Január másodikáig ünnepelnek a székelyek

-
2013.12.26.

Január másodikáig ünnepelnek a székelyek

Hallottatok már a Böff salátáról? Székelyföldön Adventben disznót vágnak, Szenteste hurkát esznek, Karácsony napján pedig többek között böff saláta kerül az asztalra.


Székelyföldön a hagyományok még elevenen élnek. Adventben nincs mulatság, ellenben disznót vágnak, hogy Szenteste hurka és kolbász kerülhessen az asztalra. Karácsony napján a húsleves és a töltött káposzta mellett böff salátát fogyasztanak, a szaloncukrot pedig csak az újévben eszik meg a gyerekek.

 

Advent a készülődés és a disznóvágás időszaka

 

Az adventi időszak kezdetén a székely otthonokban is meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún. Ez hagyományosan még most is fenyőágból készül és nem az aktuális divatirányzatoknak megfelelő színekben pompázik, hanem eredeti szimbolikájához hűen 3 lila és 1 rózsaszínű gyertyát tűznek rá.

 

Adventben lélekben mindenki az ünnepre készül, így hagyományosan ezen idő alatt nem rendeznek a falvakban zenés mulatságot sem. Ebben az időszakban történik a disznóvágás is, amely nagyban hozzájárul, hogy sok finomság kerülhessen az ünnepi asztalokra – tudtuk meg a Carpaticum családi vállalkozás üzemeltetőitől.

 

 

 

 

 

 

Szenteste hurka és kolbász, Karácsonykor böff saláta

 

A Szenteste napján a férfiak az erdőről meghozzák a karácsonyfának szánt fenyőt, amelyet a család közösen díszít. Székelyföldön Szenteste az angyal érkezését szűk családban várják, ezután pedig közösen elmennek az éjféli misére. A szentmisét követően a házaknál asztalt terítenek és kolbászt, véres hurkát fogyasztanak a családok. Ezt a vacsorát Mária-radinájának nevezik.

 

Karácsony napján a falvak apraja-nagyja elmegy a templomba. Az ezt követő ebéd hagyományosan húsleves, böff saláta, töltött káposzta, diós és mákos tekercs – mondta el Székely Eszter a Carpaticum képviseletében. Délután általában a szülői háznál egybegyűlik a tágabb család.

 

 

 

Szilveszerkor három napig vígadnak

 

A Szilveszter kötetlenebb program szerint zajlik, bár Székelyföldön egészen január 2-ig tart az ünnepi időszak, hiszen ezen a napon a házszenteléssel válik teljessé az ünnepkör. A gyerekek különös izgalommal várják ilyenkor a papot, hiszen addig nem szabad cukorkát venni a fáról, míg az nincs megszentelve.

 

A házszentelés után minden család kikíséri a papot égő gyertyával a szomszéd kapujáig, ott megvárják amíg kijönnek a háziak és köszönnek egymásnak: „Adjon Isten víg farsangi napokat”, ami azt jelenti, hogy vége a böjtnek, kezdődhet a mulatozás.

 

 

A Böff salátát, amelynek neve a francia salade de boeuf-ből ered tulajdonképpen a franciasaláta gazdagabb változata:

 

Hozzávalók:

 

A házi majonézhez:

1 teáskanál mustár

1 nyers tojássárgája

1 főtt tojássárgája

3-4 deci olaj

 

A salátához:

 

10 db sárgarépa

2 db gyökér

2 db karalábé

1 db  zeller

8 db  közepes krumpli

1 üveg savanyú uborka

1 üveg zöldborsó

majonéz

főtt hús, szintén a levesből

A majonéz elkészítése:

 

A mustárt és a tojássárgáját jól összekeverjük, majd az olajat apránként hozzáadva sűrűre keverjük.


A saláta elkészítése:

 

A zöldségeket, húst és a savanyú uborkát apróra vágjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk és belekeverjük a majonézt.


Tippek:


A böff saláta csakis a húslevesben főtt zöldségekből készül. Tálalás előtt 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tetejét kedvünk és tehetségünk szerint díszítsük.

 

Fotó: Flickr

 

Az információk forrása az erdélyi és székelyföldi természetes élelmiszereket forgalmazó Carpaticum üzlet.

 

Cím:

 

1053 Budapest, Veres Pálné utca 19.

 

Székelyföldi fotók:

 

Huszár Boglárka

 

Tetszett a(z) Január másodikáig ünnepelnek a székelyek hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Január másodikáig ünnepelnek a székelyek hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg