Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az utóbbi évek egyik nagy slágerétele lett a chia mag, amely lázban tartja az egész világot, hiszen gluténmentes, magas omega3 és omega6 tartalommal bír és az egyik legideálisabb étel a fogyókúrázók számára.
A chia mag néhány évtizedre elfelejtődött a konyhatörténelemből, majd pár évszázaddal később újra megtalálta a helyét a népszerű élelmiszerek között, mint amilyen például a liszt, a cukor és társai. Miután a chia mag kilépett a szürkületben, annyit sikerült megtudni róla, hogy a származásával kapcsolatban csak kevés információ maradt fent. Mindössze csupán az feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény több ezeréves múlttal bír és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották.
Nem a véletlen műve tehát, hogy az emberek hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így a harcosok chia maggal tömték magukat, hogy erősek maradhassanak a küzdelmek során. A chia mag a legideálisabb útravalónak számított, hiszen kis helyen is elfért, nem igényelt főzést, cserébe rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fehérjét rejtett a szöveteiben, ami segítette a férfiak erőnlétét.
A spanyol vagy azték chia mag már a középkorban is ismert és közkedvelt táplálék volt Közép- és Dél-Amerikában, a chia szó maga pedig olajosat jelent. A chia mag vagy más néven azték zsálya, egy a menta a nemzetségbe, az árvácskafélék családjába tartozó Közép-és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos virágzó növényfaj. A Mendóza-a kódex szerint az aztékok termesztették még jóval a Kolumbusz előtti időkben, a gazdaságtörténészek pedig bátran azt állítják, hogy legalább olyan fontos élelmiszer volt, mint napjainkban a kukorica.
A chia mag már az i.e. 3500-ban is az aztékok alapélelmiszereinek egyike volt. A futók étkeként is hívták, mivel elegendő energia és élelmiszerforrásként is szolgált, akár egy hosszú vadászattal eltöltött napon is. Az elődeink számára a chia meg egy energiabomba volt, főként a hírnökeik voltak, akik egy-egy fárasztó küldetésre, egy-egy marék chia maggal a zsebükben keltek útra, hogy biztosan célba érjenek az üzenetekkel és ne fáradjanak ki annyira. Az aztékok által leigázott népek adóként chia magot vittek az uralkodójuknak, valamint vallási szertartások alkalmával is, a bemutatott áldozatok listáján szerepelt a chia mag, amit felajánlottak szent isteneiknek, hogy ezzel is kimutassák feléjük a tiszteletüket és nagyrabecsülésüket.
A chia mag annyira értékes volt az aztékok idejében, hogy egyfajta valutaként is alkalmazták. Az aztékok szentül hittek abban, hogy a chia mitikus és természetfeletti képességgel ruházza fel azokat, akik fogyasztják. A legenda szerint a spanyol hódítók azt látva, milyen fontos szerepet játszott a dél-amerikai kontinens és lakói számára a chia mag, meg voltak róla győződve, hogy ha kiírják a chia mag ültetvényeket, akkor egyben az ősi erőtől is megfosztják a lakosokat és képesek lesznek meghódítani és erővel elvenni tőlük a területeik feletti uralmat.
Ez a hozzáállás pedig majdnem azt eredményezte, hogy a chia mag létezése teljes pusztulásba torkollott. Sőt a hódítók elnyomták a helyi lakosok kultúráját, vallását, aminek a valláshoz kötődő termések és növények is az áldozatául estek, így a chia mag egy nem kívánatos élelmiszeranyaggá vált, és közel 500 évre eltűnt és csak a mexikói konyha egyes fogásaiban maradt fellelhető.
A chia mag újra fellendülő népszerűsége az 1990-es években vette kezdetét, amikor az amerikai és a dél-amerikai kutatók felismerték a magban rejlő energiabombát, és elkezdték a mag termesztését Argentína szerte. A chia mag igen hamar ismét népszerűvé vált, és mára már Argentínán kívül Mexikóban, Peruban és Bolíviában is megtalálhatók a chia mag ültetvények.
A chia mag népszerűségének több oka is van, egyrészt az, hogy nagyon sok ásványianyagot tartalmaz, másrészt pedig kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav-és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben megtalálható kalcium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz és mangánt is tartalmaz. A chia magban jóformán semmiféle kalória nem fellelhető, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját, jóllakottság érzetet kelt, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot és lassítja a szervezetbe jutó cukor felszívódását, ezért is nagyon ideális a diétázók számára.
A chia mag fogyasztásának egyik legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztjuk. A magokat hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyéhez, müzlihez, vagy önmagában is megehetjük. Gyümölcslébe, tejbe, joghurtba vagy kefirbe keverve is ugyanúgy megállja a helyét, mivel nincs karakteres íze és szinte bármihez hozzá adhatjuk adalékanyagként.
Desszertként is tekinthetünk a chia magra, hiszen beletehetjük különféle pudingokba, turmixokba és smoothie-e kapcsán is felmerülhet a chia mag felhasználása. Chia magból könnyedén készíthetünk pudingot, hiszen jól megszívja magát és kellemes kocsonyás állagú lesz. A magot őrült formájában a különféle tésztaalapú ételekhez is hozzáadagolhatjuk, mivel gluténmentes, ezért könnyedén kiváltható vele a liszt.
A chia mag tökéletes választás immunerősítés szempontjából, mert a benne található nagy mennyiségű antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően felveszi a harcot a szervezetben lévő szabadgyökök káros hatásaival, így pedig hozzájárul a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. A chia magot a betegségek megelőzésére is fogyaszthatjuk, hiszen az immunrendszer sokkal könnyebben küzd meg a vírusok és a fertőzések, valamint a krónikus betegségekkel szemben, ha az azték zsálya fogyasztására törekszünk. A chia mag saját tömegének másfél-kétszeresét tudja felszívni folyadék formájában, így kiváló emésztést segítő és béltisztító hatással is bír.
A chia magban található ásványi anyagoknak hála, hozzájárul az erős csontok és fogak kialakulásához és megtartásához, és az időskori csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint az izmok és az idegek egészséges működésében is közrejátszik. A chia mag jótékony hatást gyakorol a szív egészségére is, és segít a vérnyomás normál szintjének megtartásában. Annak, aki fogyókúrát folytat is fantasztikus választás a chia mag, hiszen emésztést segítő hatásával hozzájárulhat a fogyókúra sikerességéhez, jó vízmegkötő képessége jóvoltából pedig a chia mag könnyedén eltelíti a gyomrot, így fogyasztása után hosszan érezhetjük magunkat jóllakottnak.
Vogel Krisztina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.