piskóta világnapja (08.23.)

-
világnapok, 2021.08.23.

piskóta világnapja (08.23.)

Nagyvalószínűséggel nincs olyan háziasszony, aki ne tudná a piskóta receptjét. A világ egyik legegyszerűbb süteménye, sütemény alapja. És megannyi módon lehet variálni. Akár gyümölccsel, lekvárral vagy a menzás kedvenc, amikor csokoládéöntettel volt agyonlocsolva.


A legegyszerűbb sütemény, a piskóta világnapja

Nem vitás, hogy az egyik legősibb recept. Nemhiába való, hogy a piskótának is világnapot szenteljünk. Ismerjük, meg egy kicsit jobban, aztán sütő bekapcs és süssük is meg! 

 

A piskóta útja Portugáliától Japánig

Mint a legtöbb ételnél, desszertnél úgy a piskótánál se lehetünk biztosak, hogy mikor, hol és ki készítette el először. 

Portugáliában a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a tojás-és piskóta alapú sütemények. A portugál piskótarecept, azaz a Pao de Lo egészen a középkorig, a XV. századik nyúlik vissza. Ebben az időben az apácák készítették el a katolikus vallási ünnepekre, mint például húsvétra vagy karácsonyra. Az eredeti recept alapján készült Pao de Lo 24 tojássárgáját, 6 tojásfehérjét, 2 és ½ csésze cukrot és 1 csésze lisztet tartalmazott, amelyeket kézzel kevertek össze, majd vertek fel. Ezt addig csinálták, amíg a tésztája könnyed, krémes és levegős lett. Persze ez a recept mára jóval kevesebb tojást tartalmaz, valamint robotgépekkel dolgoznak. A portugál piskótát teával és rebarbara- vagy málnalekvárral fogyasztják.

És hogy Portugáliából, hogy jutott el Japánba? Nagaszaki volt Japánnak az a kikötővárosa, ahol az idegen hajósok is kiköthettek. Így érkeztek meg a portugálok is a Pão de Castela-val, a castilei kenyérrel. Nem meglepő módon Európa után, Japánban is hamar elterjedt a Kasutera, a piskóta receptje. Persze ezt a japán pékek, cukrászok a saját ízvilágukra formálták, így az ő receptjük alapján ma már mézzel, cukorral és kukorica sziruppal készítik. Ők persze nem egészítik ki lekvárral, vagy bármilyen öntettel, magában fogyasztják és zöld teával tálalják. 



A britek piskótája, a ’sponge cake’ és a Viktória-torta

Mielőtt rátérnénk a piskóta angol történetére, kis kitérőt kell tennünk délre, Olaszországba és Spanyolországba. Ugyanis a XVI. század Itália területén élt egy fiatal, olasz pék, Giovan Battista Cabona. Ő készített először „szivacsos” tortát. Giovanni Domenico Pallavicini, a Genova Köztársaság madridi nagykövete belföldi kíséretének részeként később a spanyol udvarban tevékenykedhetett tovább. A nagykövet arra kérte pékjét, hogy készítsen egy új és eredeti tortát, hogy lenyűgözhesse a spanyol királyt a neki tartott banketten. Giovanni egy hihetetlenül könnyű és lágy tortát készített, és a fogadó ország tiszteletére Pan di Spagna nevet adta neki. Spanyolország egész bírósága megdöbbent, annyira, hogy eleinte átnevezték az édes remekművet Génoise-nek, a genovai alkotó tiszteletére. Hamarosan a sütemény hírneve elterjedt Európában. Érdekesség, hogy mai napig még mindig Génoise néven ismert, míg Olaszországban megőrizte eredeti nevét Pan di Spagna-t. 

A jó állagú, omlós, könnyű szerkezetű, vajas-cukros alapból kiinduló, citromillatú piskótafajta receptje Gervase Markham költő 1615-ös, The English Huswife angol nyelvű könyvébe került be először. Ez a piskóta recept lett mára a letöbb torta alapja, a teázások kísérője. 

A XVIII. századig Angliában a torták tömények, nehezek voltak. A változás akkor történt, amikor elterjedt az úgynevezett egyensúlysütemény, ami egyenlő arányban tartalmazott lisztet, vajat és cukrot. A siker akkor lett igazán átütő, amikor 1843-ban Alfred Bird feltalálta a sütőport, amely lehetővé tette, hogy a torta tésztája még könnyebb legyen. Ez nem csak a sütemény állagán, hanem a színén is változtatott, immár aranysárga volt a tészta. 

Viktória királynő híres volt falánkságáról. Rendszeres délutáni teája mellé, vagy épp lefekvés előtt piskótaszeletet falatozott. Így nem is csoda, hogy róla lett elnevezve a torta, amit szokás még Viktória-szivacsként, Viktória-szendvicsként, szivacspiskótaként vagy Viktória-süteményként is hívni.  Az igazi Viktória-piskóta egyébként két piskótalap között eperlekvárral és vaníliakrémmel van ízesítve. 



 

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) piskóta világnapja (08.23.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) piskóta világnapja (08.23.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg