Légy Te is Teraszügynök!

-
Terazzia, 2019.07.02.

Légy Te is Teraszügynök!

Bizonyára többünkkel előfordult már, hogy beültünk egy elsőre jól kinéző kávézóba, étterembe, majd életünk legnagyobb balekjaként távoztunk. Máskor viszont úgy éreztük: rátaláltunk minden helyek legjobbikára. Az ilyen kiülős helyeknek se szeri, se száma, elöntötték a tereket, a körutakat és mellékutcákat a teraszok. A jelenség jó. Az eredmény vegyes. Itt az ideje, hogy visszajelezzünk.A KGB tisztek és 007-esek ideje lejárt. Korunk ügynöke tesz a hidegháborúra és a szakállas ladeni eposzra, mert legfőbb ellensége az elharapódzott középszerű vendéglátás. A láthatatlan ügynökeink ellepik az országot!Ha a körúton keresztül esik egy rossz helyre kipakolt tuján, mű muskátli ágyáson, most jelenthet. Ha felejthetetlen élmény éri az egyik óriás sörös napernyő alatt, mondja el. Vannak nívósabb helyek, kevésbé nívós teraszok, otthonosak, tarka-barkák, lúzer és észveszejtő próbálkozások. Meg hát van a nagy átlag. Egyszóval, sokszínű a választék. Ezeknek a helyeknek megvannak a maguk sajátosságai, amikbe az ember vagy beleszeret, vagy nem. Az ügynök jelenti benyomásait a Terazzia oldalon. Pontoz, értékel, minősít. Célja, hogy segítse vendéglátó egységeket a fejlődésben, és tájékoztassa gyanútlan sorstársait a jóról és a rosszról.


TERASZ ÜGYNÖKKÉ VÁLÁS MENETE

Az ügynökké válás procedúráján eddig még nem vérzett el senki. Az ügynökjelölt a BELÉPÉS gombra kattintva (és a szükséges jogosultságok megadásával) hozzájárul ahhoz, hogy a Beszervezési Okmányt a Beszervezési Osztály automatikusan kitöltse és ezt a Központ felé továbbítsa. A Központ felküldi a Központi Bizottságnak, akik elbírálják az esetet és kijelölik a lakóhely szerinti legközelebbi értékelendő teraszt. A Központ ezek után visszaküldi a kitöltött Beszervezési Okmányt a Beszervezési Osztálynak, akik megkeresik az ügynökjelöltet. 

Az ügynök beszervezés után be tud lépni az Ügynökoldalra, ahol immár maga rendezgetheti kartotékáját és maga rakhatja fel jelentéseit az egyes helyekhez. Az értékeléshez segédletet kap. Mindez pofon egyszerű, mint az egyszer egy.


MÉGIS MILYEN AZ A TERASZÜGYNÖK?

  1. A teraszügynök teraszokat vizsgál, mégpedig nagy körültekintéssel. Elvegyül, alig felismerhető. Sokszor csak elsétál az objektum mellett.
  2. A teraszügynök mindenhová betekint, alaposan megvizsgálja a teraszok hangulatát és környezetét.
  3. A teraszügynök nem rohan. A teraszügynök elhelyezkedik a teraszon és szemrevételez. Van ideje lógázni a lábát.
  4. Megvizsgál mindent, kipróbálja a székeket, asztalokat. Értékeli a jót, kibukik a gagyin.
  5. Minden testhelyzetben képes ülni és elfeküdni a terasz ülőalkalmatosságain. Kényelmi szempontokat is figyelembe vesz. Tűrhetetlen számára a hátfájás, a székek diktálta kifordult póz.
  6. Van, hogy csak messziről vizsgál.
  7. Máskor beül, rendel, megfigyel és szorgosan jegyzetel. Az értékelőlapot akkurátusan kitölti.
  8. Ha kell, segítséget kér, más ügynökökkel tartja a kapcsolatot és persze informálja a központot. Minden megfigyelt teraszról kartont vezetünk.
  9. Teraszügynök még nem murdelt el munkavégzés közben. Ehhez fegyelmezetten tartsuk magunkat. Egy jó teraszügynök tud lazítani is.
  10. És még valami: az ügynökök elégedettek. Ugyanis Budapestnek, Magyarországnak jó teraszok kellenek. Azoknak pedig jó kritika.

A Terasz ügynökök toborzása önkéntes!
Ha ügynök akar lenni, és a Magyarországi kávéházi teraszokat értékelni, akkor lépjen be a jobb felső sarokban található BELÉPÉS gomb segítségével!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Légy Te is Teraszügynök! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Légy Te is Teraszügynök! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg