Év Fagylaltja 2021

-
versenyek, 2021.07.05.

Év Fagylaltja 2021

Kiderült, hogy melyik lett 2021-ben az Év Fagylaltja! Ott voltunk, végig kóstoltuk a döntőbe jutott fagyikat és most bemutatjuk ezeket!


Berobbant a nyár és ez magával vonta azt is, hogy hosszú sorok kígyóznak a fagyizók előtt. De melyik 2021 legjobb fagyija? Ma erre is választ kaptunk! Keressétek fel a döntőbe jutott cukrászdákat és kóstoljátok meg a fagyijaikat, mert aki ide bejutott, az mind zseniálisat alkotott! A listát lent megtaláljátok.

 

Év fagylaltja verseny

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon - idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt. 

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek. A versenyfagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. 

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. 

Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

év fagylaltjai

 

Döntős fagylaltok az I. kategóriában: 

  • ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 
  • ARANY MANGÓ - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom) 
  • MANGÓ & CITROMNÁD - Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár) 
  • PICCOLO RE - Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa) 
  • SZÉDÍTŐ DIÓ - Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) 
  • BIRSALMASAJT - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) 
  • BÍBORKA - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba) 
  • BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő) 
  • SIKKES CITROMLIGETES PISZTÁCIÁVAL - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) 
  • TÖK JÓ - Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) 
  • KARAMELLÁS SAJTTORTA - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
  • SÁFRÁNYOS VANÍLIA SZEDER-BIRS CSATNIVAL - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
1. helyezett: BÍBORKA - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
2. helyezett: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 

 

Döntős fagylaltok az erdő-mező ízei kategóriában: 

  • MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi) 
  • BERÉNYI GESZTENYE - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 
  • ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár) 
  • SÓS MANDULA MÉZES ÁFONYÁVAL - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes 
  • SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő) 
  • NAGYERDŐ KINCSE - Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom) 
  • DIÓS JUHAR GESZTENYE - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
  • FESTŐI FEKETEGYÖNGY MEZŐK - Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)


1. helyezett: ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
2. helyezett: SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

 


Fagyi zsűri

A zsűri létszámán is látszik, hogy sokan szeretik a fagyit :) De ez nem is probléma, mert így különböző szempontok is érvényre tudnak jutni a döntőben. Több szem többet lát, több nyelv több ízt érez!

 

 A szakmai zsűri tagjai: 

  • Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest),
  • Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest),
  • Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás),
  • Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest),
  • Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest) 


A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai: 

  • Fekete Tamás (BTSZ),
  • Gendur András (MSZÉSZ),
  • Kovács László (MVI),
  • Krivács András (MNGSZ),
  • Németh László (IPOSZ)
  • Septe József (Magyar Pékszövetség) 
Szakmai szervezetek különdíjas fagyija: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)


A Közönség zsűri tagjai: 

  • Konyári Borbála (borász, IKON Borászat),
  • Kopek Janka (színésznő, Vígszínház),
  • Péter Petra (műsorvezető, Manna FM),
  • Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház),
  • Stohl Luca (táncművész, műsorvezető) 

Közönség zsűri különdíjas fagyi: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

év fagylaltja logo


Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: 
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

év fagylaltja 2021

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Év Fagylaltja 2021 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Év Fagylaltja 2021 magazin cikk? Írd meg véleményed!

Év Fagylaltja 2021 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg