A frappé világnapja

-
világnapok, 2021.10.07.

A frappé világnapja

Október 7. – Egy kávékülönlegesség, a frappé világnapja


Bár a nyár már véget ért, de jó pár ember, ha tehetné egész évben jegeskávét inna. Talán pont emiatt található meg a legnagyobb kávézóláncok kínálatában télen is a frappé. 

De mi is az a frappé? Amerikában egy igen elterjedt kávés ital. De, mint sok más étel vagy ital, a frappé sem onnan származik. Most itt az idő, hogy egy kicsit jobban megismerjük, és akár a cikk elolvasása után kedvet is kapsz egy frappé elkészítéséhez. 

A frappé története

Nem is kell annyira visszamennünk a történelemben, mint például az első espresso megszületéséig, elég csupán az 1900-as évek közepéig visszatekintenünk. 

Ha Görögországra gondolunk, nem biztos, hogy az első ital, ami beugrik az a frappé lesz, pedig imádnak a görögök is kávézni. Nem meglepő módon ott kezdődik ennek a népszerű kávés italnak a története. Egész pontosan 1957-ben Thessaloniki városában, a Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron. A Nestlé képviseletében a görög származású Yannis Dritsas egy új terméket mutatott be, a gyermekeknek készült csokoládé italt, amit hideg tejjel készítve shakerben összerázva kínált. 

A bemutatón dolgozó, Dristas egyik alkalmazottja, Dimitris Vakondios instant kávét, Nescafét szeretett volna inni, de nem volt lehetősége vizet forralni. Így a shakerben rázta össze a port hideg vízzel, hogy feloldódjon. Ezzel a módszerrel született meg a világ első frappéja, Görögország legnépszerűbb nyári itala.

Frappé recept

Mint minden alapreceptet, így a frappét is ma már számos variációban kóstolhatjuk meg, lehet akár csokis, karamellás, vaníliás, de órákig lehetne sorolni, annyiféle ízesítésben lehet ma már hozzájutni.

De akkor milyen a valódi frappé?

A görögök szerint: 

  • 1 ½ teáskanál instant kávé
  • 3 teáskanál cukor
  • 20 ml víz
  • 200 ml tej
  • jégkocka
  • tejszínhab
  • őrölt fahéj vagy kakaópor

Tegyük a shakerbe az instant kávét és a hideg vizet, majd addig rázzuk amíg jó habos nem lesz. Vegyünk elő egy hosszúkás üveg poharat, aminek az aljába jeget rakunk, és ráöntjük a habos kávét, cukrot és tejet adunk hozzá. Díszítésként nyomhatunk rá tejszínhabot és szórhatunk rá akár fahéjat vagy kakaót. Szívószállal kínáljuk. 

Apró megjegyzés: eredetileg Nescaféból készült a frappé, de ma már espressoból is készítik.

Ha pedig egy kicsit meg szeretnénk bolondítani, akkor kerülhet még bele likőr is.

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) A frappé világnapja magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A frappé világnapja magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg