Szendvics

A szendvics jellemzően kenyér- vagy más péksütemény alkotta burokban készítik, ízlés szerint zöldségfélékből, pl. paradicsomból és/vagy paprikából szeletelt sajtból és/vagy húsból áll, ami fűszerekkel és szószokkal, majonézzel és mustárral is megbolondítható. Lehet sós, édes, sőt akár mogyoróvajas és zselés is. A szendvics praktikus, könnyen becsomagolható, szálítható munkahelyre, iskolába, vagy akár családi kirándulásra is A szendvics ma már nem kizárólag házilag készül, egész étteremláncok szakosodnak a szendvicsek értékesítésére.

A szendvics a nevét a feltételezett feltalálójáról, a 18. századi J. Montagu grófról kaphatta, aki Sandwich grófság uraként nem szerette, ha a kártáyzást meg kellett az étkezés kedvéért szakítania. De tény, hogy az egész világ, korábban is, ismerte a szendvics vagy az ahhoz hasonló megoldásokat. Így pl. a zsidó Hillél Húsvét idején tanácsolta a szendvicshez hasonló bárányhússal és fűszerekkel töltött maceszt. A szendvics elkészítését a lapos, kovásztalan kenyér egyébként is jól szolgálja. A hamburger, batyu stb. is tulajdonképpen a szendvics egy típusa.

Érdekesség, hogy egy bostoni bíróság 2006-ban kimondta, hogy a szendvics legalább két szelet kenyeret tartalmaz, ezért a bíróság megítélése szerint a taco, burrito stb. nem szendvics.

Gastro magazin

406 Gastro magazin cikk

Nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

A Zazie Bistro & Bar belsőépítészeti megoldásai immár nem csak a hazai közönséget varázsolják el, hanem a nemzetközi építészeti szakmának is felkeltették a figyelmét. A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj nyerteseként lehetősége nyílik a legjobb közép-európai építészeti és belsőépítészeti megoldások között megmérettetni magát.

Kopaszi gát, 2024.05.15.

Bemutatjuk a Zazie Bisztró & Bar új, fúziós nyári étlapját

Egészséges, friss és laza. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani által vezetett Kopaszi-öböl partján megnyitó Zazie-ra, mely úttörő ízeivel a megújult, nyári étlap hangsúlyait - a magyar gasztronómiai értékek ápolása mellett - a fúziós elemekkel tarkított nemzetközi konyha irányába tolta el.

Kopaszi gát, 2024.05.14.

AI alapú okos megoldás az éttermek számára

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja. A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

gastro technológia, 2024.04.30.

Wolfgang Puck

Éttermei, melyek száma ma már 100 feletti, számos országban megtalálhatóak világszerte és sikerük az egyensúlynak köszönhető. Wolfgang Puck mindig arra törekedett, hogy frissen tartsa a dizájnt, és egy kicsit módosítsa az étlapot – „hogy megmaradjon a klasszikus és az innováció is. Az innováció és a hagyomány, ez az, ami tovább visz minket” – jegyzi meg.

chef, 2024.04.27.

Tavaszi zöldségek baconnel fűszerezve

A hazai táplálkozási ajánlás szerint, ha képzeletben egy tányérra rendeznénk, hogy aznap mit ettünk, akkor a tányér felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük. Ez napi öt adagot jelent. Első hallásra soknak tűnik, pedig ilyenkor tavasszal még inkább be kéne tartani ezt a szabályt, hiszen télen a vitaminraktáraink kiürülnek, amelyeket ismét fel kell töltenünk. Ehhez jönnek jól az első tavaszi zöldek: a retek, a spenót és aztán a spárga. És akinek ennyi jó kevés, fűszerezheti egy kevés...

gastro hangulat, 2024.04.26.

Ázsiai koktélok és snackek

Az ázsiai gasztronómia már régóta hódít világszerte, ám eddig kevés figyelem irányult a koktélokra és snackekre. Ezek a kreációk nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem egy képzeletbeli utazásra is csábítanak.

gastro hangulat, 2024.04.13.

Gear.svg