Július 7. nemcsak egy átlagos nyári nap, ugyanis ekkor ünnepeljük mindenki kedvenc édességét, a csokoládét. Számos különböző fajtájú és ízesítésű csokoládé létezik ma már, így mindenki könnyen megtalálhatja a saját kedvére való finomságot.
„Kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, a gömbölyű csokoládé” – Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy igazából mindegy a formája, az alakja, a lényeg, hogy csokoládé legyen.
Csokoládé világnapok világszerte
A csokoládé világszerte közkedvelt édesség, ez bizonyítja az is, hogy országonként eltérhet a világnapként számontartott ünnep napja. Itthon nagyjából 2009. óta július 7-e hivatalosan is a csokoládé világnapja. Érdekesség, hogy az amerikai Nemzeti Cukrászok Egyesülete ősz elején, szeptember 13-án ünnepli a nemzetközi csokoládé napot.
A világon nemcsak általánosságban ünneplik ezt az édességet, hanem egyes specifikus típusainak is szentelnek külön napokat. Az étcsokoládé napját például január 10-én, míg a tejcsokoládé napját július 28-án tartják. A fehércsokoládé rajongóinak sem kell szomorkodni, ugyanis ezt a fajtát ősszel, egészen pontosan szeptember 22-én ünnepelhetjük meg.
Hogyan válassz jó csokoládét?
A csokoládé világnapja alkalmából érdemes szentelni néhány sort annak, hogy milyen is a jó csokoládé. A boltok polcain rengeteg márkájú, típusú, ízesítésű édesség megtalálható, azonban összetevők szempontjából sokszor jelentősen különböznek egymástól. A minőséget jelentősen befolyásolja a kakaóvaj tartalom, a legjobb, ha az adott termék ezt minél magasabb százalékban tartalmazza. A kakaó kulcsfontosságú elem, ám mivel drága alapanyag, sokszor zsiradékokkal pótolják. Ha minőségi, finom csokoládét keresünk, érdemes a nagyon odafigyelni az összetevőkre.
A csokoládé jótékony hatásai
Bár elsőre nem mondanánk, hogy a csokoládé annyira egészséges, vannak bizonyos fajtái, amelyek mégis jótékony hatással lehet a szervezetre. A magas kakaótartalommal rendelkező fajták sok flavonoid vegyületet tartalmaznak, amelyek csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. Ezentúl a megfelelő minőségű csokoládé segítheti az agyműködést, valamint jótékonyan hat a memóriazavarokra is.
Természetesen, mivel egy édességről van szó, azért a megfelelő mérték megtartása a fogyasztás során minden esetben nagyon fontos.
Különleges csokoládék és ízesítések
A csokoládénak számos fajtája van. Általánosságban beszélhetünk ét-, tej- és fehércsokiról. Ezentúl a csokikat nagyon gyakran ízesítik különböző aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel, különböző olajos magvakkal, mint mogyoró vagy mandula. A klasszikus ízeken túl vannak extrább aromával rendelkező típusok is, létezik például chilis, tengeri sós vagy alkohollal töltött változatok is.