Kenyér világnapja - Október 16.

-
világnapok, 2021.10.16.

Kenyér világnapja - Október 16.

Nem túlzás azt állítani, a kenyér volt mindig is a világ legfontosabb élelmezési cikke, és ez tart a mai napig.


Október 16-án ünnepeljük azt a terméket, amely az Újkor kezdete óta a mai napig a családok vacsora asztalára kerül. A dátumban a Pékek Világszövetsége 2001-ben egyezett meg a kongresszuson, így azóta ekkor emlékezünk meg jelentőségéről. Ezen a napon viszont nem csak a pékeket és a kenyeret ünnepeljük, de a búzát előállító, mezőgazdasággal foglalkozó embereket is, hiszen egy átlagosan két kilogrammos kenyér öt-hat napig lát el egy nagyobb családot, így hálásak lehetünk mindenkinek, aki hozzájárult az elkészítéséhez. 

A kenyér története

Már az ősemberek is rájöttek, ha a magvakat megpuhítják vízben, kása állagú élelmet kapnak, így nem kell a kemény szemeket elrágni. A tűz felismerése után pedig használtak nagyobb méretű edényeket lepénysütésre, így kiderült, már akkor létezett a kenyér kezdetleges elődje.

A búza elterjedésével 7000 évvel ezelőtt, kezdték el készíteni a ma is ismert búzakenyeret. Előtte a kenyérsütéshez mindenféle hasonlóan arra alkalmas gabonafélét vagy egyéb növényt vetettek be, bár a búza bizonyult a legösszeférhetőbbnek a recepttel. A kelesztett kenyeret időszámításunk előtt 3000-re tehetjük Egyiptomba, de az ókori Rómának és Görögországnak is színes kenyér kultúrájuk volt már abban az időben, tizenhét féle ízesítésről számolt be Hippokratész 2000-2500 évvel ezelőttről.

A kenyér formája

A házi kenyér formáját illetően akkor tökéletes, ha szabályos, domború alakot ölt, és a ropogós (fényes, sima vagy cserepes) héján belül nagyon puha, a liszt fehér színével megegyező közepe van. A kenyér íze és illata annyira jellegzetes. Aki járt már pékségben, ahol helyben sütik a friss kenyeret, és hasonlóan sikerült elkészítenie otthon is, az tudja, mikor kapja meg a tökéletes kenyér illatot a termék.

A kenyér elkészítése

Manapság egyre többen próbálkoznak a kenyérsütéssel otthoni körülmények között is, amelyhez érdemes beszerezni egy kenyérsütő gépet is, hiszen az jelentősen megkönnyíti a kelesztett kenyér elkészítését. 

Hozzávalók

90 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

7 dl langyos víz

2 tk. só

4 tk. cukor

3 ek. olaj

Elkészítése

A jó magyar házikenyér alapja a kelesztés. Miután a fent említett összetevőket összegyúrjuk, negyvenöt percig dagasztunk egy tálban 24-26 fokon, két óráig sütjük, ha van rá mód kemencében, ha nincs akkor a házi kenyérsütőnkben.

Magyar kenyérfajták

  • Fehér kenyér
  • Félbarna kenyér
  • Búzakenyér
  • Rozskenyér
  • Korpás kenyér
  • Szójás kenyér
  • Burgonyás kenyér
  • Magvas kenyér

A kenyér neve

Kezdetben a kenyér korai jelentése alapján egy kásából készült, sütött ételt jelölt, így valószínűleg a lepénykenyerekre utalhatott. Amikor a kelesztett kenyér megjelent, nevét arra is kiterjesztették, így maradt rajta a ma is jól ismert kenyeren az elnevezése. Egy időben a késő középkorban együtt létezett a két kenyér termék egy név alatt, ám a 17. századtól már csak a kelesztett változatát hívták kenyérnek.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Kenyér világnapja - Október 16. magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kenyér világnapja - Október 16. magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

"narrow"
Gear.svg