Év Fagylaltja 2021

-
versenyek, 2021.07.05.

Év Fagylaltja 2021

Kiderült, hogy melyik lett 2021-ben az Év Fagylaltja! Ott voltunk, végig kóstoltuk a döntőbe jutott fagyikat és most bemutatjuk ezeket!


Berobbant a nyár és ez magával vonta azt is, hogy hosszú sorok kígyóznak a fagyizók előtt. De melyik 2021 legjobb fagyija? Ma erre is választ kaptunk! Keressétek fel a döntőbe jutott cukrászdákat és kóstoljátok meg a fagyijaikat, mert aki ide bejutott, az mind zseniálisat alkotott! A listát lent megtaláljátok.

 

Év fagylaltja verseny

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon - idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt. 

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek. A versenyfagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. 

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. 

Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

év fagylaltjai

 

Döntős fagylaltok az I. kategóriában: 

  • ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 
  • ARANY MANGÓ - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom) 
  • MANGÓ & CITROMNÁD - Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár) 
  • PICCOLO RE - Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa) 
  • SZÉDÍTŐ DIÓ - Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) 
  • BIRSALMASAJT - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes) 
  • BÍBORKA - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba) 
  • BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő) 
  • SIKKES CITROMLIGETES PISZTÁCIÁVAL - Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös) 
  • TÖK JÓ - Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) 
  • KARAMELLÁS SAJTTORTA - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
  • SÁFRÁNYOS VANÍLIA SZEDER-BIRS CSATNIVAL - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
1. helyezett: BÍBORKA - Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)
2. helyezett: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: ÉDES TEJFÖL CUMBERLAND MÁRTÁSSAL - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 

 

Döntős fagylaltok az erdő-mező ízei kategóriában: 

  • MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi) 
  • BERÉNYI GESZTENYE - Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred) 
  • ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár) 
  • SÓS MANDULA MÉZES ÁFONYÁVAL - Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes 
  • SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő) 
  • NAGYERDŐ KINCSE - Ladányi László (Ladányi Cukrászda, Szeghalom) 
  • DIÓS JUHAR GESZTENYE - Eszenyi Ferenc (Centrum Fagylaltozó, Balmazújváros) 
  • FESTŐI FEKETEGYÖNGY MEZŐK - Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)


1. helyezett: ROZMARINGOS-MÁLNÁS ÉTCSOKOLÁDÉ - Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)
2. helyezett: SZELÍD KENDER VAD SZEDERREL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)
3. helyezett: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

 


Fagyi zsűri

A zsűri létszámán is látszik, hogy sokan szeretik a fagyit :) De ez nem is probléma, mert így különböző szempontok is érvényre tudnak jutni a döntőben. Több szem többet lát, több nyelv több ízt érez!

 

 A szakmai zsűri tagjai: 

  • Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy-Budapest),
  • Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest),
  • Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely, Gyenesdiás),
  • Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest),
  • Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest) 


A Szakmai Szervezetek zsűri tagjai: 

  • Fekete Tamás (BTSZ),
  • Gendur András (MSZÉSZ),
  • Kovács László (MVI),
  • Krivács András (MNGSZ),
  • Németh László (IPOSZ)
  • Septe József (Magyar Pékszövetség) 
Szakmai szervezetek különdíjas fagyija: MEZEI KAKUKKFÜTTY - Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)


A Közönség zsűri tagjai: 

  • Konyári Borbála (borász, IKON Borászat),
  • Kopek Janka (színésznő, Vígszínház),
  • Péter Petra (műsorvezető, Manna FM),
  • Pirók Zsófia (flamenco táncművész, Nemzeti Táncszínház),
  • Stohl Luca (táncművész, műsorvezető) 

Közönség zsűri különdíjas fagyi: BALZSAMOS SÜLT ÁFONYA LÁGY KECSKESAJTTAL - Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

év fagylaltja logo


Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: 
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

év fagylaltja 2021

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Év Fagylaltja 2021 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Év Fagylaltja 2021 magazin cikk? Írd meg véleményed!

Év Fagylaltja 2021 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg