Az igazi hekk nyomában

-
Római-part, 2021.07.11.

Az igazi hekk nyomában

Mi az a tipikus nyári étel, ami nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának? De mitől is ilyen népszerű ez az étel? Utánajártunk!


Magyarországon a 70-es években lett igazán népszerű, akkoriban még sokszor úgy emlegették: csacsihal. Ezzel a megnevezéssel ma már ritkán találkozni, maga a fogás azonban most már nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának.

Honnan származik a hekk?

A hekk, vagy latin nevén a Merluccius merluccius egy tengerekben élő ragozódó faj. A gerinceseken belül a tőkehalak rendjébe tartozik.  Habár az egyik legnépszerűbb nyári standétel itthon, ugyanakkor mégsem hazai halról van szó, ugyanis nem az országban található vizekből származik (Argentínából, Chileből, Peruból). Az állat az Atlanti-óceán európai partjainál honos, ám Magyarországra leginkább Dél-Amerika, illetve Afrika partjainál kifogott példányok kerülnek.

 

Miért pont hekk?

A hekkben kevés szálka van, azok is annyira aprók, hogy elroppan evés közben és nem veszélyes az emberre.

A tökéletes hekk titka

Ahhoz, hogy megtapasztaljuk az igazi, hamisíthatatlan nyári ízélményt, nagyon fontosak az megfelelő alapanyagok. Az első és talán a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű halból készüljön az étel, hiszen ez az alapja mindennek. A második fontos összetevő a panír, mely során a liszthez őrölt fűszerpaprikát adnak hozzá, majd tojásba mártják a halat, végül pedig ismét megforgatják a paprikás lisztben. Ezután teszik bele a forró olajba és sütik aranybarna színűre. A cél, hogy a végén kívül ropogós, belül pedig puha és omlós állagú legyen.

 

Mit együk a hekk mellé?

Egyéni ízlés kérdése, hogy mit társítunk a hal mellé. Ha azonban tanácstalanok vagyunk, érdemes a tapasztaltakra hallgatni. Nem lőhetünk mellé, ha megfigyeljük, hogy a legnépszerűbb büfék milyen köretekkel kínálják az ételt. A kovászos uborka, sült krumpli és a kenyér nélkülözhetetlen, de szoktak ajánlani mellé tartármártást vagy majonézes salátát is.

 

Egy jó hekk a Római-parton?

Bár sokan úgy gondolják, hogy ez az étel leginkább a Balatonhoz köthető, a Duna-parti helyeken is éppúgy van létjogosultsága. Nem számít, hogy tó vagy folyó, a lényeg, hogy ha vízpart, akkor bizony jöhet a strandkaja. Budapest egyik legjobb kiülős, lazítós helye egy meleg nyári napon, az bizony a Római-part. A kikapcsolódás, strandolás vagy baráti találkozás elengedhetetlen része pedig egy jó étkezés. Menjünk el a Római-parton a szálloda hajóhoz és annak környékén sok jó büfét találunk.

 

Hekk a Budapesten

Ha azonban a Római-partra nincs lehetőségünk kijutni, akkor sem vagyunk bajban, hiszen a város számos különböző pontján találhatunk olyan helyeket, ahol érdemes megkóstolni a hekket. Ilyen például a Népszigeten található Wasser, ahol a halak mellet már hagyományos magyar ételek is fent vannak az étlapon. Vagy ott van a pesti oldalon található Halas Guszti, ahol a hekken kívül a keszeget is érdemes megkóstolni. A budai oldal se marad jó hely nélkül, hiszen ott van például a Dunaparti Megálló, ami mellett nehéz észrevétlenül elmenni, hiszen a büfé valójában egy hatalmas piros busz Budapfoknál, a hangulat pedig garantált.

Guba Márti

Tetszett a(z) Az igazi hekk nyomában magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az igazi hekk nyomában magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg