Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Kiderült, hogy melyik lett 2021-ben az Év Fagylaltja! Ott voltunk, végig kóstoltuk a döntőbe jutott fagyikat és most bemutatjuk ezeket!
Berobbant a nyár és ez magával vonta azt is, hogy hosszú sorok kígyóznak a fagyizók előtt. De melyik 2021 legjobb fagyija? Ma erre is választ kaptunk! Keressétek fel a döntőbe jutott cukrászdákat és kóstoljátok meg a fagyijaikat, mert aki ide bejutott, az mind zseniálisat alkotott! A listát lent megtaláljátok.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon - idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt.
A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek. A versenyfagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.
Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
1. helyezett: ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
2. helyezett: SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)
A zsűri létszámán is látszik, hogy sokan szeretik a fagyit :) De ez nem is probléma, mert így különböző szempontok is érvényre tudnak jutni a döntőben. Több szem többet lát, több nyelv több ízt érez!
A szakmai zsűri tagjai:
A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai:
A Közönség zsűri tagjai:
Közönség zsűri különdíjas fagyi: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
2025.04.20.