Kétszázötven féle sört kínál a 8. Belga Sörfesztivál

-
2017.05.19. - 2017.05.21.

Kétszázötven féle sört kínál a 8. Belga Sörfesztivál

45 belga sörfőzde 250-féle sörét, közülük 65-féle csapolt sör - ilyen lesz május 19-21 között a Belga Sörfesztivál a Bálnában. Az egyedülálló sörkultúra bemutatását célzó három napos esemény keretében mindenki garantáltan megtalálja a maga sörét.


Sörkülönlgességek és új sörfőzdék a 8. Belga Sörfesztiválon

Az idei fesztivál egyik sörkülönlegessége a Cornet, amelyik a De Hoorn mikro sörfőzdében készül. Ezt a sörfőzdét a Palm Sörfőzdecsoport egykori tulajdonosa alapította nyugdíjas éveiben azzal a szándékkal, hogy a sörfőzés négy területéért – gyógynövény, komló, gyümölcs és fa – felelős sörfőzőmesterek számára játszóteret biztosítson. Szakmai körökben a főzdét ma is  „A mesterek játszóterének” nevezik. Az erős, szőke, belga jelzővel felruházott Cornet legfontosabb tulajdonsága, hogy a főzeteket három féle frissen forgácsolt, tölgyfa hordóban érlelik. A tölgyfahordók amerikai, francia, valamint magyar hordókból készülnek és a főzetekhez frissen forgácsolt amerikai tölgyfát is hozzáadnak, hogy az érlelődő sört még inkább átjárja a tölgyfa íze.

A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde alapításának 140. évfordulójára korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale, amely szintén igazi kuriózum az ínyencek számára. Alapja a sörfőzde legsikeresebb terméke, a mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde. Az ünnepi verzió narancsvirág mézzel, korianderrel és keserű (curaçao) narancshéjjal készült.

A tavaly bemutatott De Halve Maan sörfőzde rekordot döntött a 7. Belga Sörfesztiválon új sörfőzde kategóriában. Vadélesztővel készült Straffe Hendrik Wild sörükből minden évben új főzet készül, így az idei főzet is megtalálható lesz a Belga Sörfesztiválon. A főzde másik kedvelt söre a 11%-os Straffe Hendrik Quadrupel, amely 2017-ben csapoltan érkezik a fesztiválra.

Mára igazi ritkaság a Boon sörfőzde Faro Boon elnevezésű söre. Az egykoron közkedvelt, ma már nehezen fellelhető sörtípus, a faro lambic típus képviselője a kandiscukorral ízesített lambic sör. Bár kávét nem árusítanak a fesztivál területén, a koffein rajongói 3 féle kávés sör közül válogathatnak az idén. Bemutatkozik a Broeder Jacob Double Espresso, a Préaris Quadroccino, valamint a Barista Chocolate Quad, utóbbi csapolt formában is.

Az idei fesztiválon kóstolható lesz minden idők legjobb Duvel Tripel Hop söre. 2016-ben kiválasztottak 5.000 Duvel rajongót, akik vakteszten dönthették el, hogy az eddigi hat féle Duvel Tripel Hop közül melyik ízlett nekik a legjobban.  A vakteszten a 2012-es, CITRA komlóval készült sör fölényes győzelmet aratott, így a 2017-es év Duvel Tripel Hop-ja újra CITRA komló felhasználásával készült. Hazánkban az említett sör a 8. Belga Sörfesztiválon debütál.

A Broeder Jacob sörfőzde 5 sörrel érkezik az idei fesztiválra. Az extrém sörök kedvelőinek ajánlják a szervezők a portóival érlelt Double Porto-t, vagy a kávés Double Espresso-t. Gyümölcsrajongók számára újdonság lehet a Brut Rose málnás sour ale, míg a tradicionális belga stílusok kedvelői a szervezők reményei szerint örömmel megkóstolják a Tripel-t és a Formidabel-t.

2017-ben öt sörrel bemutatkozik a Gentse Gruut sörfőzde, amelynek különlegessége, hogy a komló előtti idők gyakorlata szerint gyógynövényekből és fűszerekből álló titkos fűszerkeverékkel készíti a söreit Annick De Splenter női sörföző és tulajdonos, aki szerint a fogyasztást követően az ő sörei nem nyugtatnak, hanem feltüzelnek.

 

A málna az új meggy

Bár a gyümölcssörök sikere továbbra is töretlen, a szervezők tapasztalata szerint a meggy helyét a kedvencek listáján egyre inkább átveszi a málna. Ehhez a tendenciához maximálisan igazodik a Belga Sörfesztivál idei kínálata, így kilenc féle málnás sör közül válogathatnak az érdeklődők. A málnás csapolt és üveges sörök között lesz lambic, búza, barna, világos és sour ale alapú egyaránt. Mindezek mellett kóstolható lesz további három olyan piros gyümölcsös sör, amelyik málnát is tartalmaz.

Két kiemelt málnás sörkülönlegesség a teljesség igénye nélkül. A Framboise Boon gueuze lambic alapú málnás sör, amelynek az alapsöre tradicionális módszer szerint 1, 2 és 3 éves lambic sörök házasításával készül és ezt 25% friss málnával és 5% meggyel érlelik. A Bacchus Raspberry alapsöre az oud bruin szintén egy hagyományos belga sör, ami hibrid – irányított, majd spontán – erjesztéssel készül. Az édesen savanykás barna sört málnával érlelik együtt.

 


Nem csak belgáké a sörvilág

Az idei évben első alkalommal egy német sörfőzde, az Einsiedler is képviselteti magát a fesztiválon az alábbi klasszikus német sörtípusokkal: pilsner, dopplebock, weissbier, schwarzbier, zwickelbier. Emellett egy ínyencséggel, a Cherry Porterrel is készülnek, amelyik német sörfőzdétől igazán meglepő meggyes porter sör.

A tavalyi meghiúsult ígéretet követően idén amerikai trappista sörök is lesznek a fesztiválon. Az egyik amerikai sör a Spencer Trappist Ale, a másik a Spencer Trappist India Pale Ale, a világ első és egyetlen trappista IPA söre, mely átmenetet képez a „hagyományos” trappista sörök és az amerikai kézműves IPA-k közt. Mindkét fajtából 120-120 üveg érkezik a fesztiválra, így aki ezeket is szeretné megkóstolni, annak érdemes lesz sietnie.

9/12 trappista

A világ 12 trappista sörmárkájából az alábbi 9 féle szerepel a fesztivál idei kínálatában.  

Belga: Westmalle, Orval, Trappistes Rochefort, Achel, Chimay

Holland: La Trappe, Zundert

Amerikai: Spencer

Francia: Mont des Cats

Jönnek a gallok!

A cég 2015-ben mutatta be saját márkás belga sörét, a Gallica Premium Pils-t. A sajátmárkás Gallica sörök Belgiumban, a Silly sörfőzdében készülnek. 2016-ban a sajátmárkás sörpaletta további két sörkülönlegességgel, a Gallica Opus-szal és a Kriexus-szal bővült. A Gallica család legfiatalabb "lánya" a Gallica Asterus búzasör a fesztiválon mutatkozik be a közönség számára. Az asterus a gall/kelta mitológiában 3 fehér csillagot jelent és a szervezők bíznak benne, hogy az új „gyermek” valóban tündöklő csillag lesz a belga búzasörök égboltján.

A teljesség igénye nélkül a Belga Sörfesztiválon csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a közkedvelt meggyesektől és málnásoktól a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig. A korábbi évek igénye és sikere nyomán idén csapolva is ki lehet próbálni a kókuszos és banános mellett kétféle málnás búzasört, a Wittekerke Rosét, valamint a Bacchus Raspberry-t. A tavalyi év egyik kedvence, a Barista Chocolate Quad 11%-os kávés-csokis quadrupel szintén elérhető lesz idén már csapolt formában is.

A kiváló sörökhöz mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvas kolbászt, Knyihár féle házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is, például a Kecskevilágnak köszönhetően  többek között Gallica Kriexus meggyes ale sörrel készült kecskesajtot. A közkedvelt belga hasábburgonya mellett a „Gallica healthy food” jegyében adalékmentes összetevőkből készült GallDogal is csillapíthatják a látogatók az éhségüket. Desszertként a belga csokoládék és pralinék széles választéka sem hiányozhat a fesztivál kínálatából.

Egész hétvégén délutántól kora estig a látogatók élőben hallgathatják a Marching Jazz Band-et a fesztivál nagytermében. A Bálna földszinti „hátsó” teraszán a Gallica sátorban május 20-án, szombaton élőben fellép rock-blues slágerekkel két gitáron és énekkel Balogh Laci és Gömör Tomi.


Hasznos információk

Limitált sörkóstoló és BE(ER)HERO jegyek kizárólag elővételben kaphatóak a www.belgasormester.hu oldalon és a  Belga Sörök Házában (1011 Budapest, Bem rakpart 15.).

„Sörkedvelő” és „Sörrajongó” elővételes jegyek kaphatóak Interticket országos hálózatában és a Jegy.hu oldalon.  A jegyek tetszőleges napon érvényesíthetőek. Az előre váltott jeggyel érkezők egy pohár Gallica Premium Pils sört kapnak ajándékba. A belépőjegy mellé minden vendég hivatalos fesztiválpoharat kap ajándékba. 

Belépőjegy típusok és árak:

Sörkedvelő belépőjegy: 4 pohár sör + fesztiválpohár, 3.700 Ft.

Sörrajongó belépőjegy: 6 pohár sör + fesztiválpohár, 5.000 Ft.

BE[ER]HERO belépőjegy: 15 pohár sör + fesztiválpohár, 9.900 Ft.
Sörkóstoló belépőjegy: 20 x 1 dl sör + mini kóstolópohár, 7.600 Ft.

További zsetonok 650 Ft/db. áron vásárolhatóak a fesztivál helyszínén.

A megmaradt zsetonok a fesztivált követően A Matróz Kocsma Söntésében (1011 Budapest, Bem rkp. 15.) felhasználhatóak.

Nyitva tartás

2017. május 19. (péntek): 17:00 - 23:00

2017. május 20. (szombat): 12:00 - 23:00 

2017. május 21. (vasárnap): 12:00 - 22:00

A fesztivál külső, szabadtéri területe része mindhárom napon egy órával tovább tart nyitva.

 

Bővebb információ: www.belgasor-fesztival.hu

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Kétszázötven féle sört kínál a 8. Belga Sörfesztivál hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kétszázötven féle sört kínál a 8. Belga Sörfesztivál hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg