Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál”

-
éttermek, 2024.03.13.

Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál”

Ma már az ételérzékenyek is egyre több helyen tudnak önfeledten lattezni, sütizni, hiszen a legtöbb kávézó és cukrászda tart az étlapján tej-, hozzáadott cukor- és gluténmentes finomságokat. Sőt, egyre több vendéglátó azt is fontosnak tartja, hogy a valamilyen alapanyagra érzékeny vendégeinek választékot is biztosítson. A közelmúlt innovációinak köszönhetően, ma már nem jelent gondot egy tejmentes „Rákóczi túrós” vagy éppen egy „gluténmentes mákostészta” elkészítése, amely ételek irányába egyre nagyobb az érdeklődés.


Ma egyre több ember tudja magáról, hogy bizonyos élelmiszeralapanyagokra érzékeny. Régebben sokan úgy élték le az életüket, hogy ösztönösen, tapasztalati úton kerültek egyes ételeket. A diagnosztikai technológiák fejlődésével, egyszerűsödésével ma már a legtöbb érintett gyorsan megtudja, mi is okozza a panaszát. Napjainkban egy tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, gluténmentes-étrend követés már nem követel olyan mértékű lemondásokat mint régebben. Hiszen a számos kiskereskedelmi üzlet polcain megjelenő speciális élelmiszerek mellett léteznek olyan kávézó-cukrászdák is szerte a magyar fővárosban, ahol egy allergén összetevőtől mentesen táplálkozó is komoly választékot talál - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.

Ilyen hely a Bubci Café Budapest is, a XI. kerület szívében, a Váli sétálóutcán. Sokan járnak ide reggelizni, kávézni, fagyizni és koktélozni. Amikor valaki betér ide, azonnal megragadja a hely fiatalos dinamizmusa. Mind egy romantikus sütizés, mind egy csajos kávézás céljából tökéletes választás, sőt, az ételérzékenyekre, paleosokra is mindig kiemelten gondolnak. A süteményes vitrinben gyakran feltűnnek a tejmentes „túrós” sütik, a gluténmentes piskótával készült torták és a cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok.



- Gyakran sajnálkozva mondjuk, de esetenként azért pozitív köntösben is elhangozhat: változik a világ. A technológiai fejlődés, az innovációk nem csak az elektromos autók vagy az okos eszközök térhódításában nyomon követhetőek. Az élelmiszer előállítók szintén napról napra keresik a megoldásokat a fogyasztók problémáira. Egyre több speciálisan az élelmiszer-érzékenyeknek szánt alapanyag jelenik meg. És amikor ezekhez olyan kreatív emberek nyúlnak hozzá mint a Bubci Café csapata, akkor olyan tej-, hozzáadott cukor-, glutén-mentes gasztro-csodákat kaphatunk, amikért érdemes hétről hétre betérni egy helyre - folytatta Dr. Németh Csaba.

A Bubciban egyébként az ételek sokszínűsége mellett a külcsín is mindig aktualizált. Azok a párok, akiknek valamelyik tagja ételérzékenységgel küzd, is megtalálják a maguk romantikus hangulatú, szívecskés finomságát (egyik receptje a cikk végén olvasható is!). Természetesen mindehhez a környezet is megfelelő színűre öltözik a kínálat mellett, ugyanakkor a húsvétkor betérőket is igazi nyuszis, répás hangulat fogadja majd. Ami persze a nyárhoz, őszhöz, vagy a téli ünnepeinkhez szintén igazodott, és igazodni is fog a jövőben. Azt, hogy ez valóban így lesz, érdemes tesztelni. Talán egy falat hangulatot is hazavihetünk magunkkal, nem csak az ízeket.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tej-, cukor- és gluténmentes sütik a „Móricznál” cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg