Római-parti étel-ital ajánló

-
Római-part, 2021.07.11.

Római-parti étel-ital ajánló

Római-parton egész sok hely találahtó, de hova érdemes menni? Melyik az igazán megfelelő? A cikkünkben segítünk választani!


A Római-part egy békebeli terület Budapest északi részén, ahol megállt az idő. A parti fák árnyékában ehetünk, ihatunk és közben valahonnan mindig szól a zene – de csak annyira, hogy hallatszódjon a Duna csobogása. Igazi élmény lehet mindenki számára, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a mindennapjaiban!

Hol is van a Római-part?


A Római-part Óbudán található a Duna parton. Ez egy majdnem 4km hosszú terület, ami az Északi-összekötő híd és az Aranyhegyi patak között található. Széltében pedig a Duna és a Nánási út határolja.
Érdemes a szálloda hajóhoz menni, nagyjából az a Római-part közepe és onnan sétálni egy kicsit fel és le, hogy a megfelelő helyet ki lehessen választani.

 

Hogy lehet eljutni a Római-partra?


A római partra legjobb biciklivel menni, mert úgyis akkor megyünk oda, amikor jó idő van – és ha biciklivel megyünk, akkor legalább ihatunk is :) Az Eurovelo 6-os bicikliút a Római-partnál halad el, így könnyen és biztonságosan eljuthatunk oda.

Természetesen mehetünk autóval is, de arra fel kell készülni, hogy kicsit nehézkes a parkolás, mert nincs dedikált parkoló, a Duna partra menő utcák (inkább nevezzük szervízútnak) szűkek és általában teli vannak. Vadászni kell a helyet...

Mehetünk BKK-val is, a HÉV egy jó opció, de ilyenkor egy kicsit többet kell gyalogolni. De a 106-os vagy 34-es busszal is ki tudunk jutni.
Korábban még (BKK) hajóval is kimehettünk, de ez a lehetőségünk már megszűnt.

Ha valaki hajóval szeretne érkezni a Dunán, akkor javasoljuk, hogy a Budapest BBQ-nál kössön ki (és egyen egy jó szendvicset).


Mit együnk / mit igyunk a Római-parton?


Klasszikus étel a hekk – vagy a kolbász, kovászos uborkával, kenyérrel (vagy hasábbal) és tartárral. Hozzá sör vagy fröccs dukál – gyerekeknek almafröccs. Menjünk ki ebédre és a szállóda hajó környékén levő helyeknél rendeljünk egyet. A nevünkön fognak szólítani és úgy kapjuk meg az ételt.
De ha más fajta ételt szeretnénk enni, akkor is sok lehetőség közül tudunk választani:
- Ha pizzát szeretnénk, akkor látogassuk meg a Kupak & Dugó nevű helyet, ahol nápolyi pizzát kaphatunk
- Ha street foodot szeretnénk, akkor a MIAMOR a megfelelő hely (vegánoknak is!), ahol food truck-ok várnak bennünket
- A BBQ ételre fáj a fogunk, akkor irány a Budapest BBQ (a mobilgát mellett)
- Ha valaki bogrács ételre vágyik, akkor a Két Rombusz udvarán ezt is megkaphatjuk – de ezt saját magunknak kell elékszíteni! Kapunk bográcsot, fát a tűzhöz, de az alapanyagot magunknak kell vinni. Ideális lehet kisebb társaságok számára!
- De akár kenyérlángost is ehetünk a Szittya Pitában
- Ha valaki elegánsabb / modernebb környezetben szerretne bistro ételeket enni, akkor nekik a Molo vagy a Nebro nevű helyeket ajánljuk

Az ebéd után együnk egy fagyit! Akár a Czienel cukrászdában (vagy az Evezős Sörkert mellett kihelyezett részlegükben), akár a Minus 11-ben (ez a Római-part északi részén, a mobilgát utáni területen található). Mindkettő helyek kiváló minőségű fagyit kaphatunk.

Aztán jöhet egy kis ejtőzés a fák alatt! Ehhez az alábbi helyeket ajánljuk
- Két Rombusz » itt két régi romos autóbusz (rom-busz) található, aminek a tetejére vagy ami elé kiülhetünk pihenni
- Nyárfás kávézó » ez a Római-part déli részén található, jó rálátással a Dunára. Nevét onnan kapta, hogy a teraszon van egy nagy nyárfa, amit körbe építettek
- Kupak & Dugó » Ez egy kerthelyiség, ahol fák árnyékában ihatunk többek között kisüzemi borokat és kézműves söröket

A nap végét érdemes a Felliniben vagy a NAP bácsiban zárni. Itt ki tudunk feküdni egy nyugágyban a Duna partra és kényelmesen tudjuk nézni, ahogy elcsöndesedik minden.
(Viszont itt figyelni kell a Duna vízállására, mert magas vízállás esetén a sóderes part nincs kint, így nem tudunk kifeküdni a nyugágyakba!)

Este pedig a hangokat érdemes követni, mert a Csónakházban vagy az Evezős Sörkertben vagy a Kupak & Dugóban folytatódik a zenés táncos mulatschág, azaz party hajnalig...

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Római-parti étel-ital ajánló magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Római-parti étel-ital ajánló magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg