piskóta világnapja (08.23.)

-
világnapok, 2021.08.23.

piskóta világnapja (08.23.)

Nagyvalószínűséggel nincs olyan háziasszony, aki ne tudná a piskóta receptjét. A világ egyik legegyszerűbb süteménye, sütemény alapja. És megannyi módon lehet variálni. Akár gyümölccsel, lekvárral vagy a menzás kedvenc, amikor csokoládéöntettel volt agyonlocsolva.


A legegyszerűbb sütemény, a piskóta világnapja

Nem vitás, hogy az egyik legősibb recept. Nemhiába való, hogy a piskótának is világnapot szenteljünk. Ismerjük, meg egy kicsit jobban, aztán sütő bekapcs és süssük is meg! 

 

A piskóta útja Portugáliától Japánig

Mint a legtöbb ételnél, desszertnél úgy a piskótánál se lehetünk biztosak, hogy mikor, hol és ki készítette el először. 

Portugáliában a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a tojás-és piskóta alapú sütemények. A portugál piskótarecept, azaz a Pao de Lo egészen a középkorig, a XV. századik nyúlik vissza. Ebben az időben az apácák készítették el a katolikus vallási ünnepekre, mint például húsvétra vagy karácsonyra. Az eredeti recept alapján készült Pao de Lo 24 tojássárgáját, 6 tojásfehérjét, 2 és ½ csésze cukrot és 1 csésze lisztet tartalmazott, amelyeket kézzel kevertek össze, majd vertek fel. Ezt addig csinálták, amíg a tésztája könnyed, krémes és levegős lett. Persze ez a recept mára jóval kevesebb tojást tartalmaz, valamint robotgépekkel dolgoznak. A portugál piskótát teával és rebarbara- vagy málnalekvárral fogyasztják.

És hogy Portugáliából, hogy jutott el Japánba? Nagaszaki volt Japánnak az a kikötővárosa, ahol az idegen hajósok is kiköthettek. Így érkeztek meg a portugálok is a Pão de Castela-val, a castilei kenyérrel. Nem meglepő módon Európa után, Japánban is hamar elterjedt a Kasutera, a piskóta receptje. Persze ezt a japán pékek, cukrászok a saját ízvilágukra formálták, így az ő receptjük alapján ma már mézzel, cukorral és kukorica sziruppal készítik. Ők persze nem egészítik ki lekvárral, vagy bármilyen öntettel, magában fogyasztják és zöld teával tálalják. 



A britek piskótája, a ’sponge cake’ és a Viktória-torta

Mielőtt rátérnénk a piskóta angol történetére, kis kitérőt kell tennünk délre, Olaszországba és Spanyolországba. Ugyanis a XVI. század Itália területén élt egy fiatal, olasz pék, Giovan Battista Cabona. Ő készített először „szivacsos” tortát. Giovanni Domenico Pallavicini, a Genova Köztársaság madridi nagykövete belföldi kíséretének részeként később a spanyol udvarban tevékenykedhetett tovább. A nagykövet arra kérte pékjét, hogy készítsen egy új és eredeti tortát, hogy lenyűgözhesse a spanyol királyt a neki tartott banketten. Giovanni egy hihetetlenül könnyű és lágy tortát készített, és a fogadó ország tiszteletére Pan di Spagna nevet adta neki. Spanyolország egész bírósága megdöbbent, annyira, hogy eleinte átnevezték az édes remekművet Génoise-nek, a genovai alkotó tiszteletére. Hamarosan a sütemény hírneve elterjedt Európában. Érdekesség, hogy mai napig még mindig Génoise néven ismert, míg Olaszországban megőrizte eredeti nevét Pan di Spagna-t. 

A jó állagú, omlós, könnyű szerkezetű, vajas-cukros alapból kiinduló, citromillatú piskótafajta receptje Gervase Markham költő 1615-ös, The English Huswife angol nyelvű könyvébe került be először. Ez a piskóta recept lett mára a letöbb torta alapja, a teázások kísérője. 

A XVIII. századig Angliában a torták tömények, nehezek voltak. A változás akkor történt, amikor elterjedt az úgynevezett egyensúlysütemény, ami egyenlő arányban tartalmazott lisztet, vajat és cukrot. A siker akkor lett igazán átütő, amikor 1843-ban Alfred Bird feltalálta a sütőport, amely lehetővé tette, hogy a torta tésztája még könnyebb legyen. Ez nem csak a sütemény állagán, hanem a színén is változtatott, immár aranysárga volt a tészta. 

Viktória királynő híres volt falánkságáról. Rendszeres délutáni teája mellé, vagy épp lefekvés előtt piskótaszeletet falatozott. Így nem is csoda, hogy róla lett elnevezve a torta, amit szokás még Viktória-szivacsként, Viktória-szendvicsként, szivacspiskótaként vagy Viktória-süteményként is hívni.  Az igazi Viktória-piskóta egyébként két piskótalap között eperlekvárral és vaníliakrémmel van ízesítve. 



 

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) piskóta világnapja (08.23.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) piskóta világnapja (08.23.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg