A frappé világnapja

-
világnapok, 2021.10.07.

A frappé világnapja

Október 7. – Egy kávékülönlegesség, a frappé világnapja


Bár a nyár már véget ért, de jó pár ember, ha tehetné egész évben jegeskávét inna. Talán pont emiatt található meg a legnagyobb kávézóláncok kínálatában télen is a frappé. 

De mi is az a frappé? Amerikában egy igen elterjedt kávés ital. De, mint sok más étel vagy ital, a frappé sem onnan származik. Most itt az idő, hogy egy kicsit jobban megismerjük, és akár a cikk elolvasása után kedvet is kapsz egy frappé elkészítéséhez. 

A frappé története

Nem is kell annyira visszamennünk a történelemben, mint például az első espresso megszületéséig, elég csupán az 1900-as évek közepéig visszatekintenünk. 

Ha Görögországra gondolunk, nem biztos, hogy az első ital, ami beugrik az a frappé lesz, pedig imádnak a görögök is kávézni. Nem meglepő módon ott kezdődik ennek a népszerű kávés italnak a története. Egész pontosan 1957-ben Thessaloniki városában, a Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron. A Nestlé képviseletében a görög származású Yannis Dritsas egy új terméket mutatott be, a gyermekeknek készült csokoládé italt, amit hideg tejjel készítve shakerben összerázva kínált. 

A bemutatón dolgozó, Dristas egyik alkalmazottja, Dimitris Vakondios instant kávét, Nescafét szeretett volna inni, de nem volt lehetősége vizet forralni. Így a shakerben rázta össze a port hideg vízzel, hogy feloldódjon. Ezzel a módszerrel született meg a világ első frappéja, Görögország legnépszerűbb nyári itala.

Frappé recept

Mint minden alapreceptet, így a frappét is ma már számos variációban kóstolhatjuk meg, lehet akár csokis, karamellás, vaníliás, de órákig lehetne sorolni, annyiféle ízesítésben lehet ma már hozzájutni.

De akkor milyen a valódi frappé?

A görögök szerint: 

  • 1 ½ teáskanál instant kávé
  • 3 teáskanál cukor
  • 20 ml víz
  • 200 ml tej
  • jégkocka
  • tejszínhab
  • őrölt fahéj vagy kakaópor

Tegyük a shakerbe az instant kávét és a hideg vizet, majd addig rázzuk amíg jó habos nem lesz. Vegyünk elő egy hosszúkás üveg poharat, aminek az aljába jeget rakunk, és ráöntjük a habos kávét, cukrot és tejet adunk hozzá. Díszítésként nyomhatunk rá tejszínhabot és szórhatunk rá akár fahéjat vagy kakaót. Szívószállal kínáljuk. 

Apró megjegyzés: eredetileg Nescaféból készült a frappé, de ma már espressoból is készítik.

Ha pedig egy kicsit meg szeretnénk bolondítani, akkor kerülhet még bele likőr is.

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) A frappé világnapja magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A frappé világnapja magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg