A Római-part története

-
Római-part, 2021.07.11.

A Római-part története

A Római-part népszerűsége egészen a 19. század elejééig nyúlik vissza, gasztronómia, szórakozást, sportolási lehetőség, minden egy helye. Az alábbi cikk rövid betekintést nyújt a Római-part történetébe, bemutatva a fővárosiak egyik „örökkedvenc” pihenőhelyét.


A Római-part Buda északi csücskében található, közel 10 kilométer hosszú partszakasz. Az óbudai partszakasz az Aranyhegyi patak torkolatától egészen Budapest határáig terjed. Minden évszakban népszerű úti cél, Egy hosszú téli nap után pihentető kikapcsolódás egy rövid séta a fagyos Duna –partján, tavasszal az ébredező természet lágy ölén sétálva, nyáron a naplementében sétálva, ősszel pedig a fák sárguló levelei alatt sétálva élvezhetjük adottságait. Mindenki kedvence, hiszen a főváros minden részéről könnyedén megközelíthető. Egy forró nyári napon egy egész napot eltölthetünk a vízpart mellett. A család minden tagja és kedvenc négylábú barátunk is biztosan élvezni fogja az itt eltöltött időt. Kiváló kerékpáros útvonal, kedvez az evezős sportok szerelmeseinek és egy hosszú nap után egy nagyfröccs társaságában átbeszélhetjük a nap legfontosabb történéseit.

A retro-életérzés tagadhatatlan a különböző vendéglátó egységekből kiáramló illatoknak köszönhetően, hiszen a ropogósra sült hekk, a sajtos-tejfölös fokhagymás lángos és egy korsó sör a Római-part elmaradhatatlan velejárója.

Római-part története

A Római-part története egészen a 19. század közepéig vezethető vissza. A fővárosi és környéki lakosok kedvelt fürdőzőhelye, a vízi élet felkapott központja volt. Az evezős sportok meghonosítását a kor két kiemelkedő alakjának, Széchenyi Istvánnak és Wesselényi Miklósnak köszönhetjük. További érdekesség, hogy a Római-parton 1842-ben rendezett első evezős versenyt a Lánchíd tervezője Clark Ádám nyerte meg.

A 19. század végén megalakult az evezős szövetség. Későbbiekben pedig összesen 23 csónakház működött a Római-parton. A parti gasztronómia már a kezdetektől együtt fejlődött a part történetével.

A 20. század elején már öt csárdát – Tüzes, Nap néni, Nap bácsi, Bivalyos, Haraplak -, két vendéglőt – Lieb, Burgermeister - és három szabadstrandot – Hungária, Duna, TUNGSRAM - találhattunk meg a partszakaszon.
Leghíresebb és legrégibb a Bivalyos csárda, melyet 1798-ban a gázlónál kialakult vásártér mellé építettek. A bivalykereskedők itt vásárolták meg a gazdáktól az állatokat. Már a korabeli katonai felmérés térképén is megtalálható volt a csárda akkori W. h. jelzése. A csárda köré gyűltek a kézművesek is: kirakodóvásáraik a mai búcsúk hangulatát idézték. Az 1930-as évektől a római-parti élet és a vadevezősök kedvelt szórakozóhelyévé vált.

Az 1953-as árvíz után megépítették a Nánási úti és a Királyok útja melletti nyúlgátat, 1980-re pedig elkészült a Duna mellett futó Békásmegyeri-lakótelepet is védő gát, azaz a római-parti végleges védmű első szakasza. Ez Pünkösdfürdő utcától a város határáig kiváltotta a Királyok úti gátat.

A 20. században a Római-part a fővárosi vízi sportok paradicsomává vált. A Római-part egyet jelentett a Dunával és a csónakházzal. Vállalati, egyesületi és magán csónakházak tucatjait építették fel, Hétvégeken a fővárosiak a tiszta vizű Dunában fürdőzéssel pihenték ki a hét fáradalmait, az aktív pihenés szerelmesei kajakba/kenuba pattantak és áteveztek a közeli Lupa-szigetre vagy Szentendrére. Sajnos a vízminőség romlása miatt a fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették.

A modern Római-part

A rendszerváltás után a vállalati üdülőházakat és a csónakházakat privatizálták. Így sajnos többségük bezárt, átépítették vagy lebontották őket. Helyükre a 2000-es évek elején lakóparkokat kezdtek el építeni. Számos változáson ment keresztül az elmúlt 21 évben a partszakasz. Új éttermek, szállodák, különböző vendéglátói egységek jöttek-mentek: azonban a Római-part varázsa a régi maradt.

A korábbi csendes hétvégi pihenő övezetből mára egy nyüzsgő, hétvégente zsúfolt, programokban gazdag központ alakult ki. A 23 csónakházból jelenleg öt működik. A természeti értékek megőrzésének hála és az öreg fák lombjai alatt pihenve újra és újra átélhetjük a 100 évvel ezelőtti hangulat.

Veres Eszter

Tetszett a(z) A Római-part története magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Római-part története magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg