Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A barista egy olyan személy, aki főként espresszó és más kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. A baristák a tudásukat tanfolyamok vagy gyakorlatok során szerzik meg, és folyamatosan tapasztalatokat gyűjtenek. Ismereteik közé tartozik a kávékészítés teljes folyamata, gyakorlatilag a szüreteléstől kezdve tisztában kell lenniük a lépésekkel. Ismerik a kávénövényt és annak fajtáit, annak szüretelést, tárolását, pörkölésének módjait és folyamatát, a darálás módszertanát, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítésnél elengedhetetlen anyagok fizikai jellemzőit. Emellett képesnek kell lenniük a vendég ízlését, ízvilágát figyelembe véve, a megfelelő kávét ajánlani és azt elkészíteni, majd pedig felszolgálni az ügyfeleknek. A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek az volt a feladata, hogy elkészítse a kávét, de még a hideg (alkoholos) italfelszolgálás is az ő hatáskörébe tartozott. Magyarországon már több száz évvel ezelőtt is létezett a kávépintér fogalma, és a 18. században Budapestet, mint a „kávéházak városát” is emlegették, ám ekkor még a barista munkához elengedhetetlen volt egy hosszú évekig tartó gyakorlat elvégzése.
Gastro magazin
420 Gastro magazin cikk
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Az első csillag örökké ragyog
éttermek, 2025.03.18.
10 kulcsszó a japán konyhaművészetből
gastro érdekesség, 2025.03.11.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Tiramisu világnapja (03.21.)
2025.03.21.