Orbán napi Borünnep 2012 Hajós - Pincefalu

-
2012.04.10.

Orbán napi Borünnep 2012 Hajós - Pincefalu

A pincefaluhoz köthető Hajós népünnepélye a sok ezer fős tömeget vonzó Orbán-napi Borünnep. A térség, az ország minden szegletéből érkeznek a látogatók, Hajós lakossága pedig mondhatni kiköltözik a pincefaluba.


A szervezők a rendezvény fókuszába a bort, a bor- és népi kultúrát, a hagyományokat kívánják visszahelyezni, ami mind a külsőségekben, mind a programokban egyaránt megmutatkozik.

 

Ördögszekér kézművesvásár
Az ördögszekeres vásárokon részvevő árusok, természeti és városi környezetbe is illeszkedő egységes faszerkezetes sátrakból kínálják jellemzően zsűrizett iparművészeti és kézműves portékájukat.
A portékák, melyek itt asztalra, „ponyvára” kerülnek nem a tömegtermelés elidegenített tárgyai, melyekre értetlenül tekintünk. Létrehozójuk nem egyszer maga az árus, aki kezünkbe adja azokat, elmeséli történetüket, tanácsot ad használatukhoz. Egy ilyen termék egyszeri, megismételhetetlen, s valóban sajátunkká válik. Merjük kimondani, aurájuk (szó szerint „levegőjük”) van, melyet a mester belélehelt, kezével igazított.

 

Gasztronómia
A szűkebb értelemben vett ma is élő népi konyhakultúrával ismerkedhetnek meg az Orbán-napi borünnep látogatói. A rendezvény tematikájához kapcsolódva, a helyben elkészített ételek harmonizálnak a vásár hagyományőrző hangulatával, a kiállított párlatokkal, borokkal.
A vendéglátó egységek nádtetős, faszerkezetű installációkban kapnak helyet, melyek belső dekorációja a hagyományos hangulatot követi, de természetesen a mai kor követelményeknek is megfelelnek. A dekorációs elemek része a régi, népies konyha enteriőr kialakítása, kézműves fabútorokkal, sparheltekkel, régen használatos konyhai eszközökkel.
A látványt fokozza, hogy az ételek a vendégek előtt, frissen készülnek el. Parázson sül a hurka, kolbász, pecsenye, vasbográcsban fő a pörkölt, fonott kosarakban, pogácsa, perec vár mindenkire.
Ismerjék meg hazánkat, a hazánkban élő embereket, munkájukat, életüket, az általuk készített ételeken keresztül. A gasztronómia segítségével bemutatásra kerülnek Magyarország régiói: ismerje meg mindenki a kevi birkapörköltet, az alföldi szürkemarha gulyást, a gemenci szarvasragut, a zalai borókás vaddisznót és a slambucot. …és ha ez még nem lenne elég: különféle grill- és halételek, kenyérlángos, tócsni, dödölle, friss saláták, vegetáriánus ételek, friss gyümölcsök, köretek, házi savanyúságok várják a látogatókat.

 

Május 25., péntek

Szakmai nap – turizmus konferencia  
15.00 - 18.00 Cabernet fogadó, Koncert, mulatság  
20.00 - 24.00 Nagyszínpad, Utcabál


Május 26., szombat
Kézműves vásár
9.00 - 20.00 Borbíró sor Borutca  
9.00 - 20.00 Hirrlingen tér, Cabernet fogadó oldala Helyi kézműves termékek utcája bemutatóval  
9.00 - 20.00 Hirrlingen tér Pincemustra indítása  
10.00 Nagyszínpad Bortúrák  

egész nap (5 pince)

Interaktív gyermekprogramok  


10.00 - 17.00 Borbíró utca végi völgy Zenés hívogató - Lovászi András  
10.00-11.00 Hirrlingen tér Tájékozódási verseny gyermekeknek  
14.00 Indul a kisszínpad előttről Fotókiállítás megnyitó - Dunatáj Fotókör  
14.00 Önkormányzat présháza Népzenei koncert - Lovászi András  
15.00 Kisszínpad Berecz András mesél  
16.00 Cabernet fogadó kiskertje Néptánc bemutatók  
17.00 – 19.30 Nagyszínpad Bures banda zenél  
17.00 Hirrlingen tér Firkin koncert - Jamie Winchester  
20.00 Nagyszínpad Platin Kapelle koncert  
22.00 Nagyszínpad Utcabál  

 

Május 27., vasárnap

Kézműves vásár  

9.00 - 20.00 Borbíró sor, Borutca  
9.00 - 20.00 Hirrlingen tér, Cabernet fogadó oldala, Bortúrák  
egész nap (5 pince)
Helyi kézműves termékek utcája bemutatóval
9.00 - 20.00 Hirrlingen tér Interaktív gyermekprogramok  
10.00 -17.00 Borbíró utca végi völgyÜnnepélyes megnyitó  
10.00 Kisszínpad Borkirálynő köszöntése
10.20 Kisszínpad: Borverseny eredményhirdetése
10.30 Kisszínpad: Orbán-szobor locsolása, Ünnepélyes átvonulás a nagyszínpadhoz , Borlovagok avatása
10.45 Nagyszínpad, Pincepörkölt rekord kísérlet indítása  
10.00 Orr-verseny, hordóemelő verseny  
11.00 Nagyszínpad Borkorcsolyák, vendégváró falatok versenyének eredményhirdetése  
14.00 Nagyszínpad A rekordméretű pincepörkölt kiadagolása
14.00 Moldvai táncház hívogató Bures Banda  
14.00 Hirrlingen tér Szőlő- és bor szentelés
14.30 Nagyszínpad Meghajlás az ősök előtt
15.00 Nagyszínpad Gólyalábas vásári bábosok produkciója  
15.10 Borbíró sor, Cabernet fogadó oldala - Pincemustra eredményhirdetése  
15.30 Nagyszínpad Sváb néptáncok bemutatója  
16.00 – 19.00 Nagyszínpad Somelier show  
15.00 Borbíró sori présház Hőlégballon - függeszkedés  
17.00 Hajósi út mellett, Moldvai népzenei bemutató, Bures Banda  
17.00 Kisszínpad, Táncház - Bures Banda  
18.00 Liget, Műrepülő bemutató  
19.30  Balkán Fanatik koncert  
20.00 Nagyszínpad Bad Times koncert  
22.00 Nagyszínpad Utcabál - disco  



Információ: http://www.orbannaphajos.hu

 

 

Tetszett a(z) Orbán napi Borünnep 2012 Hajós - Pincefalu hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Orbán napi Borünnep 2012 Hajós - Pincefalu hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg