Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Mi az a tipikus nyári étel, ami nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának? De mitől is ilyen népszerű ez az étel? Utánajártunk!
Magyarországon a 70-es években lett igazán népszerű, akkoriban még sokszor úgy emlegették: csacsihal. Ezzel a megnevezéssel ma már ritkán találkozni, maga a fogás azonban most már nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának.
A hekk, vagy latin nevén a Merluccius merluccius egy tengerekben élő ragozódó faj. A gerinceseken belül a tőkehalak rendjébe tartozik. Habár az egyik legnépszerűbb nyári standétel itthon, ugyanakkor mégsem hazai halról van szó, ugyanis nem az országban található vizekből származik (Argentínából, Chileből, Peruból). Az állat az Atlanti-óceán európai partjainál honos, ám Magyarországra leginkább Dél-Amerika, illetve Afrika partjainál kifogott példányok kerülnek.
A hekkben kevés szálka van, azok is annyira aprók, hogy elroppan evés közben és nem veszélyes az emberre.
Ahhoz, hogy megtapasztaljuk az igazi, hamisíthatatlan nyári ízélményt, nagyon fontosak az megfelelő alapanyagok. Az első és talán a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű halból készüljön az étel, hiszen ez az alapja mindennek. A második fontos összetevő a panír, mely során a liszthez őrölt fűszerpaprikát adnak hozzá, majd tojásba mártják a halat, végül pedig ismét megforgatják a paprikás lisztben. Ezután teszik bele a forró olajba és sütik aranybarna színűre. A cél, hogy a végén kívül ropogós, belül pedig puha és omlós állagú legyen.
Egyéni ízlés kérdése, hogy mit társítunk a hal mellé. Ha azonban tanácstalanok vagyunk, érdemes a tapasztaltakra hallgatni. Nem lőhetünk mellé, ha megfigyeljük, hogy a legnépszerűbb büfék milyen köretekkel kínálják az ételt. A kovászos uborka, sült krumpli és a kenyér nélkülözhetetlen, de szoktak ajánlani mellé tartármártást vagy majonézes salátát is.
Bár sokan úgy gondolják, hogy ez az étel leginkább a Balatonhoz köthető, a Duna-parti helyeken is éppúgy van létjogosultsága. Nem számít, hogy tó vagy folyó, a lényeg, hogy ha vízpart, akkor bizony jöhet a strandkaja. Budapest egyik legjobb kiülős, lazítós helye egy meleg nyári napon, az bizony a Római-part. A kikapcsolódás, strandolás vagy baráti találkozás elengedhetetlen része pedig egy jó étkezés. Menjünk el a Római-parton a szálloda hajóhoz és annak környékén sok jó büfét találunk.
Ha azonban a Római-partra nincs lehetőségünk kijutni, akkor sem vagyunk bajban, hiszen a város számos különböző pontján találhatunk olyan helyeket, ahol érdemes megkóstolni a hekket. Ilyen például a Népszigeten található Wasser, ahol a halak mellet már hagyományos magyar ételek is fent vannak az étlapon. Vagy ott van a pesti oldalon található Halas Guszti, ahol a hekken kívül a keszeget is érdemes megkóstolni. A budai oldal se marad jó hely nélkül, hiszen ott van például a Dunaparti Megálló, ami mellett nehéz észrevétlenül elmenni, hiszen a büfé valójában egy hatalmas piros busz Budapfoknál, a hangulat pedig garantált.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.