Carbonara

-
világnapok, 2024.04.06.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.


A carbonara világnapját minden évben április 6-án ünnepeljük.

Az olasz konyha gazdag történelme és változatos ízeit mindenütt megérezhetjük, de talán egyik legikonikusabb fogása a carbonara. Ez a krémes, ínycsiklandó tésztaétel nemcsak ízletes, hanem egyszerű elkészíteni is, ami aztán az egész világon népszerűvé tette.

A carbonara hagyományosan spagetti tésztából, frissen reszelt pecorino sajtból, tojásból (tojás sárgájából), valamint pancettából készül. Az elkészítés módja, bár egyszerű, de mégis kifinomult: a tészta forró, a szalonna ropogós, a szósz pedig krémes és gazdag ízű.

Azért pecorino sajttal készítjük, mert a pecorino Róma környékére jellemző sajt. Mivel a carbonára származását is Közép-Olaszországba tesszük, így történelmi okok miatt ezt a sajtot szokás hozzá tenni. 
Ugyanakkor szokták parmzán sajttal is vegyíteni, jellemzően fele-fele arányban.
Arra érdemes figyelni, hogy a pecorino eléggé sós sajt, így mérsékelten sózzuk a szószt.

Carbonara szósz

A Carbonara szósz a majonéz alapszószok közé soroljuk. Hogy miért? Mert szinte ugyanúgy készül, mint a majonéz, csak olaj helyett a pancetta zsírját használjuk fel emulgáló anyagként.
Első lépésként a felkockázott pancettának a zsírját kiolvasztjuk és ezt keverjük hozzá a tojássárgájához. Itt nem teszünk mustárt a szószhoz, illetve ecet és víz helyett a tészta főzőlevét használjuk, ami keményítőben gazdag, így ad egy extra krémességet a szósznak.

Arra figyeljünk, hogy a zsír és a főzővíz forró tud lenni, ezért ha nem várunk eleget vagy nem megfelelő hőkezelést végzünk, akkor a tojás sárgája kicsapódhat és rántottát fogunk készíteni, ezért figyeljünk arra, hogy se a főzővíz, se a zsír ne legyen 65°C-nál magasabb hőmérsékeltű.

Carbonara származása

Az étel eredete homályos, és több elmélet létezik arról, hogy hogyan és hol alakult ki. Egyesek szerint a carbonara Rómából származik, míg mások szerint közép-olaszországi régiókból, például Abruzzóból ered. Bár a pontos eredetét nehéz megmondani, az biztos, hogy az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogásává vált.

Carbonara recept

A carbonara nemcsak a hagyományos módon, spagetti tésztával készülhet, hanem más tésztafajtákkal is, például rigatoni vagy fettuccine. Ezenkívül sokféle változata létezik.

  1. egy forró serpenyőben pirítsd le a kockára vágott pancettát és a zsírját tedd külön.
  2. főzd ki a spagetti tésztát (1.5%-os) sós vízben, amíg al dente nem lesz.
  3. Egy másik tálban a tojássárgáját keverj ki, miközben a pancetta zsírját és a főzőléből egy keveset folyamatosan és egyenletesen hozzáadsz, majd adj hozzá frissen őrölt fekete borsot és reszelt pecorino sajtot.
  4. Amikor a tészta elkészült keverd össze a carbonara szósszal.
  5. ez után keverd össze a sült pancettával - de tegyél félre a díszítéshez néhány darabot.
  6. Végül szolgáld fel frissen, reszelt pecorino sajttal megszórva és frissen őrölt fekete borssal meghintve.

 

King of Carbonara: Luciano Monosolio

Luciano Monosolio, egy Michelin-csilalgos chef Rómában és talán a leghíresebb Carbonara készítő (őt úgy is hívják, hogy "King of Carbonara"). Ha Rómában jártok, feltétlen menjetek el hozzá és egyetek nála egy Carbonarat!

Luciano Monosolio

A carbonara nem csupán egy étel, hanem az olasz gasztronómia egyik alapköve. Egyszerűsége és kifinomult ízei miatt mindenki számára vonzóvá teszik, és remek választás bármilyen alkalomra, akár egy gyors hétköznapi vacsorára.
Ha még nem kóstoltad az eredeti carbonárát, érdemes kipróbálni ezt az ikonikus olasz tésztaételt, és élvezni annak krémességét és gazdag ízét, ami minden egyes falatban érezhető.

Buon appetito!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Carbonara magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Carbonara magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg