Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az aperitif egy olyan alkoholos ital, amelyet elsősorban a nagyobb étkezéseket megelőzően szolgálnak fel étvágygerjesztőként. A szó latin eredetű, az „aperire”-ből ered, ami annyit tesz, hogy „nyitni”. Az aperitifhez elnassolhatunk valami kis rágcsálnivalót, például kekszet, sajtot, mogyorót, chipset vagy akár olajbogyót is. Az ital fogyasztása vagy megelőzi, vagy végig kíséri az étkezést, vagy pedig befejezve is követi a fogásokat. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, miközben ezzel egyidőben növeli az éhségérzetet. Jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú, alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, vagy fanyar. Még a mai napig sem tisztázott, honnan is ered az aperitif fogyasztásának hagyomány. Néhány ember meggyőződése szerint már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholt az étkezések előtt. Más források azonban kimondják, hogy csak 1786-ban bukkant fel először, amikor Antonio Benedetto Carpano feltalálta a vermuntot Torinóban, ahol ezek után különböző cégek több márkát is előállítottak.
Gastro magazin
415 Gastro magazin cikk
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Forró levegős sütő (Airfryer) jótékony hatásai
2023.06.01.