Világhírű lett a tarpai pálinka

-
2012.04.13.

Világhírű lett a tarpai pálinka

Arany- és ezüstérmet kaptak a kiemelkedő minőségű párlatok világversenyén, a klagenfurti World Spirits Awardon a tarpai pálinkák.


Csernyák László, a tarpai Manufaktúra Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta, hogy a cég termékei közül három pálinkát díjazott a világverseny zsűrije.
A 2010-es évjáratú, Tarpa birsalmapálinka a legmagasabb minősítést, az aranyérmet érdemelte ki, míg az ugyancsak 2010-ben főzött Tarpa szatmári szilvapálinka és a Tarpa szabolcsi almapálinka egyaránt ezüstérmes lett.
Az igazgató tájékoztatása szerint az osztrák városban harminc nemzet legjobbnak ítélt pálinkái vetélkedtek a párlatok világversenyén. Összesen 75 pálinkakészítő cég 391 termékét hasonlították össze a szakemberek. A tarpai termékek - amelyeket ma már három kontinensen, Európában, Amerikában és Észak-Afrikában értékesítenek - állták a versenyt a többi párlattal, ízben, színben és szeszfokban egyaránt a legjobbak közé sorolták őket.
Mint Csernyák László kifejtette, a "kiemelkedő termék" minősítés annak köszönhető, hogy a régi, népi hagyományok receptje szerint érett, egészséges gyümölcsből főzik a Tarpa márkanevű pálinkákat, és a mosás, magozás után koracél lemezből készült cefreérlelő tartályokban, 20 napon át készítik elő a főzésre. Aztán a lepárlás úgynevezett kisüsti eljárással történik, majd jön a többszöri finomítás és az érlelés - szintén koracél tartályokban -, és végül palackozzák az itókát.
Az igazgató kitért arra is, hogy befejezéséhez közeledik Tarpán egy pálinkaház építése, amelyet turisztikai attrakciónak szánnak. A létesítményben gasztronómiai múzeumot rendeznek be a híresen zamatos szatmári gyümölcsökből készített lekvárokból és párlatokból, amelyeket meg is lehet majd kóstolni, a hozzájuk tartozó népi ételekkel együtt. A pálinkaház kertjében pedig az alapanyagként szolgáló gyümölcsök fáiból lesz "múzeum", bárki megízlelheti a nyár végétől, késő őszig érő fajtákat.
A létesítményt a hónap végén avatják fel. 

Tetszett a(z) Világhírű lett a tarpai pálinka hír? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Világhírű lett a tarpai pálinka hír? Írd meg véleményed!

További Gastro hírek

Gourmet fesztivál 2024

Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkóstolóra”, a Millenárisra.

2024.05.24. 16:00 - 2024.05.26. 22:00

Török brunch a Dobrumbában

a Dobrumba áprilisban három napra (2024.04.12-14.) elhozza a Boszporuszt a Dob utcába. A törökországi utazásokból és ízemlékekből felépített napindító menüben török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze az elmaradhatatlan török tea és az ayran sem maradhat ki.

2024.04.09.

Sopron Gourmet 2024.05.11-19.

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések a SopronFesten 2024 május 11. és 17. között Sopron 12 étteremében és vendéglátóhelyén 27 gourmet program várja a vendégeket.

2024.04.05.

II. Árpád Párlat Koktélversenyre

Immáron második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, amelyre idén az Árpád Pálinka Manufaktúra különleges gyömbér-, mandarin- és kávé párlataival készülő egyedi koktélreceptekkel lehetett jelentkezni.

2024.03.04.

"narrow"
Gear.svg