Gundel Károlyra emlékezett az MVI

-
2013.12.04.

Gundel Károlyra emlékezett az MVI

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete hagyományos gálaestjét idén Gundel Károly emléke előtt tisztelegve rendezte meg.


November utolsó hétvégéjén a vendéglátósok ellepték a Mezkövesd külterületén található négy csillagos Balneo Hotel Zsorit. A szakmai társaság azért érkezett, hogy megünnepeljék a Magyar Vendéglátók Ipartestületének 22. születésnapját, mindezt úgy, hogy közben Gundál Károlyra is emlékeznek.

 

Gundel ételeit Magyarország leghíresebb szakácsai készítették el mai köntösben. A Bock Bisztró kiválósága Bíró Lajos, Sárközi Ákossal (Borkonyha) az Amuse Bouches-ért volt felelős.

 

 

Garaczi János (Tanyacsárda)  és Rácz Ferenc (La Fiesta) a hideg előételért. Gullner Gyula (Hotel InterContinental/Mariott) Wolf Andrással (New York Kávéház) közösen készítette el a levest. Cseh János (Atrium Hyatt/Sofitel/Gundel) és Győrffy Árpád (Arany Kaviár) a főételt. Kovács Sándor (Gerbeaud)  és Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda) pedig a desszertet.

 

 

Az elegáns est kiemelt célja volt, hogy bebizonyítsa a szakma legjobbjai az eltérő technikák és a korkülönbbség ellenére is összetudnak fogni, különleges fogásokat tudnak alkotni.

 

Az MVI ráadásul megalapította a Gundel Károly Díjat, melyet olyan személyt díjaznak, aki maradandót alkot a magyar vendéglátás értékeinek megőrzésében, fejlesztésében.

 

 

Gundel Károly unokája: Gundel János nem csak a szakmai díjhoz adta az engedélyét, hanem családi archívum kép- és hanganyagából készített összeállítással kedveskedett  a résztvevőknek.

 

A kóstolás már a vacsora előtt egy órával elkezdődött. Welcome Drink-ként a Harmatrázó pálinkáiból, Szent Tamás Pincészet Mád Furmintjából és a Törley pezsgőiből választhattunk. Közben pedig látványos amuse bouché falatokat ízleltünk. Nevezetesen Palóc cappuccino-t, tárkony bon-bont, Borjút Magyaróvári módra és Töltött alma kockákat.

 

 

Az előételt már az asztaloknál ülve kezdtük el falatozni. A Formában sült libamájpástétom birsalma pürével legalább annyira ízletes volt, mint a Paprikás malacfül és nyelvkocsonya, amelyekhez Gundel saláta járt.

 

Az ételsorhoz  a Juhász Testvérek 2011-es Egri Olaszrizlingjét szolgálták fel.

 

 

A leves a maga egyszerűségében volt nagyszerű. A csicsókát a ropogós bundában sült zsályalevelek tették még izgalmassabbá. A főétel előtt enyhén füstölt pisztrángot kínáltak tormás karfiolhabbal. A meleg ételközi fogáshoz Vylyan-ék 2012-es Villányi Chardonnay HËRKA-ját kortyolhattuk.

 

Főételként  Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel került a asztalra, amelyhez a Bodri Pincészet 2011-es  Szekszárdi Civilis QV Vörös Cuveé-jét kóstolhattuk.

 


 

Desszertként az egyik legkedveltebb édességet a Gundel palacsintát ismerhettük meg új köntösben. A diós-csokis nyalánkság fagylalttal és grillázs dísszel érkezett. Jól esett mellé a Fitomark Tokaji Borház  és a Kiss István Családi Pincészet 2004-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja.

 

Az italokat az esztergomi Prímás Pince borpincérének Nagy Fruzsinának a vezetésével töltötték a poharakba. A kávékért pedig Kántor Enikő barista bajnok volt a felelős. A vacsora után kínált macaronokat és mini Dobos tortákat az érdi Pataki Cukrászda készítette, az éjféli büféről pedig a Zsóri Hotel séfje: Juhász Attila gondoskodott. Az jó hangulatot a szakácsból egy este ereéjig műsorvezetővé avanzsált Kovács Lázár garantálta.

 

Köszönjük a megíhvást Csíki Sándornak és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének!

 

 

 

Weboldal:

http://mvi.hu 

 

 

FB oldal:

https://www.facebook.com/vendeglatok

 

 

Fotók:

MVI

 

 

Tetszett a(z) Gundel Károlyra emlékezett az MVI hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Gundel Károlyra emlékezett az MVI hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg