Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.
A carbonara világnapját minden évben április 6-án ünnepeljük.
Az olasz konyha gazdag történelme és változatos ízeit mindenütt megérezhetjük, de talán egyik legikonikusabb fogása a carbonara. Ez a krémes, ínycsiklandó tésztaétel nemcsak ízletes, hanem egyszerű elkészíteni is, ami aztán az egész világon népszerűvé tette.
A carbonara hagyományosan spagetti tésztából, frissen reszelt pecorino sajtból, tojásból (tojás sárgájából), valamint pancettából készül. Az elkészítés módja, bár egyszerű, de mégis kifinomult: a tészta forró, a szalonna ropogós, a szósz pedig krémes és gazdag ízű.
Azért pecorino sajttal készítjük, mert a pecorino Róma környékére jellemző sajt. Mivel a carbonára származását is Közép-Olaszországba tesszük, így történelmi okok miatt ezt a sajtot szokás hozzá tenni.
Ugyanakkor szokták parmzán sajttal is vegyíteni, jellemzően fele-fele arányban.
Arra érdemes figyelni, hogy a pecorino eléggé sós sajt, így mérsékelten sózzuk a szószt.
A Carbonara szósz a majonéz alapszószok közé soroljuk. Hogy miért? Mert szinte ugyanúgy készül, mint a majonéz, csak olaj helyett a pancetta zsírját használjuk fel emulgáló anyagként.
Első lépésként a felkockázott pancettának a zsírját kiolvasztjuk és ezt keverjük hozzá a tojássárgájához. Itt nem teszünk mustárt a szószhoz, illetve ecet és víz helyett a tészta főzőlevét használjuk, ami keményítőben gazdag, így ad egy extra krémességet a szósznak.
Arra figyeljünk, hogy a zsír és a főzővíz forró tud lenni, ezért ha nem várunk eleget vagy nem megfelelő hőkezelést végzünk, akkor a tojás sárgája kicsapódhat és rántottát fogunk készíteni, ezért figyeljünk arra, hogy se a főzővíz, se a zsír ne legyen 65°C-nál magasabb hőmérsékeltű.
Az étel eredete homályos, és több elmélet létezik arról, hogy hogyan és hol alakult ki. Egyesek szerint a carbonara Rómából származik, míg mások szerint közép-olaszországi régiókból, például Abruzzóból ered. Bár a pontos eredetét nehéz megmondani, az biztos, hogy az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogásává vált.
A carbonara nemcsak a hagyományos módon, spagetti tésztával készülhet, hanem más tésztafajtákkal is, például rigatoni vagy fettuccine. Ezenkívül sokféle változata létezik.
Luciano Monosolio, egy Michelin-csilalgos chef Rómában és talán a leghíresebb Carbonara készítő (őt úgy is hívják, hogy "King of Carbonara"). Ha Rómában jártok, feltétlen menjetek el hozzá és egyetek nála egy Carbonarat!
A carbonara nem csupán egy étel, hanem az olasz gasztronómia egyik alapköve. Egyszerűsége és kifinomult ízei miatt mindenki számára vonzóvá teszik, és remek választás bármilyen alkalomra, akár egy gyors hétköznapi vacsorára.
Ha még nem kóstoltad az eredeti carbonárát, érdemes kipróbálni ezt az ikonikus olasz tésztaételt, és élvezni annak krémességét és gazdag ízét, ami minden egyes falatban érezhető.
Buon appetito!
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.