Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Már hallottunk olyanról, hogy csokoládé, fagylalt vagy pizza világnapja. De hogy a mustárnak is külön napja legyen? Bizony!
Valószínűleg sokan el se tudnák képzelni az életet mustár nélkül, hiszen olyan street foodok elengedhetetlen kísérője, mint a hot-dog, hamburger, karácsonyi vásároknál a kolbász és a fehér kenyér mellé, vagy a vasárnapi ebédek hiányozhatatlan mártása a tartár alapanyaga.
A ketchup mellett talán a mustár az egyik legnépszerűbb szósz. Sok érdekességet tudhatsz meg most róla, ha elolvasod a cikket, hiszen nemhiába szenteltek neki egy egész napot. Tudtad, hogy nemcsak egyféle létezik? Vagy például azt, hogy nem is sárga? És vajon hol fogyasztják a legtöbbet?
A mustár felhasználása régre nyúlik vissza. Az ókori Egyiptomban mustármagot szórtak a fáraók sírjába, hogy szerencsét hozzon nekik a túlvilágon. De az ókori görögök is termesztettek mustármagot, amit főként fűszerként használtak, valamint a gyógyászati célokra. Hippokratész például gyomorbántalmakra javallotta. Emellett izomlazításra vagy fogfájásra is alkalmazták.
Európában a rómaiak terjesztették el, kereskedtek vele, mint fűszer, valamint az őrleményével, a mustárliszttel. Ezt később persze átvették az angolok, hollandok és a franciák is. Sőt Franciaországban a mustár olyan népszerű volt, hogy XIV. Lajos sehova se utazott a saját mustáros üvege nélkül, nehogy csalódás érje, ha valahol nem szolgálnak fel a vacsora mellé mustárt.
A mustár szó a mustum ardens kifejezésből ered, ami égő bort jelent. Ez nem a véletlennek köszönhető, ugyanis a rómaiak készítettek először mustárt úgy, hogy a mustármagokat porrá zúzták és szőlőlével keverték el.
De hogy a napjainkban miből készül? A mustár alapja ugyanúgy a gömbölyű, milliméteres nagyságú, sárgásbarna, fehér vagy fekete színű, kissé csípős mustármag, amit megdarálnak. Ehhez a porhoz keverik aztán a borsot, vizet, alma-és borecetet, sót és cukrot adnak hozzá, valamint különböző fűszereket. Az összetevőket gépek hosszú ideig keverik, amíg a hozzávalók sárga, krémes masszává nem állnak össze.
És hogy mitől lesz olyan élénk színű sárga? Azt bizony a kurkumának köszönheti, amit alig több, mint száz éve tesznek csak bele.
Valószínűleg a Dijon-i mustárt annak sem kell bemutatni, aki nem túl jártas a gasztronómiában. Abban egyetérthetünk, hogy az a leghíresebb mind közül. De ezen kívül szinte minden konyhának, legyen az angol, francia vagy amerikai meg van a maga mustár receptje. Most a különböző variációkat fogjuk sorra venni.
Franciaországban komoly problémát jelent, hogy nem lehet kapni mustárt. 2022. július elején voltam Franciaországban (Haute-Alps) és egyik boltban sem lehetet kapni - a helyét majonézzel töltötték fel. De ez a jelenség Franciaország-szerte megfigyelhető, mert Észak-Franciaországban is hasonló tapasztalatokról számoltak be.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.