sült krumpli világnap (07.13.)

-
világnapok, 2022.07.13.

sült krumpli világnap (07.13.)

Talán azzal senki nem tud vitába szállni, ha azt mondom a hasábburgonya az egyik legnépszerűbb körete, valószínűleg a legtöbb családnál elképzelhetetlen több ebéd nélküle. És az is biztos, hogy frissen, melegen az igazi. Ma ennek a népszerű ételnek van a világnapja, ezért ismételten hoztunk pár tudnivalót. 


Egy kis sült krumpli történelem

Bár a burgonya Amerikából származik, Európában mégiscsak a 15. század végén 16. század elején jelent meg. Sőt a 17. századra már meghódította Afrikát és Ázsiát is.

Az amerikai french fries kifejezésből arra következtetnénk, hogy a sült krumpli biztosan Franciaországból ered, ez közel sem ilyen egyszerű. A legendák szerint először Belgiumban, a Maas-völgyben készítettek először sült krumplit már az 1600-as évek végén. Ezen a vidéken népszerű étel volt a zsírban sült hal, de amikor télen befagytak a folyók valamivel pótolni kellett a halat. Így a burgonyát hasonló alakúra vágták, mint a halat és azt rántották ki. Ez az elmélet azért hagy bennünk egy hatalmas kérdőjelet, mert Belgiumban csak a 18. században kezdtek burgonyatermelésbe. Az viszont biztos, hogy hatalmas népszerűségnek örvendett, hiszen 1830-ban már krumplisütő bódék is voltak ezen a környéken. 

Egy másik elmélet szerint azonban a sült krumpli valóban Franciaországból ered, méghozzá a feltalálója nem más, mint Antoine-Augustine Parmentier, francia gyógyszerész. Franciaországban egészen az 1700-as évekig nem ajánlották a krumpli fogyasztást az emberek számára, még a lepra terjedését is ehhez kötötték. Parmentier, amikor a hétéves háború során börtönbe került krumplival etették, és semmi baja nem lett. Szabadulása után sokat kísérletezett a növény népszerűsítésével, így a krumpli az 1800-as évek végére Franciaország egyik legnépszerűbb étele lett. Az első feljegyzések szerint már 1795-ben utcai árusoktól lehetett venni sült krumplit, ami az egész világon elterjedt. 

Bárhogy is volt, napjainkban is még mindig nagy előszeretettel fogyasztjuk.

sültkrumpli



French fries „=” sült krumpli

Vajon hogyan alakult ki a french fries, vagyis „francia burgonya” kifejezés? A szó eredete valóban Franciaország és Belgium határán született az első világháború során. Amikor ezeken a területeken állomásoztak az amerikai és brit katonák, de nem tudták, hogy éppen melyik országban vannak, csak annyit, hogy franciául beszélnek. A fogadókban megkóstolták a helyi specialitást, így született meg a french fries kifejezés. 

Érdekesség, hogy Hollandiában Vlaamse frieten, azaz flamand sültkrumpli a neve. Az Egyesült Királyságban a chips terjedt el (ezt ismerhetjük a híres fish & chips ételükből is). Franciaországban frites, Indiában finger chips, Németországban pedig a pommes névre hallgat. 



Az első sült krumpli recept

Az első írásos emlék a sült krumpliról nem mással függ össze, mint a harmadik amerikai elnökkel, Thomas Jeffersonnal, aki sült krumplit fogyasztott francia módra. 

A legrégebben leírt recept 1895-ből származik, E. Warren szolgálóknak írt szakácskönyvéből. Warren szerint a recept a következő: „Sült krumpli (French fried potatoes): vágjuk vékony szeletekre a krumplit, tegyük forró zsírba, enyhén sózzuk, süssük aranybarnára minden oldalukat, majd csepegtessük le.” Tulajdonképpen ez a recept nem sokat változott az évek során. 



+ Érdekességek a sült krumplival kapcsolatosan

  • A belga sültkrumpli kizárólag a Bintje típusú, lédús és piros belsejű burgonyából készül.
  • Belgiumban, Bruges-ben Friet Museum is létezik, ami egy gótikus épületben kap helyet. A látogatók megismerkedhetnek mind a burgonyával, mint növény, mind mint étellel is.
  • 1982-ben jelent meg az első sült krumpli automata Ausztráliában, ami egy adag hasábburgonyát 1 perc alatt készített el. Azóta a világ több pontján is találkozhatunk ilyen automatával: Hollandiában, Kínában, Belgiumban, Szlovákiában és Izraelben is.
  • Az Amerikai Államokban a termesztett burgonya 7 százalékából a McDonald's-ban készül sült krumpli. Napi szinten pedig 4 millió kilogrammot értékesít világszerte.

 

sültkrumpli

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) sült krumpli világnap (07.13.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) sült krumpli világnap (07.13.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg