Aperitif

Az aperitif egy olyan alkoholos ital, amelyet elsősorban a nagyobb étkezéseket megelőzően szolgálnak fel étvágygerjesztőként. A szó latin eredetű, az „aperire”-ből ered, ami annyit tesz, hogy „nyitni”. Az aperitifhez elnassolhatunk valami kis rágcsálnivalót, például kekszet, sajtot, mogyorót, chipset vagy akár olajbogyót is. Az ital fogyasztása vagy megelőzi, vagy végig kíséri az étkezést, vagy pedig befejezve is követi a fogásokat. Az üres gyomorba jutva serkenti a gyomornedv kiválasztását, miközben ezzel egyidőben növeli az éhségérzetet. Jellegét tekintve lehet alkohol tartalmú, alkoholmentes, száraz, kesernyés, savanykás, vagy fanyar. Még a mai napig sem tisztázott, honnan is ered az aperitif fogyasztásának hagyomány. Néhány ember meggyőződése szerint már az ókori Egyiptomban is szolgáltak fel kis mennyiségben alkoholt az étkezések előtt. Más források azonban kimondják, hogy csak 1786-ban bukkant fel először, amikor Antonio Benedetto Carpano feltalálta a vermuntot Torinóban, ahol ezek után különböző cégek több márkát is előállítottak.

Gastro magazin

420 Gastro magazin cikk

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Gear.svg