretnénk, akkor válasszuk a meggyet, a málnát, az epret, a piros bogyós gyümölcsöket. Ha zöld színű smoothie-t szeretnénk, akkor spenótot tegyünk bele (ne aggódjunk, ízében nem lesz érezhető). Zöld smoothie-ba érdemes mentát és zöldalma húsát tenni, hogy még inkább frissítő minimálisan savas jegyek domináljanak benne.
Az állag eltalálására is fontos összpontosítani, hiszen a smoothie akkor lesz jó, ha eléri a megfelelő pürés, inkább már krémesbe átnyúló állagot. Ha pedig túl sűrűre sikerül a főzet, a hígítása is egy elmaradhatatlan lépése az elkészítési folyamatnak. Hígitáshoz főleg növényi alapú tejeket (pl. mandulatejet vagy kókusztejet) használjunk.
Sok smoothie alapanyaga a banán: ez ad egy krémes állagot. Viszont érdemes a banánnál is arra figyelni, hogy hideg legyen (akár fagyasztott). Banán kapcsán egy javaslat: ha megmarad egy banán és kezd már barnulni tegyük be egy légmentesen záródó tasakba és tegyük be a fagyasztóba, így amikor szükség lesz rá csak kivesszük, beledaraboljuk a smoothie gépbe (vagy az aprítótálba) és elkészítjük a frissítő italt.
A tökéletes állag mindenki számára eltérő lehet. Érdemes az alapján elkészíteni, hogy mi hogy szeretjük: hígabban, hogy könnyen lehessen inni - vagy sűrűbben, hogy szinte harapni lehessen (ez abban is jó, hogy jobban eltelít és akár az egyes fogyókúrába is jól beilleszthető).
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.