nemzetközi bacon-nap (2022.09.03.)

-
világnapok, 2022.09.03.

nemzetközi bacon-nap (2022.09.03.)

Idén szeptember 3-án szombaton ünnepli a világ a nemzetközi bacon-napot. Ennek örömére összeszedtünk néhány érdekességet a baconről, amit eddig valószínűleg nem tudtál!


A nemzetközi bacon-nap az Egyesült Államokból ered, ahol egy nyolc évvel ezelőtti felmérés szerint a megkérdezettek hatvanöt százaléka gondolta úgy, hogy a bacont nyugodtan hívhatják a nemzeti ételüknek. (Ez nem is annyira meglepő, tekintve, hogy egy átlagos amerikai évi 8,1 kiló bacont eszik meg.) A nemzetközi bacon-napot szeptember első szombatján ünneplik meg, ami idén szeptember 3-ra, jövőre pedig szeptember 2-ra fog esni. Az első ilyen napot 2014-ben tartották meg, hála a coloradói egyetem lelkes hallgatóinak, akik „húsfejnek” (Meathead) hívták magukat, annyira imádták a bacont. Az amerikaiaknak saját, nemzeti baconnapjuk is van, 1997 óta. Azt december 30-án ünneplik, bezsúfolva az év végére, a karácsonyi lakoma után és az újévi buli elé. Sőt, nemcsak a baconért, hanem a sertésért is rajonganak: a malacoknak is szenteltek egy nemzeti napot, ez március 1-re esik. De nemcsak a tengerentúlon rajonganak annyira a baconért, hogy nemzeti napot kiáltottak ki neki. Angliában a manchesteri egyetemisták találták ki, hogy a baconnek is jár egy saját nap az évben. A hallgatók január 14-re, az év eleji vizsgaidőszak előttre tűzték ki az időpontját, hogy ezzel is eltereljék a figyelmüket az előttük álló vizsgaözönről.

Bacon világhódító úton

A sertésnek azt a húsos részét, amit ma baconként ismerünk, először a kínaiak kezdték el fogyasztani, időszámításunk előtt 1500 körül. Innen a kereskedők által jutott el a Római Birodalomig, onnan pedig a későbbi évszázadokban Franciaországba és Angliába. Amerikába, pontosabban Kubába először Kolumbusz Kristóf vitt sertést, a mai Egyesült Államok területére pedig egy spanyol utazó, Hernando de Soto utaztatott 13 sertést az 1500-as évek első felében. Az állatok olyan szaporák voltak, hogy három év múlva már hétszázra nőtt a számuk. Nem csoda, hogy Sotót tartják az amerikai sertésipar atyjának. Az állatok szaporodása azért is történt ilyen gyorsan, mert az Európából érkező gyarmatosítók előszeretettel ajándékoztak a bennszülött amerikaiaknak sertést, akik ezt a béke jeleként értékelték, és féltve nevelték, szaporították tovább az állatokat.

A gyarmatosítás után minden állam eltérő módon készítette el a bacont. A „szabványosítás” legfontosabb fordulópontja 1924-ben történt, amikor Oscar Meyer olyan vékonyra szeletelt formában dobta piacra a bacont, ahogy azt ma is ismerjük. Hozzá kell tenni, Angliában korábban „betört” a bacon: a szigetországban 1770-ben John Harris Wiltshire-ben nyitotta meg az első gyárat, ahol nagyüzembe készítettek bacont. A huszadik század első felében a hús népszerűsége folyamatosan nőtt, mígnem a ’80-as évek az egyik legnépszerűbb diétája, az Atkins-diéta hadat üzent a magas zsírtartalmú ételeknek, mint amilyen a bacon is. A húst az egyik amerikai gyorsétterem-lánc, a Hardee’s hozta vissza a köztudatba, amikor a ’90-es évek első felében megalkotta a világ első baconös hamburgerét, ami akkora népszerűségnek örvendett, hogy hamarosan a konkurencia is lemásolta az ötletet.

A bacon Magyarországon is egyre népszerűbb

Nemcsak Amerikában, hanem idehaza is a legkedveltebb ételek közé tartozik a bacon. Ezt egyrészt fantasztikus ízének, másrészt pedig a sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti (leves- vagy főzelékfeltéttől kezdve reggelink, szendvicsünk, pizzánk része lehet).
A trendekből egyértelműen kitűnik, hogy a magyarok egyre többször vásárolnak bacont. Míg régebben inkább a reggeli részeként fogyasztottuk idehaza, ma már rengeteg ételhez felhasználjuk, a pizzák, hamburgerek közkedvelt hozzávalója. Nemcsak a szeletelt változata, hanem az apróra kockázott kiszerelése is népszerű.” - tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.

Mit kell csinálni a nemzetközi bacon-napon?

