Római-part és a kultúrális programok

-
Római-part, 2021.07.13.

Római-part és a kultúrális programok

A szabadtéri programok lehetőségei közül a Római-partot tartják a leghangulatosabbnak Budapesten. Órákat el tudnak tölteni az oda látogatók, hiszen van lehetőség sportolás szempontból evezésre kerékpározásra vagy akár egy kellemes esti sétára, és egyéb kikapcsolódási programra, úgy mint különböző büfék és éttermek kirpóbálására vagy különböző stílusú koncertek hallgatására. 


A Római-part 

Az, aki a Budapesten és a vonzáskörében elérhető programok között keresgél, elég hamar találkozni fog a Római-part nevével. Sokak szerint van egy balatoni hangulata az ott megtalálható éttermek és büfék miatt.

A Római-part, a turisták által is kedvelt partszakasz Óbuda északi részén található a Duna mentén. Az Aranyhegyi-patak torkolatától a Losonc utcáig tartó szakasz, a Rómaifürdő nevű városrész Duna-menti sétánya. 

Megközelíthetőség szerint az a különlegessége, hogy az odatartó vagy a partszakaszon áthaladó buszokon (106,34) kívül HÉVvel  is el lehet érni. 

 

A Római-part nyújtott programlehetőségek

Nehéz összeszámolni, hogy a Római-part pontosan hányféle lehetőséget kínál az arra járó emberek számára. Legyen szó sportolásról, kikapcsolódásról családi és baráti körökben, vagy csak szimplán egy sétáról, mindig akadnak opcionális programok, amelyek rendelkezésünkre állnak. 

Az örök kedvence a látogatóknak gasztronómiai és kikapcsolódási szempontból a Fellini Római Bisztró, amely nem csak italokat és ételeket foglal magában, hanem bizony szórakoztatási programokkal sem marad el. Így például a hozzájuk ellátogató vendégek élvezhetik a folyóparti mozi-, illetve színházi előadásokat, koncerteket, vagy akár az egyik legnagyobb büszkeségükkel, a mozgókönyvtárral is megismerkedhetnek. Mindezt megtehetjük, miközben sziesztát tartunk egy nyugágyban a Duna mellett. Hasonló dunaparti hely a NAP bácsi (Fellini mellett),  ahol babzsákokon, feküdhetünk és mellettünk levő kis kerekes kocsikra tudjuk tenni az italokat.

A sportolók sem unatkoznak a parton, hiszen olyan izgalmas választék áll rendelkezésükre, mint az egy-, illetve kétszemélyes tengeri vagy túra kajakozás, kenuzás. Azok számára, akik nem használják rendszeresen ezeket a vízi eszközöket, fennáll az esély kísérőt is szervezni maguk mellé, hogy ne maradjanak egyedül abban az esetben, ha valami gond merülne fel evezés közben.

A csónakházak, vele együtt pedig az evezős sportok az 1920-as évektől jelentek meg a partszakaszon, ezzel el is kezdődött a lehetőségek kihasználása. Emiatt több tízezren főleg a főváros mellett elő emberek jártak ide nyaralni.  Az 1970-es évektől hanyatlásnak indult, ám annak ellenére, hogy kicsi evezős bázis van jelen a Római-parton, ők kitartóan állják a sarat, és amennyit ki tudnak hozni belőle, azt megteszik. 

 

A Rómaistrand-fürdő 

Azok számára, akik a klasszikus strandokat szeretik a Római strandfürdő is rendelkezésre áll nyáron a partszakasz közelében. 

Különböző medencékkel vár akár sport szintjén úszni, akár lubickolni a felnőtt- és gyerek strandmedencékben vágyik az ember. Ezen kívül van lehetőség szaunázni, kipróbálni a csúszdaparkot, ami öt különböző alakú 29-119 méter hosszúság között lévő csúszdát foglal magában vagy akár a gyerekek számára kialakított játszóteret.

Parkolásra díjmentesen van lehetőség. Az értékmegőrzés miatt sem kell izgulnunk,: szekrényes öltözőket tudnak az odalátogató emberek igénybe venni.

 

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Római-part és a kultúrális programok magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Római-part és a kultúrális programok magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg