Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.
A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk? Sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon mennyire szennyezett, mennyire káros egészségünkre a csapvíz, ha rendszeresen azt fogyasztjuk. Palackszám vásároljuk az ásványvizet, azt gondoljuk, hogy ezzel már ki is pipáltuk az egészséges életmódot. Az adott téma kapcsán viszont érdemes végiggondolni, hogy mi is történik jelenleg a vizeinkkel.
Néhány megdöbbentő adat:
És álljon itt egy másik fontos szám:
Akár 2500 darab 1 literes műanyag palack takarítható meg egyetlen víztiszítópatron használatával.
Az ideális világban nincs szükség PET-palackokra, Egy ideális világban mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz. A helyi csapvizet használva kiváló minőségű, hozzáadott magnéziumot, cinket vagy szilíciumot tartalmazó, frissítő ivóvíz állítható elő. 2019-ben átlagosan minden európai polgár 118 liter palackozott vizet fogyasztott el, Olaszország piaca volt a vezető, személyenként 200 liter palackozott vízzel. Németországban, - a második legnagyobb fogyasztó piacon, - az eladott szénsavmentes ásványvíz 86,6%-a importból származik. Ezek az importok szükségtelen szállításokat igényelnek, jelentős CO2 kibocsátást okoznak és több tonnányi műanyaghulladékot termelnek.
Az innovatív, szabadalmaztatott vízkezelési technológiák lehetővé teszik, hogy az emberek szerte a világon élvezhessék a friss, remek ízű, ásványi anyagokban gazdag vizet közvetlenül a csapból, így elkerülhető az egyszerhasználatos műanyag palackok használata és szállítása. Ennek segítségével úgy magánemberként, mint vállalkozóként hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz és egyik legértékesebb erőforrásunk, a víz etikus, környezetkímélő, takarékos felhasználásához.
Az egyszerhasználatos műanyagokról való lemondás, a víztisztító eszközök, berendezések használata, maga ez a koncepció egyszerű, fenntartható és megvalósítható. Otthon, éttermekben, szállodákban, irodákban, iskolákban és mindenütt, ahol az emberek összejönnek. Abban a hitben, reményben, hogy apró, egyszerű változtatásokkal, akár kortyonként, nagy változást tudnak elérni. Gondoljunk erre is a Víz Világnapján!
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Wolfgang Puck
chef, 2024.04.27.
Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve
gastro hangulat, 2024.04.26.
Budapest és Hollywood találkozása
gastro esemény, 2024.04.26.
A Spago Budapest vasárnapi villásreggelije külön kategóriát képvisel
gastro esemény, 2024.04.25.
Ázsiai koktélok és snackek
gastro hangulat, 2024.04.13.
Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
adminisztrátoroknak, 2024.04.10.
Tejmentes, proteindús fagylaltozás a Csepel-szigeten
mentes, 2024.04.09.
Carbonara
világnapok, 2024.04.06.