Természetesen bacont enni! Ez a nap egy remek alkalom arra, hogy kísérletezz a konyhába, és olyan ételekbe is belecsempézd a bacont, amibe eddig nem tetted. A hús mindenhez passzol, még a Bloody Mary koktélt is fel lehet dobni pirított baconkockákkal, ahogy juharszirupos baconös palacsinta vagy cupcake is létezik, az interneten könnyen találhatsz ilyen recepteket. És hogy nem hiába fáradozz a tűzhely mellett, hívd át a barátaidat is, hogy együtt fogyasszátok (vagy igyátok) meg a gasztronómiai remekeket, de mielőtt mind elfogyna, posztolj róla Instagramra, és ne feledkezz meg az #InternationalBaconDay hashtagről sem.

Bacon - Bakony?

Több legenda is terjed, hogy honnan származik a bacon szó. Mi magyarok szeretjük azt, ha hoizzánk kötik ezeket, így nincs hiány ebben sem. Nézzük, hogy milyen történetek vannak:

Bacon, a buccen (bükkfa) szóból származik
„Te tudtad, hogy az angolok egyik kedvenc étele, a bacon, tulajdonképpen a magyar Bakony hegység nevéből ered? A legfinomabb bacon ugyanis a Bakonyban makkoltatott disznókból származik” – ezt még augusztus közepén mondta Tuzson Bence, Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

Bakony a Bakony szóból származik
Egyes mítoszok szerint a bacon a magyar Bakony szóból származik. Ez a történet alapján a Bakonyban nevelt disznókat kihajtották a vásárba. Viszont e miatt húsosabb lett a szalonnájuk és e miatt alakult ki a bacon szalonna.

Az másik kérdés, hogy a Bakony szó honnan kapta a nevét? 
Legendárium szerint az első erődispánjáról, Comes de Bacon-Gugról nevezték el (forrás: szofejto.blog.hu).

szeletelt bacon

Énekelve is mennyei a bacon

A bacon azon ételek közé tartozik, melyekkel egyszerűen nem tudunk betelni. Egyedi sós, füstös, húsos ízével világszerte belopta magát az emberek szívébe, olyannyira, hogy számtalan zenei előadót is ihletett, sőt slágerek is születtek belőle. Utánajártunk, melyek a világ kedvenc baconös dallamai.

A bacon egy kulináris jollyjoker. Sokféle hozzávalóval kombinálható, sajátos zamatot ad az ételeknek, készülhet belőle reggeli, ebéd és vacsora is. Olyannyira mindennapjaink része, hogy nem egy zenészt is megihletett már. A baconös gyerekdalok, rapslágerek, pop, rock, country és egyéb számok sokasága lelhető fel. A lyrics.com nemzetközi dalszöveggyűjtő oldalon jelenleg 6539 olyan zeneszöveg szerepel, amelyben említésre kerül a bacon szó.

Az USA-ban az átlagos, megszokott reggeli része a bacon, akár a sós verzióban tojással; akár az édes verziója palacsintával és juharsziruppal. Nick Jonas a Jonas Brother alapítótagja is megénekelte, hogy ha egy átmulatott éjszaka után álmosan kel fel, csak süssünk neki bacont, és ez segít majd a másnaposságán és a fáradtságán. A tökéletes reggeliről énekel Gpmplayz is, aki a azt a dalszöveg szerint csakis tojással és baconnal képzeli el. A dal címének is azt adta: „Bacon és tojás”.

Darius Rucker country-énekes egy teljes dalt szentelt a ropogós baconnak, ami egy mai napig is népszerű gyorsétterem reklám alapja is lett egyben. Amerikában ugyanis a hamburger egyik alap eleme a ropogós bacon. Annyira népszerű reklám volt ez annak idején az USA-ban nagyjából 15-17 évvel ezelőtt, hogy akik akkor hallották, sokan még a mai napig is emlékeznek a dallamára, el tudják énekelni, és abszolút összekötötték a ropogós baconos hamburgerrel.

“A baconben az az igazán izgalmas, hogy végtelen számú variációban elkészíthető. Füstös ízével bármilyen ételt feldob, sósságával akár desszertek édességét is ellensúlyozni lehet. Változatosan, sokféleképpen elkészíthető és hozzáadható akár egészen hagyományos ízekhez is” - véli Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, aki szerint nem véletlen, hogy még Mike Doughty sem tud betelni vele.

Az amerikai énekes-zeneszerző egy egészen rövid dalt írt a baconról, ahol rendszeresen visszatérő fohász: több bacont, több bacont, mint ami a serpenyőnkbe belefér! A ritmusa fülbemászó, nem fektettek sok energiát a szövegbe – vagy nagyon is – de látszólag egymáshoz nem illő sorok kavalkádját valószínűleg egy igazi zenei poénnak szánták. Mert valljuk be, ha szeretünk egy ételt, akkor majdnem mindegy, hogy reggelire, ebédre, vagy vacsorára esszük; mindig kívánjuk, mindig szeretjük.

Ahogy Kovács Péter, a Gierlinger termékeket készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója mondja:“A premium baconök népszerűsége abban rejlik, hogy az illat, a látvány és az íz az otthonosság, családiasság élményét közvetíti. Élmény dolgozni vele konyhában és élmény fogyasztani, így miért ne ihlethetné meg a zeneszerzőket is?!”

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) nemzetközi bacon-nap (2022.09.03.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) nemzetközi bacon-nap (2022.09.03.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg