Gluténmentes hekk a Római-parton

-
Római-part, 2023.07.06.

Gluténmentes hekk a Római-parton

A Római-part egy speciális hely Budapesten: az evezőstelepekkel, hekk árusokkal és a Duna-parttal magával ragadó hangulata van. Viszont a korabeli hangulat ellenére egyre inkább megjelennek az új dolgok is és ebbe beletartozik a gluténmentes hekk is, így már mindenki leülhet egyet enni és inni a séta és a biciklizés közben!


Budapesten, Buda északi részén, a III. kerületben található egy olyan partszakasza a Dunának, ami még érintetlen. Természetes környezetében a Római parton megannyi fák árnyékába, a csónakházak mellett található a Hekk Mester büfé. Már első pillantásra is szimpatikus hely, a kis piros kockás terítők az asztalon, gyönyörű kilátással a Dunára.

Juhász Ferenc - akit mindenki csak Janó, a Hekk Mester néven ismer - már 11 éve megtalálható a Római parton. Kisgyermek kora óta tudta, hogy a vendéglátással szeretne foglalkozni. Mindig vonzotta a vendéglátás. Több vendéglátó egységet is vezetett mikor 2012-ben megnyitotta társtulajdonosként a Hekk Mestert, majd 2018-ban egyedüli tulajdonosként átköltözött jelenlegi helyére.

Horváth Ferenc - Hekk Mester


 „A magyar  gasztronómia olyan gyors fejlődésen megy keresztül, amit a büfék sem hagyhatnak figyelmen kívül, gyorsan reagálnunk kell az igényekre.  Régebben csak 10-12 féle étellel álltunk a vendégeink rendelkezésére, most csak a halételeink teszi ki ezt a számot. Bár a Római part kifejezettem a Hekkimádók Mekkája, ki kell szolgálnunk minden igényt, ezért bővitetettük ki az étlapunkat, hozzáigazítva a megváltozott étkezési szokásokhoz. A vegetáriánusoknak a többféleképpen elkészített sajtok mellett saláták is találhatóak az étlapunkon.

Most egy új projektben vagyunk benne, ami a glutén érzékenyeket érinti. Felkerült az étlapunkra a gluténmentes hekk is, ami Cosori air fryerben készül. Ez egy légkeveréses sütő, amiben kizárólag ezek a speciálisan fűszerezett halak készülhetnek, ezzel biztosítva a teljes gluténmentességet. A panírhoz Szafi konyhájából kapjuk az alapanyagot, és a fűszereket.

"Tulajdonosként mindig arra törekszem, hogy a legjobb kiszolgálásban részesüljenek a vendégeim, és a legjobb minőségű étel kerüljön az asztalukra. Rengeteg visszatérő vendégünk van, akik már szinte barátként jönnek hozzánk.” - mondta Janó, a Hekk Mester

Idén több budapesti hekkezőt is teszteltek a gasztronómiai portálok munkatársai, azonban csak a Hekk Mester kapott 10/10-es minősítést, így Ők lettek Budapest legjobb hekkezője. Örülhetünk, hogy Budapestnek van egy Római partja. Igazi retró érzés tölti el azokat az embereket, akik ide látogatnak, de azért a gasztronómia is lépést tart a divattal. Jó ide lejönni, sétálni, biciklizni, enni egy finom hekket, majd hideg fröccsel leöblíteni, megúsztatni a halat.

A római part legújabb nagy fogása: megérkezett az egészségtudatos Fitnessz-hekk

Idén nyáron már gluténmentes, diétás hekket is ehetünk Óbudán

A hekk a hetvenes évek óta kultikus pontja a hazai vízparti büfék kínálatának. A gluténérzékenyeknek és az egészségtudatosan étkezőknek azonban eddig kétszer is meg kellett gondolniuk, hogy bevállalják-e ezt a retro finomságot. Mostantól azonban sokkal egyszerűbb a döntés: a Római parti Hekkmester az idei szezonban kínálatára tűzte a gluténmentesen, airfryer-ben és minőségi alapanyagokból készülő, egészséges Fitness Hekket.

fitness hekk
A Fitness Hekk jó minőségű hekkből, a Hekk Mester titkos panírjával, és gluténmentes lisztkeverékből készül. A halat nem az eddig megszokott bő olajban merítik meg, hanem forró levegővel sütik ízletesre egy airfryer-ben, így nem csak a gluténérzékenyeknek, hanem a diétázóknak is remek választás lehet.

Forradalmi újítás a Hekk Mesternél

Az idei évben több budapesti hekkezőt is teszteltek a gasztronómiai portálok munkatársai, azonban csak a legendás Hekk Mester érdemelte ki a 10/10-es minősítést, így 2023-ban ők lettek Budapest legjobb hekkezője.

„11 éve üzemel a Hekk Mester a Rómain. A kínálatunk főleg klasszikus strandételekből áll. Idén mertünk nagyot álmodni, és négy cég összefogásából, de személyes indíttatásból született meg a klasszikus hekk gluténmentes, egészségfókuszú változata. Heteken át folyt a tesztelés, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ez Magyarországon először nálunk kapható, és a visszajelzések alapján hiánypótló termék” – árulta el Juhász F. Janó, a Hekk Mester. Hozzátette, a minőségi alapanyagok legalább annyira fontosak, mint a jó recept, így az összefogásnak hála születhetett meg ez az ízletes újdonság.

Így készítheted el otthon!

A hekkmester receptjében van egy titkos összetevő is, ezért az otthoni kísérlet biztosan nem lesz pontosan ugyanolyan, de segítünk, mikre figyelj, ha megkívántad a hekket és elkészítenéd magadnak a fitnessz-verzióját.

Mindennek alapja: a hekk

A hekk csak jó minőségű halból lesz az igazi. A minőségi hekk argentín vagy falklandi, ilyeneket találunk például a Bahamas kínálatában. Az is fontos, hogy melyik hekkhalfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa. Természetesen a frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb.

Mentes morzsa a gluténérzékenyeknek

Ha gluténmentes változatot szeretnénk, jól meg kell választanunk a liszt és a panírmorzsa gyártóját, hogy valóban mentes-e a termék, meg kell nézni, milyen vizsgálatokat végeznek. Emellett az összetevők is kulcsfontosságúak, mivel a legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórárára nincsen jó hatással. A Szafi-termékek ezzel szemben lassú felszívódású szénhidrátokat, rostokat tartalmaznak, így nem lehet velük mellényúlni.

Bő olaj helyett forró levegő

A magyar konyhában népszerű és gyakran fogyasztott fogások többnyire zsíros, kalóriadús falatok. Ezeket azonban egészségesebben is elkészíthetjük, ha a bő olajat vagy zsírt lecseréljük egy airfryer-re. A választásnál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosárméret, egy 4 fős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni, ilyenek a Cosori termékei is.

COSORI Air Fryer

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Gluténmentes hekk a Római-parton magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gluténmentes hekk a Római-parton magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg