Kenyér világnapja - Október 16.

-
világnapok, 2021.10.16.

Kenyér világnapja - Október 16.

Nem túlzás azt állítani, a kenyér volt mindig is a világ legfontosabb élelmezési cikke, és ez tart a mai napig.


Október 16-án ünnepeljük azt a terméket, amely az Újkor kezdete óta a mai napig a családok vacsora asztalára kerül. A dátumban a Pékek Világszövetsége 2001-ben egyezett meg a kongresszuson, így azóta ekkor emlékezünk meg jelentőségéről. Ezen a napon viszont nem csak a pékeket és a kenyeret ünnepeljük, de a búzát előállító, mezőgazdasággal foglalkozó embereket is, hiszen egy átlagosan két kilogrammos kenyér öt-hat napig lát el egy nagyobb családot, így hálásak lehetünk mindenkinek, aki hozzájárult az elkészítéséhez. 

A kenyér története

Már az ősemberek is rájöttek, ha a magvakat megpuhítják vízben, kása állagú élelmet kapnak, így nem kell a kemény szemeket elrágni. A tűz felismerése után pedig használtak nagyobb méretű edényeket lepénysütésre, így kiderült, már akkor létezett a kenyér kezdetleges elődje.

A búza elterjedésével 7000 évvel ezelőtt, kezdték el készíteni a ma is ismert búzakenyeret. Előtte a kenyérsütéshez mindenféle hasonlóan arra alkalmas gabonafélét vagy egyéb növényt vetettek be, bár a búza bizonyult a legösszeférhetőbbnek a recepttel. A kelesztett kenyeret időszámításunk előtt 3000-re tehetjük Egyiptomba, de az ókori Rómának és Görögországnak is színes kenyér kultúrájuk volt már abban az időben, tizenhét féle ízesítésről számolt be Hippokratész 2000-2500 évvel ezelőttről.

A kenyér formája

A házi kenyér formáját illetően akkor tökéletes, ha szabályos, domború alakot ölt, és a ropogós (fényes, sima vagy cserepes) héján belül nagyon puha, a liszt fehér színével megegyező közepe van. A kenyér íze és illata annyira jellegzetes. Aki járt már pékségben, ahol helyben sütik a friss kenyeret, és hasonlóan sikerült elkészítenie otthon is, az tudja, mikor kapja meg a tökéletes kenyér illatot a termék.

A kenyér elkészítése

Manapság egyre többen próbálkoznak a kenyérsütéssel otthoni körülmények között is, amelyhez érdemes beszerezni egy kenyérsütő gépet is, hiszen az jelentősen megkönnyíti a kelesztett kenyér elkészítését. 

Hozzávalók

90 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

7 dl langyos víz

2 tk. só

4 tk. cukor

3 ek. olaj

Elkészítése

A jó magyar házikenyér alapja a kelesztés. Miután a fent említett összetevőket összegyúrjuk, negyvenöt percig dagasztunk egy tálban 24-26 fokon, két óráig sütjük, ha van rá mód kemencében, ha nincs akkor a házi kenyérsütőnkben.

Magyar kenyérfajták

  • Fehér kenyér
  • Félbarna kenyér
  • Búzakenyér
  • Rozskenyér
  • Korpás kenyér
  • Szójás kenyér
  • Burgonyás kenyér
  • Magvas kenyér

A kenyér neve

Kezdetben a kenyér korai jelentése alapján egy kásából készült, sütött ételt jelölt, így valószínűleg a lepénykenyerekre utalhatott. Amikor a kelesztett kenyér megjelent, nevét arra is kiterjesztették, így maradt rajta a ma is jól ismert kenyeren az elnevezése. Egy időben a késő középkorban együtt létezett a két kenyér termék egy név alatt, ám a 17. századtól már csak a kelesztett változatát hívták kenyérnek.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Kenyér világnapja - Október 16. magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kenyér világnapja - Október 16. magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg