Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Nem túlzás azt állítani, a kenyér volt mindig is a világ legfontosabb élelmezési cikke, és ez tart a mai napig.
Október 16-án ünnepeljük azt a terméket, amely az Újkor kezdete óta a mai napig a családok vacsora asztalára kerül. A dátumban a Pékek Világszövetsége 2001-ben egyezett meg a kongresszuson, így azóta ekkor emlékezünk meg jelentőségéről. Ezen a napon viszont nem csak a pékeket és a kenyeret ünnepeljük, de a búzát előállító, mezőgazdasággal foglalkozó embereket is, hiszen egy átlagosan két kilogrammos kenyér öt-hat napig lát el egy nagyobb családot, így hálásak lehetünk mindenkinek, aki hozzájárult az elkészítéséhez.
Már az ősemberek is rájöttek, ha a magvakat megpuhítják vízben, kása állagú élelmet kapnak, így nem kell a kemény szemeket elrágni. A tűz felismerése után pedig használtak nagyobb méretű edényeket lepénysütésre, így kiderült, már akkor létezett a kenyér kezdetleges elődje.
A búza elterjedésével 7000 évvel ezelőtt, kezdték el készíteni a ma is ismert búzakenyeret. Előtte a kenyérsütéshez mindenféle hasonlóan arra alkalmas gabonafélét vagy egyéb növényt vetettek be, bár a búza bizonyult a legösszeférhetőbbnek a recepttel. A kelesztett kenyeret időszámításunk előtt 3000-re tehetjük Egyiptomba, de az ókori Rómának és Görögországnak is színes kenyér kultúrájuk volt már abban az időben, tizenhét féle ízesítésről számolt be Hippokratész 2000-2500 évvel ezelőttről.
A házi kenyér formáját illetően akkor tökéletes, ha szabályos, domború alakot ölt, és a ropogós (fényes, sima vagy cserepes) héján belül nagyon puha, a liszt fehér színével megegyező közepe van. A kenyér íze és illata annyira jellegzetes. Aki járt már pékségben, ahol helyben sütik a friss kenyeret, és hasonlóan sikerült elkészítenie otthon is, az tudja, mikor kapja meg a tökéletes kenyér illatot a termék.
Manapság egyre többen próbálkoznak a kenyérsütéssel otthoni körülmények között is, amelyhez érdemes beszerezni egy kenyérsütő gépet is, hiszen az jelentősen megkönnyíti a kelesztett kenyér elkészítését.
90 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
7 dl langyos víz
2 tk. só
4 tk. cukor
3 ek. olaj
A jó magyar házikenyér alapja a kelesztés. Miután a fent említett összetevőket összegyúrjuk, negyvenöt percig dagasztunk egy tálban 24-26 fokon, két óráig sütjük, ha van rá mód kemencében, ha nincs akkor a házi kenyérsütőnkben.
Kezdetben a kenyér korai jelentése alapján egy kásából készült, sütött ételt jelölt, így valószínűleg a lepénykenyerekre utalhatott. Amikor a kelesztett kenyér megjelent, nevét arra is kiterjesztették, így maradt rajta a ma is jól ismert kenyeren az elnevezése. Egy időben a késő középkorban együtt létezett a két kenyér termék egy név alatt, ám a 17. századtól már csak a kelesztett változatát hívták kenyérnek.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével
gastro érdekesség, 2024.03.26.
Aranyérmes lett a nemzetközi versenyen a vadkovászos burgonyás kenyér
gastro esemény, 2024.03.25.
néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti étkezéseket
gastro esemény, 2024.03.24.
2025-től a világörökség része lehet az olasz konyha
gastro érdekesség, 2024.03.23.
A víz világnapja (03.22.)
világnapok, 2024.03.22.
Színházak éjszakája 2024.03.23. - N28 speciális ajánlata
gastro esemény, 2024.03.21.
Paprikás csirke siker a nemzetközii diplomáciai séf-dzsemborin
gastro érdekesség, 2024.03.20.
A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága
alapanyag, 2024.03.20.