Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Október 7. – Egy kávékülönlegesség, a frappé világnapja
Bár a nyár már véget ért, de jó pár ember, ha tehetné egész évben jegeskávét inna. Talán pont emiatt található meg a legnagyobb kávézóláncok kínálatában télen is a frappé.
De mi is az a frappé? Amerikában egy igen elterjedt kávés ital. De, mint sok más étel vagy ital, a frappé sem onnan származik. Most itt az idő, hogy egy kicsit jobban megismerjük, és akár a cikk elolvasása után kedvet is kapsz egy frappé elkészítéséhez.
Nem is kell annyira visszamennünk a történelemben, mint például az első espresso megszületéséig, elég csupán az 1900-as évek közepéig visszatekintenünk.
Ha Görögországra gondolunk, nem biztos, hogy az első ital, ami beugrik az a frappé lesz, pedig imádnak a görögök is kávézni. Nem meglepő módon ott kezdődik ennek a népszerű kávés italnak a története. Egész pontosan 1957-ben Thessaloniki városában, a Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron. A Nestlé képviseletében a görög származású Yannis Dritsas egy új terméket mutatott be, a gyermekeknek készült csokoládé italt, amit hideg tejjel készítve shakerben összerázva kínált.
A bemutatón dolgozó, Dristas egyik alkalmazottja, Dimitris Vakondios instant kávét, Nescafét szeretett volna inni, de nem volt lehetősége vizet forralni. Így a shakerben rázta össze a port hideg vízzel, hogy feloldódjon. Ezzel a módszerrel született meg a világ első frappéja, Görögország legnépszerűbb nyári itala.
Mint minden alapreceptet, így a frappét is ma már számos variációban kóstolhatjuk meg, lehet akár csokis, karamellás, vaníliás, de órákig lehetne sorolni, annyiféle ízesítésben lehet ma már hozzájutni.
A görögök szerint:
Tegyük a shakerbe az instant kávét és a hideg vizet, majd addig rázzuk amíg jó habos nem lesz. Vegyünk elő egy hosszúkás üveg poharat, aminek az aljába jeget rakunk, és ráöntjük a habos kávét, cukrot és tejet adunk hozzá. Díszítésként nyomhatunk rá tejszínhabot és szórhatunk rá akár fahéjat vagy kakaót. Szívószállal kínáljuk.
Apró megjegyzés: eredetileg Nescaféból készült a frappé, de ma már espressoból is készítik.
Ha pedig egy kicsit meg szeretnénk bolondítani, akkor kerülhet még bele likőr is.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.