Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Talán azzal senki nem tud vitába szállni, ha azt mondom a hasábburgonya az egyik legnépszerűbb körete, valószínűleg a legtöbb családnál elképzelhetetlen több ebéd nélküle. És az is biztos, hogy frissen, melegen az igazi. Ma ennek a népszerű ételnek van a világnapja, ezért ismételten hoztunk pár tudnivalót.
Bár a burgonya Amerikából származik, Európában mégiscsak a 15. század végén 16. század elején jelent meg. Sőt a 17. századra már meghódította Afrikát és Ázsiát is.
Az amerikai french fries kifejezésből arra következtetnénk, hogy a sült krumpli biztosan Franciaországból ered, ez közel sem ilyen egyszerű. A legendák szerint először Belgiumban, a Maas-völgyben készítettek először sült krumplit már az 1600-as évek végén. Ezen a vidéken népszerű étel volt a zsírban sült hal, de amikor télen befagytak a folyók valamivel pótolni kellett a halat. Így a burgonyát hasonló alakúra vágták, mint a halat és azt rántották ki. Ez az elmélet azért hagy bennünk egy hatalmas kérdőjelet, mert Belgiumban csak a 18. században kezdtek burgonyatermelésbe. Az viszont biztos, hogy hatalmas népszerűségnek örvendett, hiszen 1830-ban már krumplisütő bódék is voltak ezen a környéken.
Egy másik elmélet szerint azonban a sült krumpli valóban Franciaországból ered, méghozzá a feltalálója nem más, mint Antoine-Augustine Parmentier, francia gyógyszerész. Franciaországban egészen az 1700-as évekig nem ajánlották a krumpli fogyasztást az emberek számára, még a lepra terjedését is ehhez kötötték. Parmentier, amikor a hétéves háború során börtönbe került krumplival etették, és semmi baja nem lett. Szabadulása után sokat kísérletezett a növény népszerűsítésével, így a krumpli az 1800-as évek végére Franciaország egyik legnépszerűbb étele lett. Az első feljegyzések szerint már 1795-ben utcai árusoktól lehetett venni sült krumplit, ami az egész világon elterjedt.
Bárhogy is volt, napjainkban is még mindig nagy előszeretettel fogyasztjuk.
Vajon hogyan alakult ki a french fries, vagyis „francia burgonya” kifejezés? A szó eredete valóban Franciaország és Belgium határán született az első világháború során. Amikor ezeken a területeken állomásoztak az amerikai és brit katonák, de nem tudták, hogy éppen melyik országban vannak, csak annyit, hogy franciául beszélnek. A fogadókban megkóstolták a helyi specialitást, így született meg a french fries kifejezés.
Érdekesség, hogy Hollandiában Vlaamse frieten, azaz flamand sültkrumpli a neve. Az Egyesült Királyságban a chips terjedt el (ezt ismerhetjük a híres fish & chips ételükből is). Franciaországban frites, Indiában finger chips, Németországban pedig a pommes névre hallgat.
Az első írásos emlék a sült krumpliról nem mással függ össze, mint a harmadik amerikai elnökkel, Thomas Jeffersonnal, aki sült krumplit fogyasztott francia módra.
A legrégebben leírt recept 1895-ből származik, E. Warren szolgálóknak írt szakácskönyvéből. Warren szerint a recept a következő: „Sült krumpli (French fried potatoes): vágjuk vékony szeletekre a krumplit, tegyük forró zsírba, enyhén sózzuk, süssük aranybarnára minden oldalukat, majd csepegtessük le.” Tulajdonképpen ez a recept nem sokat változott az évek során.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
2025.05.16.