Szendvics

A szendvics jellemzően kenyér- vagy más péksütemény alkotta burokban készítik, ízlés szerint zöldségfélékből, pl. paradicsomból és/vagy paprikából szeletelt sajtból és/vagy húsból áll, ami fűszerekkel és szószokkal, majonézzel és mustárral is megbolondítható. Lehet sós, édes, sőt akár mogyoróvajas és zselés is. A szendvics praktikus, könnyen becsomagolható, szálítható munkahelyre, iskolába, vagy akár családi kirándulásra is A szendvics ma már nem kizárólag házilag készül, egész étteremláncok szakosodnak a szendvicsek értékesítésére.

A szendvics a nevét a feltételezett feltalálójáról, a 18. századi J. Montagu grófról kaphatta, aki Sandwich grófság uraként nem szerette, ha a kártáyzást meg kellett az étkezés kedvéért szakítania. De tény, hogy az egész világ, korábban is, ismerte a szendvics vagy az ahhoz hasonló megoldásokat. Így pl. a zsidó Hillél Húsvét idején tanácsolta a szendvicshez hasonló bárányhússal és fűszerekkel töltött maceszt. A szendvics elkészítését a lapos, kovásztalan kenyér egyébként is jól szolgálja. A hamburger, batyu stb. is tulajdonképpen a szendvics egy típusa.

Érdekesség, hogy egy bostoni bíróság 2006-ban kimondta, hogy a szendvics legalább két szelet kenyeret tartalmaz, ezért a bíróság megítélése szerint a taco, burrito stb. nem szendvics.

Gastro magazin

420 Gastro magazin cikk

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.

éttermek, 2025.03.18.

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Gear.svg