Év Fagylaltja 2021

-
versenyek, 2021.07.05.

Év Fagylaltja 2021

Kiderült, hogy melyik lett 2021-ben az Év Fagylaltja! Ott voltunk, végig kóstoltuk a döntőbe jutott fagyikat és most bemutatjuk ezeket!


Berobbant a nyár és ez magával vonta azt is, hogy hosszú sorok kígyóznak a fagyizók előtt. De melyik 2021 legjobb fagyija? Ma erre is választ kaptunk! Keressétek fel a döntőbe jutott cukrászdákat és kóstoljátok meg a fagyijaikat, mert aki ide bejutott, az mind zseniálisat alkotott! A listát lent megtaláljátok.

 

Év fagylaltja verseny

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon - idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt. 

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek. A versenyfagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. 

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. 

Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

év fagylaltjai

 

Döntős fagylaltok az I. kategóriában: 

  • ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 
  • ARANY MANGÓ - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom) 
  • MANGÓ & CITROMNÁD - Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár) 
  • PICCOLO RE - Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa) 
  • SZÉDÍTŐ DIÓ - Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) 
  • BIRSALMASAJT - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) 
  • BÍBORKA - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba) 
  • BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő) 
  • SIKKES CITROMLIGETES PISZTÁCIÁVAL - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) 
  • TÖK JÓ - Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) 
  • KARAMELLÁS SAJTTORTA - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
  • SÁFRÁNYOS VANÍLIA SZEDER-BIRS CSATNIVAL - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
1. helyezett: BÍBORKA - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
2. helyezett: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 

 

Döntős fagylaltok az erdő-mező ízei kategóriában: 

  • MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi) 
  • BERÉNYI GESZTENYE - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 
  • ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár) 
  • SÓS MANDULA MÉZES ÁFONYÁVAL - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes 
  • SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő) 
  • NAGYERDŐ KINCSE - Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom) 
  • DIÓS JUHAR GESZTENYE - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
  • FESTŐI FEKETEGYÖNGY MEZŐK - Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)


1. helyezett: ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
2. helyezett: SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

 


Fagyi zsűri

A zsűri létszámán is látszik, hogy sokan szeretik a fagyit :) De ez nem is probléma, mert így különböző szempontok is érvényre tudnak jutni a döntőben. Több szem többet lát, több nyelv több ízt érez!

 

 A szakmai zsűri tagjai: 

  • Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest),
  • Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest),
  • Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás),
  • Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest),
  • Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest) 


A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai: 

  • Fekete Tamás (BTSZ),
  • Gendur András (MSZÉSZ),
  • Kovács László (MVI),
  • Krivács András (MNGSZ),
  • Németh László (IPOSZ)
  • Septe József (Magyar Pékszövetség) 
Szakmai szervezetek különdíjas fagyija: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)


A Közönség zsűri tagjai: 

  • Konyári Borbála (borász, IKON Borászat),
  • Kopek Janka (színésznő, Vígszínház),
  • Péter Petra (műsorvezető, Manna FM),
  • Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház),
  • Stohl Luca (táncművész, műsorvezető) 

Közönség zsűri különdíjas fagyi: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

év fagylaltja logo


Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: 
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

év fagylaltja 2021

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Év Fagylaltja 2021 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Év Fagylaltja 2021 magazin cikk? Írd meg véleményed!

Év Fagylaltja 2021 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg