Július 7., a csokoládé világnapja

-
világnapok, 2022.07.07.

Július 7., a csokoládé világnapja

Július 7. nemcsak egy átlagos nyári nap, ugyanis ekkor ünnepeljük mindenki kedvenc édességét, a csokoládét. Számos különböző fajtájú és ízesítésű csokoládé létezik ma már, így mindenki könnyen megtalálhatja a saját kedvére való finomságot.


„Kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé” – Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy igazából mindegy a formája, az alakja, a lényeg, hogy csokoládé legyen.

Csokoládé világnapok világszerte

A csokoládé világszerte közkedvelt édesség, ez bizonyítja az is, hogy országonként eltérhet a világnapként számontartott ünnep napja. Itthon nagyjából 2009. óta július 7-e hivatalosan is a csokoládé világnapja. Érdekesség, hogy az amerikai Nemzeti Cukrászok Egyesülete ősz elején, szeptember 13-án ünnepli a nemzetközi csokoládé napot.
A világon nemcsak általánosságban ünneplik ezt az édességet, hanem egyes specifikus típusainak is szentelnek külön napokat. Az étcsokoládé napját például január 10-én, míg a tejcsokoládé napját július 28-án tartják. A fehércsokoládé rajongóinak sem kell szomorkodni, ugyanis ezt a fajtát ősszel, egészen pontosan szeptember 22-én ünnepelhetjük meg.

Hogyan válassz jó csokoládét?

A csokoládé világnapja alkalmából érdemes szentelni néhány sort annak, hogy milyen is a jó csokoládé. A boltok polcain rengeteg márkájú, típusú, ízesítésű édesség megtalálható, azonban összetevők szempontjából sokszor jelentősen különböznek egymástól. A minőséget jelentősen befolyásolja a kakaóvaj tartalom, a legjobb, ha az adott termék ezt minél magasabb százalékban tartalmazza. A kakaó kulcsfontosságú elem, ám mivel drága alapanyag, sokszor zsiradékokkal pótolják. Ha minőségi, finom csokoládét keresünk, érdemes a nagyon odafigyelni az összetevőkre.

A csokoládé jótékony hatásai

Bár elsőre nem mondanánk, hogy a csokoládé annyira egészséges, vannak bizonyos fajtái, amelyek mégis jótékony hatással lehet a szervezetre. A magas kakaótartalommal rendelkező fajták sok flavonoid vegyületet tartalmaznak, amelyek csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. Ezentúl a megfelelő minőségű csokoládé segítheti az agyműködést, valamint jótékonyan hat a memóriazavarokra is.
Természetesen, mivel egy édességről van szó, azért a megfelelő mérték megtartása a fogyasztás során minden esetben nagyon fontos.

Különleges csokoládék és ízesítések

A csokoládénak számos fajtája van. Általánosságban beszélhetünk ét-, tej- és fehércsokiról. Ezentúl a csokikat nagyon gyakran ízesítik különböző aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel, különböző olajos magvakkal, mint mogyoró vagy mandula. A klasszikus ízeken túl vannak extrább aromával rendelkező típusok is, létezik például chilis, tengeri sós vagy alkohollal töltött változatok is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Július 7., a csokoládé világnapja magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Július 7., a csokoládé világnapja magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg