Carbonara

-
világnapok, 2024.04.06.

Carbonara

A carbonara (spagetti) egy olasz étel, amely spagetti tésztából, tojásból, pecorino sajtból, pancettából, valamint frissen őrölt fekete borssal készülő szószból áll. A szószt főzőlé felöntésével keverik össze, így a végeredmény egy krémes, gazdag tésztaétel.


A carbonara világnapját minden évben április 6-án ünnepeljük.

Az olasz konyha gazdag történelme és változatos ízeit mindenütt megérezhetjük, de talán egyik legikonikusabb fogása a carbonara. Ez a krémes, ínycsiklandó tésztaétel nemcsak ízletes, hanem egyszerű elkészíteni is, ami aztán az egész világon népszerűvé tette.

A carbonara hagyományosan spagetti tésztából, frissen reszelt pecorino sajtból, tojásból (tojás sárgájából), valamint pancettából készül. Az elkészítés módja, bár egyszerű, de mégis kifinomult: a tészta forró, a szalonna ropogós, a szósz pedig krémes és gazdag ízű.

Azért pecorino sajttal készítjük, mert a pecorino Róma környékére jellemző sajt. Mivel a carbonára származását is Közép-Olaszországba tesszük, így történelmi okok miatt ezt a sajtot szokás hozzá tenni. 
Ugyanakkor szokták parmzán sajttal is vegyíteni, jellemzően fele-fele arányban.
Arra érdemes figyelni, hogy a pecorino eléggé sós sajt, így mérsékelten sózzuk a szószt.

Carbonara szósz

A Carbonara szósz a majonéz alapszószok közé soroljuk. Hogy miért? Mert szinte ugyanúgy készül, mint a majonéz, csak olaj helyett a pancetta zsírját használjuk fel emulgáló anyagként.
Első lépésként a felkockázott pancettának a zsírját kiolvasztjuk és ezt keverjük hozzá a tojássárgájához. Itt nem teszünk mustárt a szószhoz, illetve ecet és víz helyett a tészta főzőlevét használjuk, ami keményítőben gazdag, így ad egy extra krémességet a szósznak.

Arra figyeljünk, hogy a zsír és a főzővíz forró tud lenni, ezért ha nem várunk eleget vagy nem megfelelő hőkezelést végzünk, akkor a tojás sárgája kicsapódhat és rántottát fogunk készíteni, ezért figyeljünk arra, hogy se a főzővíz, se a zsír ne legyen 65°C-nál magasabb hőmérsékeltű.

Carbonara származása

Az étel eredete homályos, és több elmélet létezik arról, hogy hogyan és hol alakult ki. Egyesek szerint a carbonara Rómából származik, míg mások szerint közép-olaszországi régiókból, például Abruzzóból ered. Bár a pontos eredetét nehéz megmondani, az biztos, hogy az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogásává vált.

Carbonara recept

A carbonara nemcsak a hagyományos módon, spagetti tésztával készülhet, hanem más tésztafajtákkal is, például rigatoni vagy fettuccine. Ezenkívül sokféle változata létezik.

  1. egy forró serpenyőben pirítsd le a kockára vágott pancettát és a zsírját tedd külön.
  2. főzd ki a spagetti tésztát (1.5%-os) sós vízben, amíg al dente nem lesz.
  3. Egy másik tálban a tojássárgáját keverj ki, miközben a pancetta zsírját és a főzőléből egy keveset folyamatosan és egyenletesen hozzáadsz, majd adj hozzá frissen őrölt fekete borsot és reszelt pecorino sajtot.
  4. Amikor a tészta elkészült keverd össze a carbonara szósszal.
  5. ez után keverd össze a sült pancettával - de tegyél félre a díszítéshez néhány darabot.
  6. Végül szolgáld fel frissen, reszelt pecorino sajttal megszórva és frissen őrölt fekete borssal meghintve.

 

King of Carbonara: Luciano Monosolio

Luciano Monosolio, egy Michelin-csilalgos chef Rómában és talán a leghíresebb Carbonara készítő (őt úgy is hívják, hogy "King of Carbonara"). Ha Rómában jártok, feltétlen menjetek el hozzá és egyetek nála egy Carbonarat!

Luciano Monosolio

A carbonara nem csupán egy étel, hanem az olasz gasztronómia egyik alapköve. Egyszerűsége és kifinomult ízei miatt mindenki számára vonzóvá teszik, és remek választás bármilyen alkalomra, akár egy gyors hétköznapi vacsorára.
Ha még nem kóstoltad az eredeti carbonárát, érdemes kipróbálni ezt az ikonikus olasz tésztaételt, és élvezni annak krémességét és gazdag ízét, ami minden egyes falatban érezhető.

Buon appetito!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Carbonara magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Carbonara magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés baconnel, amitől máris elegáns köret vagy akár önálló fogás, gyors ebéd válik belőlük.

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak

Az integrált fizetési rendszerek egyre gyorsabban terjednek Magyarországon, nem véletlenül. A megoldás nagyobb hatékonyságot, gyorsabb kiszolgálást, ezáltal pedig jobb vendég- és felhasználói élményt ígér.

adminisztrátoroknak, 2024.04.10.

Tojás

A tojás az egyik leggyakrabban fogyasztott és sokoldalúan felhasználható élelmiszer a világon. Nemcsak tápláló, hanem gazdag fehérjeforrás is, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz, és sokféle módon elkészíthető. Magában hordozza a természet egyszerű, de csodálatos csomagolását, amelyben az élet új lehetőségei rejtőznek.

alapanyag, 2024.03.30.

"narrow"
Gear.svg