Gluténmentes hekk a Római-parton

-
Római-part, 2023.07.06.

Gluténmentes hekk a Római-parton

A Római-part egy speciális hely Budapesten: az evezőstelepekkel, hekk árusokkal és a Duna-parttal magával ragadó hangulata van. Viszont a korabeli hangulat ellenére egyre inkább megjelennek az új dolgok is és ebbe beletartozik a gluténmentes hekk is, így már mindenki leülhet egyet enni és inni a séta és a biciklizés közben!


Budapesten, Buda északi részén, a III. kerületben található egy olyan partszakasza a Dunának, ami még érintetlen. Természetes környezetében a Római parton megannyi fák árnyékába, a csónakházak mellett található a Hekk Mester büfé. Már első pillantásra is szimpatikus hely, a kis piros kockás terítők az asztalon, gyönyörű kilátással a Dunára.

Juhász Ferenc - akit mindenki csak Janó, a Hekk Mester néven ismer - már 11 éve megtalálható a Római parton. Kisgyermek kora óta tudta, hogy a vendéglátással szeretne foglalkozni. Mindig vonzotta a vendéglátás. Több vendéglátó egységet is vezetett mikor 2012-ben megnyitotta társtulajdonosként a Hekk Mestert, majd 2018-ban egyedüli tulajdonosként átköltözött jelenlegi helyére.

Horváth Ferenc - Hekk Mester


 „A magyar  gasztronómia olyan gyors fejlődésen megy keresztül, amit a büfék sem hagyhatnak figyelmen kívül, gyorsan reagálnunk kell az igényekre.  Régebben csak 10-12 féle étellel álltunk a vendégeink rendelkezésére, most csak a halételeink teszi ki ezt a számot. Bár a Római part kifejezettem a Hekkimádók Mekkája, ki kell szolgálnunk minden igényt, ezért bővitetettük ki az étlapunkat, hozzáigazítva a megváltozott étkezési szokásokhoz. A vegetáriánusoknak a többféleképpen elkészített sajtok mellett saláták is találhatóak az étlapunkon.

Most egy új projektben vagyunk benne, ami a glutén érzékenyeket érinti. Felkerült az étlapunkra a gluténmentes hekk is, ami Cosori air fryerben készül. Ez egy légkeveréses sütő, amiben kizárólag ezek a speciálisan fűszerezett halak készülhetnek, ezzel biztosítva a teljes gluténmentességet. A panírhoz Szafi konyhájából kapjuk az alapanyagot, és a fűszereket.

"Tulajdonosként mindig arra törekszem, hogy a legjobb kiszolgálásban részesüljenek a vendégeim, és a legjobb minőségű étel kerüljön az asztalukra. Rengeteg visszatérő vendégünk van, akik már szinte barátként jönnek hozzánk.” - mondta Janó, a Hekk Mester

Idén több budapesti hekkezőt is teszteltek a gasztronómiai portálok munkatársai, azonban csak a Hekk Mester kapott 10/10-es minősítést, így Ők lettek Budapest legjobb hekkezője. Örülhetünk, hogy Budapestnek van egy Római partja. Igazi retró érzés tölti el azokat az embereket, akik ide látogatnak, de azért a gasztronómia is lépést tart a divattal. Jó ide lejönni, sétálni, biciklizni, enni egy finom hekket, majd hideg fröccsel leöblíteni, megúsztatni a halat.

A római part legújabb nagy fogása: megérkezett az egészségtudatos Fitnessz-hekk

Idén nyáron már gluténmentes, diétás hekket is ehetünk Óbudán

A hekk a hetvenes évek óta kultikus pontja a hazai vízparti büfék kínálatának. A gluténérzékenyeknek és az egészségtudatosan étkezőknek azonban eddig kétszer is meg kellett gondolniuk, hogy bevállalják-e ezt a retro finomságot. Mostantól azonban sokkal egyszerűbb a döntés: a Római parti Hekkmester az idei szezonban kínálatára tűzte a gluténmentesen, airfryer-ben és minőségi alapanyagokból készülő, egészséges Fitness Hekket.

fitness hekk
A Fitness Hekk jó minőségű hekkből, a Hekk Mester titkos panírjával, és gluténmentes lisztkeverékből készül. A halat nem az eddig megszokott bő olajban merítik meg, hanem forró levegővel sütik ízletesre egy airfryer-ben, így nem csak a gluténérzékenyeknek, hanem a diétázóknak is remek választás lehet.

Forradalmi újítás a Hekk Mesternél

Az idei évben több budapesti hekkezőt is teszteltek a gasztronómiai portálok munkatársai, azonban csak a legendás Hekk Mester érdemelte ki a 10/10-es minősítést, így 2023-ban ők lettek Budapest legjobb hekkezője.

„11 éve üzemel a Hekk Mester a Rómain. A kínálatunk főleg klasszikus strandételekből áll. Idén mertünk nagyot álmodni, és négy cég összefogásából, de személyes indíttatásból született meg a klasszikus hekk gluténmentes, egészségfókuszú változata. Heteken át folyt a tesztelés, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ez Magyarországon először nálunk kapható, és a visszajelzések alapján hiánypótló termék” – árulta el Juhász F. Janó, a Hekk Mester. Hozzátette, a minőségi alapanyagok legalább annyira fontosak, mint a jó recept, így az összefogásnak hála születhetett meg ez az ízletes újdonság.

Így készítheted el otthon!

A hekkmester receptjében van egy titkos összetevő is, ezért az otthoni kísérlet biztosan nem lesz pontosan ugyanolyan, de segítünk, mikre figyelj, ha megkívántad a hekket és elkészítenéd magadnak a fitnessz-verzióját.

Mindennek alapja: a hekk

A hekk csak jó minőségű halból lesz az igazi. A minőségi hekk argentín vagy falklandi, ilyeneket találunk például a Bahamas kínálatában. Az is fontos, hogy melyik hekkhalfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa. Természetesen a frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb.

Mentes morzsa a gluténérzékenyeknek

Ha gluténmentes változatot szeretnénk, jól meg kell választanunk a liszt és a panírmorzsa gyártóját, hogy valóban mentes-e a termék, meg kell nézni, milyen vizsgálatokat végeznek. Emellett az összetevők is kulcsfontosságúak, mivel a legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórárára nincsen jó hatással. A Szafi-termékek ezzel szemben lassú felszívódású szénhidrátokat, rostokat tartalmaznak, így nem lehet velük mellényúlni.

Bő olaj helyett forró levegő

A magyar konyhában népszerű és gyakran fogyasztott fogások többnyire zsíros, kalóriadús falatok. Ezeket azonban egészségesebben is elkészíthetjük, ha a bő olajat vagy zsírt lecseréljük egy airfryer-re. A választásnál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosárméret, egy 4 fős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni, ilyenek a Cosori termékei is.

COSORI Air Fryer

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Gluténmentes hekk a Római-parton magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gluténmentes hekk a Római-parton magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg