Minden, amit az NTAK-ról tudni kell

-
adminisztrátoroknak, 2023.03.08.

Minden, amit az NTAK-ról tudni kell

2023. július 1-től életbe lép az NTAK. az MTÜ Zrt a vendéglátó üzletek (és turisztikai attrakciók) kötelező adatszolgáltatása. 2023. július 1-től csak az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lép életbe ez a kötelezettség.


Mi is az az NTAK?

Az NTAK a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rövidítése. Az NTAK célja, hogy Magyarországnak (értsd: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt » MTÜ) nagyobb rálátása legyen a turizmusra, ezáltal hatékonyabban lehessen fejleszteni a turizmust (országon belül és a beutaztatást is).
Lássuk be, ez alapvetően jó cél. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy mindez a vendéglátósoknak egy kezdetben plusz feladatot jelent - de azt is látjuk, hogy hosszú távon ez nagy hozzáadott értékkel bír.

Firss hír: NTAK adatszolgáltatás 100m Ft forgalmú cégeknek kötelező

frissítés időpontja: 2023. június 27.

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolta a Kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A jjogszabály alapján 2023. július 1-től az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lép életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig 2024 január 1-re módosul, hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra.
Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.

A Magyar Turisztikai Ügynökség annak érdekében, hogy elősegítse a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók felkészülését a kötelező adatszolgáltatásra, már márciusban önkéntes adatszolgáltatói időszakot indított. A tesztidőszak tapasztalatai és az iparági szereplőkkel folytatott egyeztetések alapján az MTÜ a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) való adatszolgáltatás szakaszos bevezetését javasolja a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók esetében is – ahogy tette ezt a szálláshelyek kapcsán 2019-ben.

2023. július 1. napjától az NTAK-ba történő adat szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftverén keresztül, amelynek 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot.

A javaslat alapján 2024. január 1. napjától az NTAK-ba történő adatok szolgáltatását és továbbítását azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles megkezdeni, amelynek szolgáltatási helyenként 2022. évi nettó árbevétele elérte a 12 millió forintot, de nem haladta meg a 100 millió forintot.

A javaslat a nettó árbevétel számításakor a vendéglátóüzletek esetében a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenységből származó bevételt veszi alapul, míg a turisztikai szolgáltatók esetében a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó tevékenység lesz a mérvadó.

Az MTÜ javasltata alapján a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára nem legyen kötelező az NTAK adatszolgáltatás.

Fontos, hogy a 2021. november 1-jén életbe lépett regisztrációs kötelezettséget a módosítási javaslat nem érinti, azaz minden nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkező vendéglátó üzletnek és turisztikai attrakciónak regisztrálnia kell az NTAK-ba. Így a határidőig minden hazai étterem, cukrászda, büfé, kávézó, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely, mozgó vendéglátóhely, rendezvény étkeztetés, munkahelyi étkeztetés szolgáltatást nyújtó vendéglátó üzlet köteles az NTAK-ba regisztrálni. Akár csak minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, közfürdő, természetes fürdő, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutatóhelye, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés- táncos rendezvény is köteles beregisztrálni az NTAK-ba.

Az NTAK regisztrációs kötelezettség elmulasztása szankcionálható.


FONTOS! A 100m Ft feletti árbevételt elért vendéglátó helyek NTAK adatszolgáltatása 2023. július 1-től kötelező!

Korábban ez a folyamat végbement a szálláshelyeknél, így ma Magyarországon az összes szálláshely automatikusan (és azonnali) adatot szolgáltat az NTAK-nak.

// tartalomjegyzék


Kinek kell adatot szolgáltatnia az NTAK-nak?

Főszabályként mindenkinek, aki vendéglátással foglalkozik. De itt meg kell különböztetni regisztrációt és adatszolgáltatást:

NTAK regisztrációra kötelezettek

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján az NTAK-regisztrációra köteles vendéglátó üzletek típusai:

  • étterem (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • büfé (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • cukrászda (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
  • italüzlet, bár (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
  • zenés-táncos szórakozóhely (TEÁOR’08: 5630 – italszolgáltatás)
  • munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5629 – egyéb vendéglátás)
  • gyorsétterem (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • rendezvényi étkeztetés (TEÁOR’08: 5621 – rendezvényi étkeztetés)
  • alkalmi vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
  • mozgó vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – éttermi, mozgó vendéglátás)
NTAK regisztráció menete

Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:

  1. központi regisztráció
  2. ágazgati regisztráció

Regisztrálni az ntak.hu oldalon lehet Ügyfélkapu azonosító megadásával. 
A info.ntak.hu/regisztracio linken részletes információ olvasható a regisztrációról, regisztráció menetéről.

Regisztrálni a vendéglátó hely üzemeltetője – tehát tulajdonosa vagy bérlője tud.

 

NTAK adatszolgáltatásra kötelezettek

Az NTAK-adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet az az üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján online pénztárgép használatára köteles. A rendelet alapján az 56.1 és 56.3 szerinti TEAOR tevékenységekben kötelező az online pénztárgép használata, kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást.

  • étterem (TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás)
  • büfé (TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás)
  • cukrászda (TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás)
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás)
  • italüzlet, bár (TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás)
  • zenés-táncos szórakozóhely (TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás)
  • gyorsétterem (TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás)
  • alkalmi vendéglátóhely (TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás)
NTAK-ba beküldendő adatok köre

 

Melyik szoftver alkalmas NTAK adatbeküldésre?

Az egyértelmű, hogy ahhoz, hogy meg lehessen felelni az NTAK adatbeküldés feltételeinek ehhez megfelelő (és minősített) szoftverre van szükség.
Az adatszolgáltatásra kizárólag az NTAK-kal kommunikálni képes, az MTÜ által kiállított Igazolással rendelkező vendéglátó szoftverek használhatóak.

Többek között az alábbi szolgáltatók tudnak az NTAK-nak megfelelő szoftvert biztosítani:

Az NTAK kompatibilis szoftverek teljes listáját az info.ntak.hu/vendeglatas#szoftverek címen lehet elérni

Készült ingyenes szoftver is, de ezt csak az használhatja, akinek a 2022-es netto árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.
Ugyanakkor ennek a rendszernek sok korlátja van (pl. 1 helyen lehet használni, 1 nyomtató csatlakoztatható hozzá, folyamatos és jó minőségű internetkapcsolat szükséges az üzemeltetéséhez, nem csatlakoztatható hozzá bankkártya terminál), ezért ennek a felhasználási köre korlátos.

Ki ellenőrzi az NTAK előírások teljesítését?

A vendéglátó üzlet NTAK regisztrációt, valamint a rendszeres és megfelelő adatszolgáltatást az NTAK felé kereskedelmi hatósági jogkörében eljárva, a vendéglátó üzlet címe szerint területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

Gyakori kérdések NTAK-kal kapcsolatosan

Összegyűjtjük a leggyakoribb kérdéseket NTAK-kal kapcsolatosan. 
Ugyanakkor tudjuk, hogy minden élethelyzet egyedi, ezért az alábbi form-on keresztül nyugodtan fel lehet tenni a kérdéseket, ezeket összegezzük és igyekszünk rá választ találni!

NTAK jogszabályi háttere

Részletes és hivatalos információ a https://info.ntak.hu/vendeglatas címen olvasható


Kommunikcáiós partnerünk

Az NTAK kommunikációban Koczka Mátéval doglozunk együtt. Köszönjük neki a fáradhatatlan munkát, hogy segít minél több vendéglátóshoz eljuttatni az NTAK hírét, így közösen segíthetünk nekik az átállásban!

Ajánljuk őket PR kampányokhoz!

Koczka Máté PR




PR tanácsadó

mate.koczka@gmail.com

+36 20 311-01-22

 

 

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Minden, amit az NTAK-ról tudni kell magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Minden, amit az NTAK-ról tudni kell magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg