Kenyér világnapja - Október 16.

-
világnapok, 2021.10.16.

Kenyér világnapja - Október 16.

Nem túlzás azt állítani, a kenyér volt mindig is a világ legfontosabb élelmezési cikke, és ez tart a mai napig.


Október 16-án ünnepeljük azt a terméket, amely az Újkor kezdete óta a mai napig a családok vacsora asztalára kerül. A dátumban a Pékek Világszövetsége 2001-ben egyezett meg a kongresszuson, így azóta ekkor emlékezünk meg jelentőségéről. Ezen a napon viszont nem csak a pékeket és a kenyeret ünnepeljük, de a búzát előállító, mezőgazdasággal foglalkozó embereket is, hiszen egy átlagosan két kilogrammos kenyér öt-hat napig lát el egy nagyobb családot, így hálásak lehetünk mindenkinek, aki hozzájárult az elkészítéséhez. 

A kenyér története

Már az ősemberek is rájöttek, ha a magvakat megpuhítják vízben, kása állagú élelmet kapnak, így nem kell a kemény szemeket elrágni. A tűz felismerése után pedig használtak nagyobb méretű edényeket lepénysütésre, így kiderült, már akkor létezett a kenyér kezdetleges elődje.

A búza elterjedésével 7000 évvel ezelőtt, kezdték el készíteni a ma is ismert búzakenyeret. Előtte a kenyérsütéshez mindenféle hasonlóan arra alkalmas gabonafélét vagy egyéb növényt vetettek be, bár a búza bizonyult a legösszeférhetőbbnek a recepttel. A kelesztett kenyeret időszámításunk előtt 3000-re tehetjük Egyiptomba, de az ókori Rómának és Görögországnak is színes kenyér kultúrájuk volt már abban az időben, tizenhét féle ízesítésről számolt be Hippokratész 2000-2500 évvel ezelőttről.

A kenyér formája

A házi kenyér formáját illetően akkor tökéletes, ha szabályos, domború alakot ölt, és a ropogós (fényes, sima vagy cserepes) héján belül nagyon puha, a liszt fehér színével megegyező közepe van. A kenyér íze és illata annyira jellegzetes. Aki járt már pékségben, ahol helyben sütik a friss kenyeret, és hasonlóan sikerült elkészítenie otthon is, az tudja, mikor kapja meg a tökéletes kenyér illatot a termék.

A kenyér elkészítése

Manapság egyre többen próbálkoznak a kenyérsütéssel otthoni körülmények között is, amelyhez érdemes beszerezni egy kenyérsütő gépet is, hiszen az jelentősen megkönnyíti a kelesztett kenyér elkészítését. 

Hozzávalók

90 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

7 dl langyos víz

2 tk. só

4 tk. cukor

3 ek. olaj

Elkészítése

A jó magyar házikenyér alapja a kelesztés. Miután a fent említett összetevőket összegyúrjuk, negyvenöt percig dagasztunk egy tálban 24-26 fokon, két óráig sütjük, ha van rá mód kemencében, ha nincs akkor a házi kenyérsütőnkben.

Magyar kenyérfajták

  • Fehér kenyér
  • Félbarna kenyér
  • Búzakenyér
  • Rozskenyér
  • Korpás kenyér
  • Szójás kenyér
  • Burgonyás kenyér
  • Magvas kenyér

A kenyér neve

Kezdetben a kenyér korai jelentése alapján egy kásából készült, sütött ételt jelölt, így valószínűleg a lepénykenyerekre utalhatott. Amikor a kelesztett kenyér megjelent, nevét arra is kiterjesztették, így maradt rajta a ma is jól ismert kenyeren az elnevezése. Egy időben a késő középkorban együtt létezett a két kenyér termék egy név alatt, ám a 17. századtól már csak a kelesztett változatát hívták kenyérnek.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Kenyér világnapja - Október 16. magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kenyér világnapja - Október 16. magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg