A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága

-
alapanyag, 2024.03.20.

A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága

Az egész világot érintő megélhetési válság miatt sokan választanak az egészséges élelmiszerek helyett olcsóbb, és ezáltal gyengébb színvonalú megoldásokat. Pedig vannak olyan alternatívák, amelyek megfizethetővé teszik a termékeket, a minőség és az ízélmény megtartása mellett.


Bár sokan szeretnék levenni a jóminőségű termékeket a boltok polcairól, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak azt, hogy prémium élelmiszereket vásároljanak.
Vegyük példának sokak nagy kedvencét, a pesto-t, amely számtalan módon felhasználható, tésztákra, salátákra, de egyszerűen pirítósra kenve is gyors harapnivaló készíthető belőle.

Az eredeti receptúra szerint a pesto friss bazsalikom, friss fokhagyma, kiváló minőségű olívaolaj, fenyőmag és sajt (pecorino) felhasználásával készül, hagyományosan mozsárban préselve.

Az eredeti pesto azért számít drága élelmiszernek, mert a hozzávalók beszerzése rendkívül költséges. Az éghajlatváltozás következtében például csökken az olívaültevények termésmennyisége, ezért az árak az egekbe szöktek” – meséli Guseo Zsuzsa, aki évtizedes tudással és tapasztalattal rendelkezik a csúcsminőségű pesto elkészítésben. „A fenyőmag is prémium alapanyag, az olajos magvak közül talán az egyik legdrágább. Az éveken át érlelt Parmigiano Reggiano és Pecorino Romano sajtok is eredetvédett, minőségi termékek, nem hiába világhírűek. Ha valóban ezek kerülnek egy pestóba, akkor az nem lesz olcsó.

Pénztárcabarát alapanyagok, változatlan ízélmény

Mint ahogy mindenkinek megvan a saját, tökéletes töltött káposzta receptje, úgy sokan már saját pesto receptjüket is kifejlesztették. A főzésben az a jó, hogy mindenki szabadon kísérletezhet a hozzávalókkal. „Mi is ezt tettük” – árulja el a Cápák Között című műsorban is nagy elismerést kivívó Guseo Zsuzsa.


Az RTL üzleti showműsorában óriási sikere volt a Pesto Guseo-nak, Balogh Levente egyenesen úgy fogalmazott, hogy élete legfinomabb pestóját kóstolta. A cápák elsősorban azt méltatták, hogy mennyire ízletes és kiváló minőségű, gusztusos a termék.

„Megfogadtam viszont a befektetők tanácsát, hogy szükség lenne a termékskála szélesítésére” – számolt be a műsorban szerzett tapasztalatairól Guseo Zsuzsa.

10-15 évig tartó kísérletezés eredményeként született meg az a prémium minőségű pesto, amely a cápákat is levette a lábukról és az új változat megvalósítása is hetekig tartó munka eredménye. „Egyre nagyobb a nyitottság a tiszta, minőségi élelmiszerek iránt, de nem mindenki tud erre költeni. Ez inspirált arra, hogy megalkossam a Pesto Guseo márka új, pénztárcabarát termékcsaládját.”

Minden háztartásban legyen két üveg pesto

A pesto a harmadik legtöbbet használt szósz a világon a ketchup és a majonéz után, és a második leggyakrabban fogyasztott tésztamártás. Egy gyorsan elkészíthető étel és nem igényel különösebb főzési ismereteket. Azonban, mint a legtöbb étel, akkor a legolcsóbb, ha saját termesztésű bazsalikomból, magunk készítjük el otthon. Az interneten számos pesto recept fellelhető.

De mit tegyen az, aki nem szeret a konyhában tenni-venni vagy a rohanó életmódja, számtalan napi feladata mellett egyszerűen nincs ideje fűszernövényeket nevelni, rendszeresen főzni, viszont nem szeretne lemondani a minőségi élelmiszerekről?

Megnéztük, hogy melyek azok a hozzávalók, amelyekkel ugyanazt az ízélményt tudjuk adni, megfizethető áron és megalkottuk az új termékcsaládot. A célom, hogy Magyarországon minden háztartás hűtőjében legyen legalább két üveg friss pesto.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A minőségi pesto nem csak a jómódúak kiváltsága magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg