Húsvéti sonka a hentes fiától

-
gastro érdekesség, 2024.03.08.

Húsvéti sonka a hentes fiától

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente. Édesapja hentesüzletéből származó, családi recept alapján füstölt és főtt sonkát kínál vendégeinek az ünnepi időszakra más ínyencségek mellett, a hagyomány jegyében.


A Húsvét évszázadok óta egyike azoknak az ünnepeknek, melyek alkalmával a családok, barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljék a tavasz és az újjászületés időszakát. A sonka az ünnepi asztal egyik központi eleme, melyet a család és barátok együtt élvezhetnek és melynek fogyasztása olyan hagyomány, melyet évszázadok óta ápolunk. Lendvai Levente pedig pontosan tudja, hogy milyen a jó húsvéti sonka. De nem csak a sonka, hanem bármilyen más húsalapú étel. Édesapjának a mai napig hentesüzletei vannak, így gyermekkorát is a húsok bűvöletében töltötte, sőt, a szakmájához is ezek a tapasztalatok mutatták meg az utat.

A konyha világa úgy jött, hogy édesapám sok helyre szállított húst, én meg mentem vele. Nálunk apukám minden évben négy vagy öt disznót vágott, amit fülétől a farkáig feldolgoztunk. Nálunk sosem került dobozos, vákuumcsomagolt hús az asztalra. A nyári szünetek nagy részét is a hentes üzletben töltöttük, segítettünk zacskózni, ha kellett.” - emlékszik vissza fiatalkori nyaraira Lendvai Levente.

Keresztapám és édesanyám anyukája vonalán vidéken a mai napig a kertben 150 nyúl, körülbelül 100 csirke, kacsa, galamb, néha kecske és disznó is szokott lenni. Mindez nagyban tágította a látókörömet gyerekként, sőt, a mai napig is azt teszi. Nálunk a húsvéti időszak otthon az, amikor frissen a füstről lejön a sonka, és akkor azt fel tudjuk szeletelni, és még nyersen meg tudjuk enni.” - tette hozzá.

A MOL-Campus 28. emeletén megnyílt étterem fiatal séfje nem csak a sonkakészítésben támaszkodik az ősök hagyományaira, hanem minden másban is. A Covid-időszaka alatt kezdett el idős emberekkel beszélgetni és recepteket gyűjteni tőlük és az volt a cél, hogy egy adott élményt, egy adott gondolatot, egy adott ételt egy szikrában vissza tudjon adni, miközben modern konyhatechnológiát használ.

Az ízvilágában családi örökséget hordozó húsvéti kosár most bárki számára megrendelhető az ünnepi időszakban, mely a különleges sonka mellett almás-tormát, kacsa rillettet, és csokoládét tartalmaz, melyet borral vagy pezsgővel lehet kiegészíteni. A megrendelt kosarakat március 29-30-án lehet személyesen átvenni a Virtu étteremben.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Húsvéti sonka a hentes fiától magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Húsvéti sonka a hentes fiától magazin cikk? Írd meg véleményed!

Húsvéti sonka a hentes fiától cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.

világnapok, 2024.04.06.

"narrow"
Gear.svg